Spor v extralize. Je to střílení do vlastní nohy, ví Beneš. Můžou Pardubice skončit v TELH?

Foto: hcocelari.cz

7. května 2022, 18:32

Pavel Mandát

Stojaté vody tuzemské hokejové scény rozproudil během uplynulých dní krok Petra Dědka a hokejových Pardubic. Majitel Dynama se rozhodl dát antimonopolnímu úřadu k prošetření smlouvu mezi společností BPA sport marketing a Tipsport extraligou, v níž se řeší marketingová práva k nejvyšší soutěži.

K celé záležitosti se nyní pro hokej.cz obsáhle vyjádřil viceprezident Asociace profesionálních klubů ledního hokeje Prokop Beneš. Ten je přesvědčený, že veškeré smluvní náležitosti jsou v souladu s platnými právními normami.

Jak se díváte na krok Pardubic, které daly smlouvu mezi extraligou a společností BPA sport marketing ohledně marketingových práv k antimonopolnímu úřadu?
My se na něj díváme tak, že zastáváme názor v tom smyslu, že není důvod, aby náš postup přezkoumával Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. S marketingovými právy jsme obchodovali tak, jak je naprosto běžné. A to nejen na úrovni českých nejvyšších soutěží, ale i v mezinárodní sféře. Upozornil bych, že na podobném principu jednotného marketingu se obchodují například olympijské hry, mistrovství světa a podobně. Máme navíc poměrně renomované stanovisko, které rozebírá i podstatné pasáže smlouvy a potvrzuje, že platnému právu neodporují.

Petr Dědek ale tvrdí, že i on a jeho právníci mají stanovisko, které potvrzuje, že jsou v právu.
Neznám jejich stanovisko. Nám přišla pouze žádost od ÚOHS o vysvětlení. Neviděl jsem ani jejich podnět. Ještě bych se chtěl pozastavit nad tím, že výběrové řízení obsahovalo nabídky dvou zájemců. Jedním z nich byla společnost Petra Dědka Relmost, přičemž mechanismy obou nabídek byly velice podobné. Nechápu tedy, proč on takovou nabídku předkládal, když podle jeho současné optiky musela být tím pádem taky protiprávní.

„S marketingovými právy jsme obchodovali tak, jak je naprosto běžné. A to nejen na úrovni českých nejvyšších soutěží, ale i v mezinárodní sféře."

Jak dlouho by podle vás mohlo vyšetřování ÚOHS trvat?
Nedokážu odhadnout.

Mohla by celá věc skončit i u soudu?
Ta otázka je zavádějící v tom, že u soudu skončí věc, kterou k němu nějaká ze stran dá. ÚOHS je správní orgán, který pokud vydá rozhodnutí, tak máme v zásadě dvě možnosti. Pokud bude rozhodnutí obsahovat doporučení, případně nutnost udělat dílčí úpravy, vykonáme tak. Pokud s ním zásadním způsobem nebudeme souhlasit, tak bychom to byli my, kdo by se v rámci správního soudnictví bránil rozhodnutí ÚOHS.

APK převzala správu extraligy pod svá křídla před pár dny. Asi jste si nemohli představovat složitější nástup do funkce.
Takhle bych to neřekl. Už jsem se v jednom rozhovoru vyjádřil, že s Pardubicemi se vedla velmi intenzivní a konkrétní jednání. Na půdě valné hromady jsme jejich připomínky často probírali. Diskutovat s rozdílnými názory je normální. Osobně mě mrzí způsob prezentace z jejich strany. Liga je v dobré kondici. Tady je to o tom, že jeden klub má oproti ostatním jiný názor. To je celé.

Když jste společně diskutovali, nevěděli jste s předstihem, že se Pardubice chystají celou věc postoupit ÚOHS a nedalo se tomu tedy zabránit?
Posloupnost je taková, že jsme se o šetření úřadu dozvěděli ze žádosti úřadu o informace. To bylo těsně před jejich tiskovou konferencí. Co se týká postoje Pardubic, věřili jsme, že jim bude stačit naše obsáhlé stanovisko, které jsme si nechali vypracovat. Evidentně jim nestačí a mají potřebu celou věc dál řešit. Každopádně jsme za ty roky řešili už celou řadu věcí a méně často se setkávám s tím, aby dané záležitosti překročily půdu APK a řešily se na tiskovce. To je pravda.

„Osobně mě mrzí způsob prezentace ze strany Pardubic. Liga je v dobré kondici.

Nemrzí vás tahle nejednota? V takové atmosféře se může extraliga jen těžko posunout dopředu.
Mrzí mě hlavně to, kolik času jsme všichni věnovali, abychom to Pardubicím vysvětlili. Posudky nás stály spoustu peněz a tak dále. Jestli byl Petr Dědek od začátku rozhodnutý, že celou věc požene přes úřady, tak jsme si tohle všechno mohli ušetřit.

Proč se podle vás Petr Dědek uchyluje k takovým krokům? Může hrát roli zklamání, že jeho společnost nezískala marketingová práva?
Nedokážu odhadnout, co se mu honí hlavou. Zkouším se na to dívat objektivně, přičemž mi jeho kroky nedávají logiku. Je to samozřejmě komplikace pro extraligu, ale v první řadě jde o komplikaci pro jeho klub. Práva na ligu jako takovou jsou svazu, práva jsou jednotlivých klubů. Extraliga je soutěž, která patří svazu, který nás pověřil řízením a přenesl na nás marketingová práva. My jako APK jsme je pak přenesli na jednotlivé kluby, které podepsaly smlouvu. Jestli Pardubice zůstanou mimo, tak nebudou moci využívat tuhle soutěž.

Foto: Facebook HC Dynamo Pardubice

Hrozí tedy Pardubicím v krajním případě vyloučení z extraligy?
Myslím, že se nám podaří jim vysvětlit, že nemůžou existovat bez práv, která na ně převedeme k extralize. Fakticky nejde, aby Pardubice byly mimo. Bez toho nebudou moct hrát extraligu. Dám vám jiný příklad. Když jako Český hokej řekneme IIHF, že se nám nelíbí jejich vystupování a že u nás nebudou reklamy jejich promotéra, tak se u nás neuskuteční mistrovství světa. Řekl bych, že česká extraliga je velmi liberální, ale některé principy prostě fungují, což je na příkladu mezinárodních soutěží jasně vidět.

„Kroky Petra Dědka mi nedávají logiku."

Nemáte pocit, že se Petr Dědek dostává svým vystupováním u ostatních členů APK tak trochu do izolace?
Jsme profíci a přes takové pocity bychom se měli umět přenést. Dědek samozřejmě některé hranice posunul, někdy je to složité, ale pořád věřím, že můžou přispět. Některé jejich návrhy jsou zajímavé a my se jimi budeme zabývat.

Takže nevidíte zásadní problém v další spolupráci.
Můžu mluvit jen za sebe a já osobně v tom problém nevidím. Kdybyste viděl, kolikrát se s mými kolegy pohádáme… Pak zase přijde den, kdy si rozumíme. Takový je život. Občas zkrátka máte rozdílné názory.

Když se vrátím k řešené smlouvě, Petr Dědek často kritizuje, že se marketingová práva prodávají v jednom balíku a že by se místo toho měla rozdělit. Váš názor?
Práva ale rozdělená jsou. Jsou převedena na BPA s povinností, aby z nich udělala balíčky. V současné době to tak funguje. Vidíte to sám, hokej vysílají streamy, vysílá ho ČT i O2, takže to je zaručené. Bez toho bychom práva nepřevedli. Výběr marketingového partnera není špatně. I zahraniční ligy mají jednoho partnera, který ovšem musí s právy nakládat v balíčcích. V tom problém nevidím. Pak je tu další věc, která se mi hrubě nelíbí.

A to?
Antimonopolnímu úřadu bylo podsunuto, že kluby musí předat veškerá práva. To není pravda. To je část práv, která se obchoduje centrálně. Když si vezmete jen led, tak tam jsou plochy, které jsou centrální pro celou extraligu. Stejně tak mantinely. Ve zbytku to ten klub má přece k dispozici. Myslím, že jediný a spravedlivý způsob, jak to udělat, je, že bude fungovat princip solidarity. Že určitá práva si klub prodá sám a určitá část práv, zejména těch vysílacích, bude obchodována jednotně, přičemž kluby za ně v základu dostanou stejně peněz.

„Práva ale rozdělená jsou. Jsou převedena na BPA s povinností, aby z nich udělala balíčky. V současné době to tak funguje. Hokej vysílají streamy, vysílá ho ČT i O2."

Co by se ale stalo, kdyby dal ÚOHS Petru Dědkovi přece jen zapravdu?
Nedovedu si to představit. Pak by musel úřad vzít jednoho promotéra po druhém, jedno mistrovství světa po druhém s tím, že ho bude zastřešovat kde kdo. Že třeba mistrovství světa u nás nebude pod hlavičkou IIHF a tak dále. Nerozuměl bych tomu.

A pokud Pardubice opravdu nepodepíšou, čímž by BPA nezískala jednotná práva?
To vám řeknu naprosto přesně. Pak by došlo ke snížení hodnoty produktu a ke snížení hodnoty práv. Na to by nedoplatil klub, který smlouvu nepodepíše, ale ostatní kluby, které ji podepsaly. Takže tohle je přece obráceně. Já se domnívám, že ne že my poškozujeme Pardubice, ale Pardubice tímhle odmítavým způsobem poškozují všechny ostatní kluby, které smlouvu s BPA podepsaly.

Přitom Petr Dědek často argumentuje tím, že vše dělá pro to, aby zvýšil hodnotu produktu. Takže si tímto spíš střílí do vlastní nohy…
Jasně, dělá pravý opak, protože bez jednotného obchodování se hodnota produktu snižuje. Ale na druhou stranu nám jeho konkurenční nabídka pomohla získat víc peněz, takže do určité fáze platí to, co on říká. Jenže teď už ne.

Na druhou stranu si každý podnikatel, který do hokeje dává svoje peníze, zaslouží respekt, ne? A to znamená i Petr Dědek.
Tím já se dlouhodobě netajím. Hokej má vůči ostatním sportům velkou konkurenci. Na trhu zábavy si stále složitěji hledá svoje místo. A lidé, kteří do hokeje dávají svoje peníze, opravdu zaslouží respekt. Různé názory na různé věci a třenice beru až jako druhé v pořadí. O tom žádná.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz