Velká ryba pro Davos? Švýcarský klub sní o příchodu legendy San Jose

9. června 2020, 10:08

Václav Jáchim

Je to velký sen, který zatím nevypadá příliš reálně. Ale třeba se to postupně změní. Představitelé švýcarského Davosu bedlivě sledují dění kolem Joea Thorntona. Legendární kanadský útočník ukončil se San Jose sezonu a brzy mu vyprší smlouva. V klubu ze švýcarského zimního střediska by v případě příznivých okolností rádi zkušeného barda oslovili s nabídkou angažmá.

Davosu nahrává, že hokejisté Sharks nepostoupili do play off, jehož start se očekává v průběhu srpna. Jelikož příští ročník NHL má začít patrně až v lednu příštího roku, mohl by Thornton na podzim vyrazit do Švýcarska. Za Davos už si v minulosti zahrál, strávil tam obě výluky NHL v sezonách 2004-05, resp. 2012-13.

Při prvním působení si olympijský vítěz z Vancouveru 2010 našel v Davosu manželku a do vlasti své paní se pravidelně vrací. Thornton ve Švýcarsku trénuje během letních měsíců, má tam řadu přátel. I tahle skutečnost by mohla sehrát roli.

Pro HC Davos by byla pomoc Thorntona unikátní, vedení klubu o spolupráci dlouho sní, což potvrdil generální manažer Reto Raffainer. „Jednou jsem Joeovi řekl: pokud skončíš v NHL a rozhodneš se hrát ještě další rok, spojíme se," uvedl pro švýcarskou televizi SRF.

Foto: nhl.com

V letošní nedokončené základní části NHL sehrál Thornton 70 utkání, zaznamenal sedm gólů a přidal 24 nahrávek. Byla to už jeho 22. (!) sezona v NHL , z toho 15. u Sharks. „Slovy se nedá vyjádřit, jaký vliv měl Joe na San Jose od svého příchodu v roce 2005," řekl loni generální manažer klubu Doug Wilson. 

Vítěz dvou Světových pohárů poslední dobou uzavíral se Žraloky pouze roční kontrakty. Během uplynulé sezony se spekulovalo o možné výměně do klubu, kde by měl Thornton šanci vyhrát Stanley Cup. Nejcennější trofej mu ve sbírce stále chybí a času už moc nezbývá. Ale nestalo se.

2. července oslaví Thornton 41. narozeniny. Pokud by se rozhodl NHL opustit, mohl by mít Davos šanci. Při minulých angažmá tam kanadský bard zářil, pokaždé patřil k nejproduktivnějším hráčům. Pod Alpami má jeho manželka rodinu, sám si tam před 23 lety připsal první velký úspěch kariéry – v lednu 1997 si Thornton odvezl ze Ženevy zlatou medaili pro juniorské mistry světa.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz