Vítkovický talent Machů si vybral cestu: USHL a pak univerzita

Foto: Petr Kotala, hc-vitkovice.cz

Fanoušci Vítkovic, případně i Šumperka, mohli už v posledním měsíci postrádat mladého obránce Tomáše Machů. Nakonec totiž po půlroce vyčkávání zamířil do Ameriky.

Osmnáctiletý Tomáš Machů v květnu prošel draftem USHL a o dva měsíce později i tím NHL. Vyhlédli si ho New York Islanders. Proto se zdálo pravděpodobné, že by talentovaný obránce mohl – zvlášť v náročné sestupové sezoně – odejít do zámoří.

Patrně ale věřil, že si vybojuje stabilní pozici v zadních řadách extraligových Vítkovic. Až do 15. října skutečně nastupoval, pozvolna se dostal ke 12 minutám na ledě, ale tím se jeho sbírání zkušeností mezi elitou zastavilo.

Od té doby už střídal pouze juniorku Ridery s prvoligovým Šumperkem, kde měl pochopitelně pozici výrazně silnější. Na jeden duel se v rámci nouzové výpomoci podíval i do Jihlavy.

Starty zejména v juniorské soutěži ale nemohl považovat za to pravé, co by ho mohlo rozvíjet, a tak se před Vánoci přece jen rozhodl k odchodu.

V americké USHL se stal čtvrtým českým krajánkem během letošního ročníku. Po čtyřech utkáních tam dosud odchytali brankáři Hugo Haas a Jan Škorpík, osmnáct čáreček má na kontě forvard Tomáš Trunda.

Machů stihl za Youngstown debutovat ještě ve starém roce. Hned v prvním zápase na ledě týmu z amerického rozvojového programu zaznamenal asistenci, posléze přidal druhý start.

192 centimetrů vysoký zadák se ještě musí naučit, jak na úzkém ledě správně těžit ze svých fyzických parametrů; ty mu přes účast na listopadovém turnaji dvacítek nevynesly místo v reprezentačním kádru pro juniorský šampionát.

USHL ale bude pro porubského odchovance pouhou přestupní stanicí – podobně jako pro spoustu, zejména zámořských talentů. Až odvede svoji „práci“ a dozraje, půjde studovat a pochopitelně také hrát hokej na Colorado College!

Své přijetí oznámil na Instagramu:

Foto: Instagram Tomáše Machů

V nejvyšší divizi NCAA momentálně nastupuje jedenáct českých hokejistů. Na případu Machů je však zajímavé to, že odehrál už 11 zápasů v české extralize a dalších 23 v první lize – tedy profesionálních soutěžích. A univerzitní liga k sobě tradičně nepouští hráče, kteří už měli takovou zkušenost. Až na velké výjimky.

Tomáš Machů bude jednou z nich. 

Foto: Věra Václavková, dracisumperk.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz