Startuje 12. ročník KHL: Bez Slovanu, ale s Jaškinem, Hykou, Šustrem či Šulákem

Foto: Twitterový profil KHL

1. září 2019, 8:06

Václav Jáchim

Dnešní reprízou jarního finále Gagarinova poháru mezi CSKA Moskva a Avangardem Omsk startuje 12. ročník ruské Kontinentální ligy. Ve startovním poli chybí Slovan Bratislava, který musel vzdát účast z finančních důvodů, v lize se naopak představí několik nedávných českých krajánků z NHL.

Během letní pauzy zamířili přes Atlantik obránci Libor Šulák, Jakub Jeřábek, Andrej Šustr, útočníci Lukáš Sedlák, Tomáš Hyka a Dmitrij Jaškin. S výjimkou Jeřábka na ně čeká premiéra v Kontinentální lize, což platí také pro Hynka Zohornu nebo Šimona Hrubce.

Jiní našinci se naopak rozloučili, v kádrech klubů KHL už nejsou Adam Polášek, Andrej Nestrašil, Tomáš Mertl, Jan Kolář, Karel Kubát, Michal Bulíř, Alexandr Salák, Dominik Hrachovina nebo Vojtěch Polák.

Počet českých zástupců se poněkud snížil, z Tipsport extraligy letos do KHL přešel pouze brankář Šimon Hrubec. Pokud už kluby projevily o Čechy zájem, většinou to byli hokejisté se zkušenostmi z NHL. V soutěži pokračuje také trojice trenérů: Josef Jandač vede Magnitogorsk, kde mu pomáhá Jiří Kalous, Pavel Hynek je nadále asistentem Sergeje Zubova v Soči.

Ruskou soutěž bude letos hrát 24 mužstev rozdělených do dvou konferencí a čtyř divizí. Gagarinův pohár obhajují hokejisté CSKA Moskva, mezi něž po přestupu z Kazaně nově patří i Jiří Sekáč. K favoritům se řadí také Petrohrad, Jekatěrinburg, Omsk, Jaroslavl, Kazaň, Magnitogorsk, Ufa. Hodně sledovaný bude Spartak Moskva, který převzal kouč olympijských vítězů 2018 Oleg Znarok.

Vedení soutěže lehce pozměnilo program utkání základní části, týmy by měly absolvovat přijatelnější rozpis utkání a venkovních tripů. Soutěž bude přerušena v listopadu (turnaj Karjala), v prosinci (Channel One Cup),v  lednu (Utkání hvězd KHL) a počátkem února, kdy se uskuteční Švédské hry.

Základní část bude probíhat ode dneška až do 20. února 2020, každý tým v ní sehraje 62 utkání. Systémem doma venku se uskuteční zápasy se všemi soupeři, další klání pak obstarají souboje v rámci konferencí a divizí. Play off zahájí 1. března, nový vítěz Gagarinova poháru bude znám nejpozději 30. dubna příštího roku.

Největším letním přestupem v rámci KHL bylo bezpochyby stěhování legendárního Pavla Dacjuka z Petrohradu do Jekatěrinburgu. Omsk ulovil jiného olympijského vítěze Vjačeslava Vojnova, z NHL se vedle zmíněných českých hráčů vydali do ligy třeba Bogdan Kiselevič (CSKA), Jegor Jakovlev (Magnitogorsk), Nikita Ščerbak (Omsk), Jori Lehterä (Petrohrad), Antti Niemi (Jokerit Helsinky), Nikita Sošnikov (Ufa), Ty Rattie (Jaroslavl) či Igor Ožiganov (Kazaň).

Češi v KHL 2019-20

Západní konference:

Bobrovova divize: 
SKA Petrohrad, Dynamo Moskva (Dmitrij Jaškin), Dynamo Riga, Severstal Čerepovec (Libor Šulák), Spartak Moskva (Robin Hanzl), Jokerit Helsinky.

Tarasovova divize:
Viťaz Podolsk (Jakub Jeřábek), CSKA Moskva (Jiří Sekáč), Lokomotiv Jaroslavl (Jakub Nakládal), HK Soči (asistent Pavel Hynek), Dynamo Minsk, Torpedo Nižnij Novgorod.

Východní konference:

Charlamovova divize:
Avtomobilist Jekatěrinburg (Jakub Kovář). AK BARS Kazaň, Metallurg Magnitogorsk (trenér Josef Jandač, asistent Jiří Kalous), Sibir Novosibirsk, Něftěchimik Nižněkamsk, Traktor Čeljabinsk (Lukáš Sedlák, Tomáš Hyka).

Černyševova divize:
Salavat Julajev Ufa, Admiral Vladivostok, Amur Chabarovsk (Marek Langhamer, Michal Jordán, Ondřej Vitásek, Hynek Zohorna,. Tomáš Zohorna), Kunlun Red Star (Šimon Hrubec, Andrej Šustr), Avangard Omsk, Barys Nur-Sultan.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz