Těžký zápas a dobrý test, tvrdí Reichel. Na Švýcary jdou Bartošák i Moravčík

Foto: Vladimír Koča

20. května 2019, 13:38

Václav Jáchim

(BRATISLAVA, od našeho zpravodaje) Sedm bitev je za nimi, ta poslední čeká v úterý od 12:15 hodin. Čeští hokejisté zakončí vystoupení v základní skupině proti Švýcarům, půjde o nasazení pro play off. „Nečeká nás nic lehkého, ale máme silné mužstvo. Kluci mají chuť. Není se čeho bát, musíme k tomu přistoupit jako k ostatním zápasům," tvrdí asistent Robert Reichel.

Češi v neděli zmákli Rakušany. Podobně jako před tím Itálii nastříleli osm branek, Pavel Francouz udržel podruhé za sebou čisté konto. Teď přijde těžší prověrka. „Švýcaři hrají dobře, viděli jsme jejich čtyři zápasy živě, takže máme přehled," informuje Reichel

Reichel: Nebyla náhoda, že se Švýcaři loni dostali do finále

Reprezentanti vyzvou soupeře, který v předchozích utkáních svedl zdatné bitvy se Švédy i Rusy. „Švýcaři jsou dobře brusliví, mají šikovné hráče, kteří jsou rychlí. Jsou tam výborní beci, hodně pohybliví, gólmani jim chytají dobře. Mají to také postavené na čtyřech pětkách, byť tam jsou i hráči víc vytěžovaní. Což je u nás podobné. Bude to těžký zápas a dobrý test."

Švýcarský výběr se přiblížil světové špičce. Loni bral v Kodani stříbrné medaile, sestava trenéra Fischera je znovu velmi kvalitní. „Asi nebyla náhoda loni, že se loni dostali do finále. Letos ukazují, že zase hrají výborný hokej. Mě to nepřekvapuje. Mají generaci hráčů, kteří jsou klíčoví i v NHL. Josi, Weber, Hischier, Fiala. Ambühl výborně bruslí. Mají v týmu všechno, ale my si uděláme přípravu. Bude to o nás. O tom, jak k tomu přistoupíme."

Po Itálii a Rakušanech přichází každopádně nebezpečný protivník. „Pro nás je každý soupeř těžký. Dali jsme osm gólů, dobře. Ale bývaly doby, kdy jsme vyhrávali 4:3 nebo po prodloužení. Kluci mají chuť a tak to berou."

Utkání vypukne už 15 minut po poledni, program dne tomu bude odpovídat. „Večer máme mítink, tam si všechno řekneme. Ráno mají kluci dřívější brunch," zmiňuje olympijský vítěz z Nagana.

Do sestavy se vrátí Moravčík, chytat bude nejspíš Bartošák

V průběhu pondělního dopoledne si hokejisté zhruba hodinku zatrénovali. S intenzitou a nasazením. Jelikož se blíží klíčové čtvrtfinále, trenéři finalizují optimální podobu sestavy. Už mají jasno? „Je to možné," připouští Reichel. Do zápasu s Rakouskem nezasáhl mírně indisponovaný obránce Moravčík, na Švýcary bude připraven.

Trenéři znovu nasadí sedm beků a třináct útočníků. Do branky půjde patrně Bartošák, Reichel to ovšem veřejně nepotvrdil. „Gólmani to ale vědí." doplňuje. Utkání se Švýcary znamená pro český výběr výzvu i s ohledem na play off. Pokud obsadí první či druhé místo ve skupině, zůstanou v Bratislavě a vyhnou se stěhování do Košic.

„Určitě je to jeden cíl, který chceme splnit, protože ta cesta je daleko. Ale když se stane něco jiného, stane se," připomene. Vítězství nad Švýcary by podpořilo sebevědomí týmu, prověrka na play off to bude víc než kvalitní. „Může to tak být. Chceme hrát náš hokej, věřím, že jsme schopni to zvládnout," dodává.

Hokejisté vědí, že zásadní bitva přijde až ve čtvrtek, nicméně Švýcaři je hodně prověří. Bez debat. Česká ofenziva vypadá zatím luxusně, Voráček s Frolíkem jsou mezi nejlepšími v kanadském bodování, parádní statistiky mají i jiní hráči. „Sedlo si celé mužstvo, pak vylítnou i jedinci. Tak to bylo v minulých letech a je to stejné i letos. Ale tady jsme kvůli něčemu jinému, ne kvůli bodování," uzavírá Reichel.

Předpokládaná sestava reprezentace před utkáním se Švýcarskem: Bartošák – Hronek, Musil, Rutta, Moravčík, Gudas, Kolář, Sklenička – Voráček, Simon, Frolík – Vrána, Faksa, Jaškin – Gulaš, Jan Kovář, Kubalík – Palát, T. Zohorna, Řepík – H. Zohorna

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz