Spadl mu kámen ze srdce, ale... Umíme hrát lepší hokej, velí Sukeľ

Matúš Sukeľ. | Foto: Markéta Křížová

22. května 2023, 10:04

Filip Prokeš

(RIGA, od našeho zpravodaje) Slovenský výběr absolvoval po prohře s Kazachstánem další nelehkou prověrku. V jednogólové bitvě přetlačil Slovince. Měl však namále, když v posledních sekundách málem inkasoval. Celou situaci z blízka sledovala také jedna z opor Slováků Matúš Sukeľ.

Slováci se po prohře s Kazachstánem museli dát rychle do kupy. Nedělní program MS jim přinesl souboj se Slovinci, kteří bojovali o udržení mezi elitou. Výběr Craiga Ramsayho však potřeboval také nutně vyhrát, aby si udržel šance na postup do čtvrtfinále. 

To se nakonec povedlo, ale nejednalo se o procházku růžovou zahradou. „Naštěstí na výhru stačil jen jeden gól. Umíme ale být nebezpečnější, řešit některé situace mnohem lépe a celkově hrát lepší hokej,“ myslí si Matúš Sukeľ.

Těžké chvíle prožívali Slováci hlavně v posledních minutách, kdy Slovinsko začalo stupňovat svůj závěrečný tlak. „Měli tam šance. Hlavně těch pár sekund před koncem, když posílali z rohu puk před branku a Škorvi (Stanislav Škorvánek) to výborně chytil,“ chválí Sukeľ slovenského brankáře.

„Naštěstí na výhru stačil jen jeden gól. Umíme ale být nebezpečnější, řešit některé situace mnohem lépe a celkově hrát lepší hokej."

Sám litvínovský forvard pobýval v těch chvílích na ledové ploše, takže celou situaci sledoval z velké blízkosti. „Lekl jsem se, že to je gól, ale naštěstí to šlo od tyčky ven. Hodně se mi ulevilo,“ oddechl si.

Že nebyl výkon podle slovenských představ, dokresluje i statistika úspěšnosti na vhazování. Na těch byli slovenští hráči úspěšní pouze v 37 procentech. „Bavili jsme se o tom s trenéry. V závěru jsme prohráli tři buly po sobě a soupeř si z toho vytvořil dobré šance. Jsou to důležité situace a musíme se v tom do dalšího zápasu nutně zlepšit,“ říká jeden z pravidelných účastníků buly. 

Naopak pozitiva mohou Slováci hledat úplně jinde. Po výpadku proti Kazachstánu se znovu vrátili ke své obětavé hře. Mnoho slovinských střel končilo v bloku slovenských hráčů. 

„Nic jiného už nám nezbývá. Bojujeme o každý bod a o každý gól, takže ta obětavost už tam prostě musí být. V tom musíme být silní,“ oznamuje nekompromisně 27letý útočník. Další oporu vidí Sukeľ v brankovišti. 

Jak Samuel Hlavaj, tak Stanislav Škorváne, podávají mezi třemi tyčemi zatím výborné výkony. „Škorvi chytal výborně. Zejména v poslední minutě nám moc pomohl,“ říká slovenský asistent kapitána.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz