Voženílek nakonec částečně uspěl! Odvolací komise mu zkrátila trest

Daniel Voženílek | Foto: hcocelari.cz

(AKTUALIZOVÁNO) Třinecký útočník Daniel Voženílek nakonec přece jen částečně uspěl. Poté, co mu Disciplinární komise potvrdila dvouzápasový trest za zákrok na sparťanského útočníka Filipa Chlapíka, se ještě obrátil na Odvolací komisi, která mu snížila stopku na jedno utkání. Chybět tak Ocelářům bude jen v sobotní třetí partii, v neděli už bude moci nastoupit.

Jeden z klíčových třineckých hráčů se diskutovaného zákroku dopustil ve 13. minutě druhé semifinálové bitvy v O2 areně. Hlavní arbitři René Hradil s Jakubem Šindelem jej netrestali, zato šéf extraligové disciplinárky ve zkráceném řízení sáhl k trestu zastavení činnost na dva zápasy.

To se Danielu Voženílkovi nelíbilo, proti rozhodnutí podal odpor.

„Filip Chlapík o mně věděl a musel počítat s tím, že ke kontaktu dojde. Na souboj se pro mě nepochopitelně nepřipravil, dostatečně se nezpevnil a nesnížil těžiště. Sám sebe vystavil do zranitelné pozice. Navíc po celou dobu souboje měl puk na holi," bránil se na webu Ocelářů.

„V žádném případě jsem do souboje nejel se záměrem poslat soupeře čelně proti mantinelu," ujišťoval 28letý reprezentant s tím, že podíl viny nese i samotný sparťanský forvard.

„Těsně před kontaktem se ve snaze krýt si puk ke mně nečekaně vytočil zády. V tu chvíli by jakýkoli kontakt i s minimální intenzitou znamenal pád. Nemohu tedy přijmout odůvodnění, že jsem záměrně provedl zákrok do zranitelné pozice protihráče, protože z výše uvedeného plyne, že do této pozice se dostal sám vytočením zády směrem ke mně, a to na poslední chvíli, kdy již kontaktu nešlo zabránit," doplnil Voženílek.

Ten žádal zrušení, případně alespoň snížení trestu, ale zprvu neuspěl.

Disciplinárka potvrdila dvouzápasovou stopku

Disciplinárka ve složení Viktor Ujčík, Tomáš Jelínek, Libor Procházka, Leoš Čermák a Petr Kadlec ve shodě s předchozím rozhodnutím svého předsedy shledala Voženílkův zákrok jako zezadu vedený a obzvlášť nebezpečný. A potvrdila tak původní dvozápasovou stopku.

„Disciplinární komise souhlasila s původním odůvodněním, že faulovaný Filip Chlapík byl sice v držení puku, ale v nebezpečné vzdálenosti od mantinelu a ve zranitelné pozici bez možnosti se jakkoliv ubránit zákroku, který byl navíc v závěrečné fázi umocněn vyšší intenzitou provedení ze strany Daniela Voženílka. Ten měl také výhradní odpovědnost za to, aby se svým zákrokem nedopustil ohrožení protihráčova zdraví, což podle DK ELH v daném případě neučinil,“ píše se v tiskové zprávě APK LH.

Odvolací komise objevila polehčující okolnost

Voženílek se ale nevzdal a obrátil se na Odvolací komisi. Tříčlenný senát ve složení Miroslav Jebavý, Zdeněk Kutlák a Michal Sup potvrdil podstatu přestupku vražení na mantinel a souhlasil i s nebezpečností zákroku s ohledem na vzdálenost od mantinelu i intenzitu provedení v jeho závěrečné fázi.

Objevil však i polehčující okolnost, která vedla ke snížení stopky na jedno utkání. „Filip Chlapík se v souboji sám dostal do nevýhodného postavení,“ uvedla nejvyšší instance s tím, že proti tomuto verdiktu už nejsou žádné odvolací prostředky.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz