Šok pro Bělorusy, na úvod bojů o ZOH je vynulovali Poláci! Slováci se nadřeli

Foto: Facebook Polski Hokej

26. srpna 2021, 22:10

Vojtěch Martinek

Hokejisté Slovenska na úvod domácí kvalifikace na ZOH 2022 v Číně potvrdili roli favorita, v Bratislavě vydřeli výhru 2:1 nad Rakouskem. Zato Bělorusko klopýtlo, překvapivě padlo 0:1 s Polskem. V dalších dvou skupinách už uspěli favorité – v Rize Francie a Lotyšsko, v Oslu Dánsko a Norsko.

Výsledky skupiny D (Bratislava)

Slovensko do svého prvního duelu na turnaji vstoupilo aktivně a už ve druhé minutě se radovalo z první vstřelené branky – Čerešňák z modré čáry nabil kotouč na pravý kruh Liboru Hudáčkovi, který ho následně uklidil přesně do bližšího horního rohu rakouské svatyně. Domácí měli na ledě více ze hry i nadále a drželi si nad svými soupeři poměrně jasnou převahu, kterou se jim však kvůli výbornému výkonu gólmana Kickerta podařilo přetavit jen v jeden další zásah. Pod ten se v polovině prostřední části podepsal Martin Gernát.

Hosté ovšem v posledním dějství s favorizovaným výběrem srovnali krok a na konci 53. minuty přišlo snížení. Kolapsu defenzívy naplno využil Brian Lebler, který z hranice brankoviště doklepl kotouč za bezmocného Konráda a upravil na rozdíl jediné branky. Na jeho trefu Rakušané následně nezvládli navázat, a svěřenci Craiga Ramsayho si zajistili první vítězství.

RAKOUSKO – SLOVENSKO 1:2 (0:1, 0:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 53. Lebler (Zwerger, Heinrich) – 2. Hudáček (Čerešňák), 29. Gernát (Čerešňák, Studenič).
Rozhodčí: Hansen (Norsko), Ohlund (Švédsko) – Hynek (Česko), Kroyer (Dánsko).
Střely na branku: 21:32.
Vyloučení: 7:4
Bez využití.
Rakousko: Kickert – Strong, Unterweger, Heinrich, Schumnig, Pallestrang, Ulmer, Zündel, Wolf – Schneider, Ganahl, Hundertpfund – Raffl, Herburger, Baumgartner – Lebler, Zwerger, Rossi – Wukovits, Obrist, Haudum. Trenér: Roger Bader.
Slovensko: Konrád – Marinčin, Jaroš, Čerešňák, Gernát, Grman, Kňažko, Nemec, Ďaloga – Jurčo, Hrivik, Cehlárik – Lántoši, Růžička, Pospíšil – Daňo, Studenič, Hudáček – Kelemen, Gríger, Slafkovský. Trenér: Craig Ramsay.

Hrdina Murray chytil všech 46 běloruských střel

Zní to možná trochu zvláštně, ale odpolední duel rozhodlo duo posil Frýdku-Místku. Bělorusko takřka od první minuty na ledě potvrzovalo roli favorita, fenomenální naturalizovaný gólman polského výběru John Murray mu ale nedovolil ani gól a na cestě k překvapivému vítězství předvedl téměř padesát zákroků. Úspěch outsidera tak necelých pět minut před koncem po souhře s Alanem Lyszczarczykem stvrdil zakončením mezi betony Filip Komorski – a právě tyto dva borce budeme od září vídat na kluzištích Chance ligy.

BĚLORUSKO – POLSKO 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)

Branka a nahrávka: 55. Komorski (Lyszczarczyk)
Bělorusko: Taylor – Bailen, Koljačonok, Lisovec, Jerjomenko, Gotovec, Korobov, Kodola, Solovjov, Sapego – Protas, Šarangovič, Prince – Děmkov, Platt, Paré – Kodola, Stas, Bujnickij – Komarov, Pavlovič, Usov. Trenér: Craig Woodcroft.
Polsko: Murray – Ciura, Kolusz, Wajda, Kostek, Górny, Bryk, Wanacki, Jaskiewicz – Chmielewski, Pas, Dziubinski – Zygmunt, Wronka, Pasiut – Komorski, Urbanowicz, Lyszczarczyk – Przygodzki, Starzynski, Michalski. Trenér: Robert Kalaber.

Výsledky skupiny E (Riga)

FRANCIE – MAĎARSKO 5:3 (0:2, 3:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 24. Texier (Chakiachvili, Bozon), 28. Manavian (da Costa, Fleury), 35. Texier (Chakiachvili), 46. Treille (Rech, Chakiachvili), 57. Fleury (Texier, da Costa) – 13. Hári (Erdély, Sofron), 15. Papp (Hári), 46. Bartalis (Mihaly, Magosi).

ITÁLIE – LOTYŠSKO 0:6 (0:2, 0:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 4. Jaks (Darzinš), 6. Abols (Ro. Bukarts, Daugavinš), 27. Rubins (Ri. Bukarts, Balinskis), 30. Indrašis (Darzinš), 49. Indrašis (Girgersons, Rubins), 53. Daugavinš (Punnenovs).

Výsledky skupiny F (Oslo)

DÁNSKO – SLOVINSKO 4:3 (3:0, 1:1, 0:2)
Branky a nahrávky:
3. Ehlers (Lauridsen, Bjorkstrand), 13. Storm (Lauridsen, Bjorkstrand), 15. Russell (Lauridsen, Nielsen), 22. Ehlers – 21. Drozg (Kopitar, Pretnar), 50. Urbas (Gregorc, Jeglič), 58. Verlič (Gregorc, Jeglič).

JIŽNÍ KOREA – NORSKO 1:4 (1:2, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 6. Ki Sung Kim (Sang Woo Shin, Sang Hoon Shin) – 7. Lesund (Olden, Trettenes), 9. Olimb, 25. Espeland (Rosseli Olsen, Olimb), 50. Lindstrom (Kaasastul, Espeland).

Další program kvalifikace na ZOH

Pátek 27. srpna:
15:00 Francie – Itálie (Riga)
15:15 Bělorusko – Rakousko (Bratislava)
17:00 Dánsko – Jižní Korea (Oslo)
19:00 Lotyšsko – Maďarsko (Riga)
19:15 Slovensko – Polsko (Bratislava)
21:00 Norsko – Slovinsko (Oslo)

Neděle 29. srpna:
12:00 Maďarsko – Itálie (Riga)
12:00 Slovinsko – Jižní Korea (Oslo)
13:30 Rakousko – Polsko (Bratislava)
16:00 Lotyšsko – Francie (Riga)
16:00 Norsko – Dánsko (Oslo)
17:30 Slovensko – Bělorusko (Bratislava)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz