Tabulka je vyrovnaná. Nesmíme dopustit, aby vznikla mezera, ví Štencel

Jan Štencel. | Foto: Petr Tibitanzl, hcmotor.cz

Ze čtyř posledních zápasů se tým Českých Budějovic představil třikrát doma a pokaždé zvítězil. V prvních dvou případech mu pomohly samostatné nájezdy a teprve v 16. kole Tipsport extraligy získal Motor plný počet bodů, což se mu předtím nepodařilo dvanáctkrát v řadě. Výsledek 3:0 odnesla Mladá Boleslav.

Jihočeši byli v duelu s Bruslařským klubem zpočátku aktivnější. Pronikali s velkou intenzitou do soupeřova pásma nejen díky rychlosti, ale také pomocí odvážných přihrávek. Nutili se do střelby, pohříchu většinou zdálky.

„Dáváme málo gólů. Poslední dobou se zaměřujeme na střelbu v trénincích a snažíme se to přenést do utkání. Pokaždé si říkáme, že musíme pálit ze všech pozic,“ líčí obránce Jan Štencel, který dal tři góly v posledních dvou domácích vystoupeních.

Boleslavští se brzy oklepali a začali prosazovat svůj způsob hry, k jehož znakům patří i důraz v osobních soubojích. „Bolka má velice kvalitní mančaft se čtyřmi vyrovnanými formacemi. Hrajou lítavý hokej a my jsme věděli, že s nimi nemůžeme hrát nahorů dolů. Byla by to naše smrt. V úvodu jsme se celkem prosazovali podle našich not, stříleli jsme, tlačili do brány, vytvářeli si šance. Potom jsme se trošku přizpůsobili jejich pojetí a začali s nimi lítat. Naštěstí nás to nevytrestalo,“ povídá Štencel s úlevou.

„My jsme věděli, že s nimi nemůžeme hrát nahorů dolů. Byla by to naše smrt."

Dlouho měli navrch brankáři. Domácí Jan Strmeň i boleslavský Filip Novotný, jemuž pomohla tyčka po střele Martinse Dzierkalse v přesilovce čtyři na tři.

Skóre otevřel budějovický Josef Koláček ve 38. minutě, šest vteřin poté, co tým z města automobilů přestál svoje čtvrté oslabení. Finální asistence patřila Janu Štencelovi: „Na ledě byl ještě nějaký vzorec jako dozvuk přesilovky. Dostal se ke mně puk od Romana Vráblíka a poslal jsem nahrávku, která byla víceméně strašná, ale prošla. Kolec se do toho opřel a naštěstí to propálil. Potřebovali jsme už kousek štěstí, které se předtím odvracelo od našeho hokeje.“

Večer v Budvar aréně se překulil do třetího dějství a hned v úvodu se domácím naskytla skoro půlminutová výhoda pět na tři. Náskok zvýšili v pokračující klasické přesilovce proti čtyřem bránícím hráčům. Autor gólu? Jan Štencel.

„První střelu jsem trefil jako nějaký dorostenec. Byla příšerná. Ale ta druhá sedla a vedli jsme 2:0. Takže super. Od toho máme speciální formace, aby dávaly góly. Hlavně jsem rád, že jsme konečně využili přesilovku. Dvougólový náskok nám dodal trošku klid, díky němuž jsme zvládli zápas,“ komentuje.

„Dvougólový náskok nám dodal trošku klid, díky němuž jsme zvládli zápas.“

Celek Mladé Boleslavi sáhl k power play už čtyři minuty před třetí sirénou. „Ztráceli dva góly, museli to zkusit,“ nenachází Štencel žádnou zvláštnost na soupeřově počínání. „Dvakrát se prosadit v poslední minutě je strašně těžké. Prostě to riskli, ale my se na to připravili dobře. Vyhráli jsme buly, což byl základ naší taktiky, a nějak jsme to uhráli líp. Sice Pecháček nejdřív netrefil prázdnou bránu, přestože na tréninku trefí všechno. Asi nechtěl platit do kasy. Ale potom to vzal na sebe Tomáš Čachotský, krásně to vymíchal a nádherně zavěsil,“ chválí posilu z Jihlavy.

Motor zvítězil 3:0, ale poměr střel na branku vyzněl 36:23 ve prospěch Středočechů. Jasný důkaz, že českobudějovické brankoviště hájil spolehlivý strážce. „Šlo to všechno za Honzou Strmeněm,“ potvrzuje elitní bek jihočeského týmu. „Zaslouží si nulu. Moc mě těší, že mu to vyšlo. Už jenom za to, jak pracuje na tréninku. Dře. Dlouho čekal za Hráškem a teď dostal šanci. Chytil ji za pačesy a drží nás nejen ve vítězných zápasech. Chytal výborně i v tom předchozím, který jsme prohráli na brněnském ledě.“

Přes stoprocentní zisk proti Boleslavi zůstalo mužstvo od Černé věže na dvanácté příčce, ale se shodným počtem devatenácti bodů jako před ním Plzeň a Liberec a jenom dva body za Spartou a Mountfieldem. „Tabulka je zatím poměrně vyrovnaná. Nesmíme dopustit, aby tam vznikla větší mezera. Každý bod je důležitý. Když získáme tři, můžeme se posouvat rychleji a je to důležité pro týmovou pohodu, která nebyla úplně dobrá při sérii špatných výsledků,“ uvědomuje si Štencel.

„Tabulka je zatím poměrně vyrovnaná. Nesmíme dopustit, aby tam vznikla větší mezera."

Hokejisté Motoru se však nesmějí nechat unést na vlnách euforie z dílčího úspěchu. „Určitě ne,“ přikyvuje sedmadvacetiletý odchovanec Opavy. „Slavit můžeme maximálně do půlnoci. Od nového dne nás čeká znovu tvrdá práce, další videorozbory a příprava na nejbližší těžký zápas v Litvínově,“ má jasno.

K porážce Bruslařů má co říci také českobudějovický odchovanec Pavel Pýcha, někdejší kapitán A-týmu v mateřském klubu, jenž obléká druhou sezonu boleslavský dres. „Byl to náš typický zápas,“ říká šestadvacetiletý nositel známého hokejového jména. „Poslední dobou nehrajeme opticky úplně špatně, jenže nedáváme góly. Potom dostaneme jednu bramboru a už se to s námi veze. Nedokážeme si ničím pomoct. Síly byly vyrovnané, určitě jsme měli dost šancí, ale prostě chyběl gólový efekt,“ krčí rameny.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz