Suchánek je českým juniorem sezony. Na draftu to ale zase nevyšlo...

Tomáš Suchánek | Foto: Karel Švec

30. června 2023, 14:22

Martin Voltr

Naprosto zasloužená trofej pro nejlepšího juniora sezony 2022/23 putovala na galavečeru Zlatá hokejka do rukou brankáře Tomáše Suchánka.

Suchánek si ji vysloužil jak za stabilně výtečné výkony na klubové scéně, kde poslední dva roky hájil barvy Tri-City Americans v juniorské WHL, tak zejména za představení na juniorském světovém šampionátu.

Jestliže on jako jednotlivec i Češi jako tým zaujali už na předešlém letním mistrovství, teď svoje představení vyšponovali o další úroveň výš. Všichni, v čele s gólmanem stříbrných hrdinů.

„Vzhledem k tomu, že česká juniorská reprezentace hrála na mistrovství světa skvělý hokej a spousta hráčů si formu z Halifaxu přenesla i do zbytku sezony, mělo sportovní oddělení letos k dispozici poměrně velký výběr hráčů, kteří by si titul pro nejlepšího juniora sezony zasloužili,“ uvedl Milan Hnilička ze sportovního oddělení českého hokeje.

Vybrat třeba Davida Jiříčka nebo Jiřího Kulicha by rozhodně taky znamenalo trefu do černého. Oba dva se navíc v uplynulém ročníku nejvýrazněji přiblížili k NHL. Ocenění ale získal mladík z nejdůležitějšího hokejového postu.

Tomáš Suchánek odchytal všech sedm zápasů ve famózní formě a na zisku stříbrných medailí pro českou juniorskou reprezentaci měl velkou zásluhu. Proto se sportovní oddělení rozhodlo zvolit juniorem sezony právě jeho,“ doplnil Hnilička.

Přerovskému odchovanci předal cenu na galavečeru Zlatá hokejka Martin Nečas. „Makej dál,“ vzkázal mu, když Suchánkovi třásl pravicí. Brankářský talent pak děkoval nejvíc rodině, ale i kamarádům a trenérům. „A hlavně spoluhráčům, se kterými jsem měl tu čest hrát tuhle sezonu, protože bez nich bych tady určitě nestál,“ doplnil.

Tomáši Suchánkovi předal cenu Martin Nečas

Tomáši Suchánkovi předal cenu Martin Nečas | Foto: Karel Švec

V rozhovoru s moderátorkou mimochodem přiznal, že stříbrná medaile v něm ještě stále vyvolává trochu rozporuplné pocity.

„Určitě je to skvělý úspěch. Já si ale myslím, že jsme všichni v té partě věřili ve zlato. Proto je to pro nás takový menší neúspěch, smutnější medaile,“ řekl Suchánek.

Osobně si čtvrteční večer jistě představoval ještě o něco sladší. Doufal totiž, že na třetí pokus po něm ukáže některý z klubů NHL na draftu.

Ale neukázal.

Suchánek pro to nicméně v uplynulém ročníku nemohl udělat o moc víc. Podobně jako Gabriel Szturc, jemuž se coby overage hráči také hodně věřilo. „Na mistrovství světa byl excelentní, navíc táhl slabý tým Kelowny. Bavil mě,“ uvedl na adresu českého centra Scott Wheeler z webu The Athletic. Szturce zařadil mezi patnáct nejlepších hráčů, které letošní draft minul.

To ale určitě neznamená konec nadějí. Bylo by velkým překvapením, kdyby tahouny českého ročníku 2003 někdo nepozval na předsezonní kemp nebo si nevysloužili pozornost alespoň z AHL.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz