Sparta začala tam, kde skončila. Máme řezat hlavy? ptá se kouč Výborný

Foto: Jan Beneš, hcsparta.cz

26. února 2018, 21:49

Václav Jáchim

Vědí, že musejí zabrat, aby vydřeli aspoň předkoilo play off. Hokejisté Sparty sbírali před olympijskou pauzou porážky a spadli na desátou příčku. Teď ale začali stejným způsobem, jakým počátkem února končili. Pražané doma brali s Olomoucí jen bod a na záda jim dál dýchají Chomutov s Mladou Boleslaví. "Jsem hodně zklamaný. Čtrnáct dní jsme se věnovali podstatným věcem, ale zase udělám individuální chyby, které nás stojí zápas," láteří hlavní kouč František Výborný.

Kdyby se sparťané na ledě vydali způsobem, jakým zkušený bard prožívá utkání a těžce nese porážky, byla by Sparta v pohodě. Jenomže není. Nepomohly ani tři týdny volna, mužstvo hrálo úplně stejně jako dřív. Tedy nejistě, bez šťávy, místy zbytečně bázlivě. Chybí větší odpovědnost, snaha pomoci jeden druhému. Posun ve výkonu v podstatě žádný. "To máte pravdu. Bohužel," krčí rameny. "Děláme maximum. Čtrnáct dní jsme trénovali věci, které nás srážely, ale pak přijdou individuální chyby... Nevím, jestli máme řezat hlavy. Nebo co s nimi udělat."

Vést řeči a něco omlouvat, to nemá cenu. Hráči musejí zabrat! 

Po zápase bylo vidět, jak ho to všechno štve. "Jsem zklamaný. Už tři měsíce," povídá tiše. "Mění se tu trenéři, vytvářejí se podmínky, přicházejí hráči," kroutí hlavou. Přitom Spartě nahrálo, že nad Hanáky vedla. Na gól Buchteleho sice odpověděl Laš, jenomže záhy se trefil Jarůšek. A domácí mohli kontrolovat hru. Ideální scénář však posléze rozdrolily nepřesnosti, čehož soupeř využil. "Nebylo to optimální. Kluci, co byli na olympiádě, dorazili na poslední chvíli. Šli v podstatě z letadla, to není jednoduché. Všichni od nich čekají, jak to zvednou. Jak to Řepík bude dávat do víka. A ono to není, byť Michal samozřejmě snahu má. Onemocněl Ďaloga, mohl bych jmenovat další věci a dělat si nějaké berličky. Ale to nechci! Jsem zklamaný a moc nevím, jestli na to tedy máme," reaguje.

Výborný a celý realizační tým si už pořádně dlouho lámou hlavy nad tím, jak tým s mnoha reprezentanty a bezpochyby kvalitními hokejisty nakopnout. "Byl tady Jirka Kalous, přišel jsem já, pak Radim Rulík. Všichni se snažíme, ale je to pořád stejné. Bohužel. Jestli si hráči v závěru nevěří, nebo jsou z toho podělaní... Ono to tak vizuálně vypadá. Pak nemáte štěstíčko. Potřebujete ho, ale není to samozřejmě jen o štěstí. I když kdyby nám v posledních vteřinách spadla do brány střela Michálka, kterou tečoval Vrána nebo Forman, tak tady skáčeme celá hala. Jenže to je hokej. V rychlejším provedení jsme to viděli na olympiádě, zvraty se staly Rusům, Němcům, Kanadě a dalším týmům," rozebírá.

Sparta šla do sezony s mnoha změnami v sestavě, měly jednoznačně pomoci. Už teď je jasné, že ve většině případů nešlo o trefu do černého. Zámorský je pryč, Saponari nebo Dvořák také. Reichenberg patří do průměru, ideální to nebylo ani v brankovišti. Vedení se snažilo kádr zkvalitnit, přišli Jarůšek, Ďaloga, Laco, Buchtele, Voráček, Řepík nebo Lotyš Kulda, který proti Hanákům prožil extraligovou premiéru. Ovšem Spartě stále patří desátá pozice a nemá jisté předkolo. "Vést řeči a něco omlouvat, to nemá cenu. Hráči musejí zabrat! Pro nás je to teď týden pravdy, zda na to máme, nebo ne. Je třeba podívat se pravdě do očí. Naše hra je prakticky totožná jako před olympijskou pauzou," povídá upřímně Výborný.

Nevím, proč v týmu nejsou kluci, jako byli Žemličkové, Šrekové a další

V tomto ohledu zaráží ještě jedna věc, možná nejdůležitější. Sparta není hladová. Ačkoli jde o všechno, potřebná zarputilost chybí. Výborný souhlasí. "Nevím, čím to je. Zažil jsem tady týmy, které se rvaly. Střídačka žila, na to jsem byl zvyklý. Proto jsem sem šel. Situace nebyla optimální, to jsem věděl. Říkal jsem si, že to mohu zvednout. Že pomůžu. Nevím, proč v týmu nejsou kluci, jako byli Žemličkové, Šrekové, Martincové a další. I když kvalitní hokejisté tu bezpochyby jsou." Roli vůdce by mohl plnit Jaroslav Hlinka, ovšem proti Olomouci se nedostal ani do základu. "Trénuje, ale potřebovali jsme do sestavy mladého hráče, protože jsme chtěli hrát na sedm beků. Proto tam šel Pšenička," vysvětluje kouč. "Nikdo neříká, že Jarda nemůže hrát. V olympijské pauze absolvoval celou přípravu. Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet."

Sparta nemá času nazbyt. Zápas s Morou přinesl jen bodík, ve středu doma čeká Zlín, za další dva dny pak Mladá Boleslav. Náročný sprint finiše základní části, nicméně šance pořád je. Ale Pražané potřebují vítězit. Povzbudit je může fakt, že za nimi pořád stojí příznivci. "Fanoušci jsou vynikající. Skvělí," oceňuje Výborný. "Jestliže je ve Spartě taková sezona, mají s námi ohromnou trpělivost. Pro hráče to je důležité, protože kdyby se odklonili i ti skalní, to by bylo špatné. Patří jim velký dík," vzkazuje závěrem.

Sestřih utkání HC Sparta Praha – HC Olomouc 2:3p

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz