Slováci zahájí se 7 krajánky z TELH, Ramsay má k ruce Petrovického

Foto: iihf.com

29. března 2018, 9:14

Václav Jáchim

Zatímco čeští hokejisté zahájili přípravu na mistrovství světa už v pondělí, Slováci tak oficiálně učiní o týden později. Někteří hokejisté sice individuálně trénovali na Zimním stadionu Ondreje Nepely, nicméně úvodní sraz bude v Bratislavě až o Velikonocích. Naši východní sousedé začnou blok přípravných duelů ve Švédsku, později se představí také v Německu, doma s Lotyšskem, Koreou a s Francií.

Hlavní kouč Craig Ramsay ve spolupráci s generálním manažerem Miroslavem Šatanem oznámil nominaci na úvodní kemp, jehož vrcholem budou zápasy proti Tre Kronor v Norrköpingu a Oskarshamnu. Pozvánku obdrželo sedm krajánků z české Tipsport extraligy, konkrétně brankář Ján Laco, obránci Marek Ďaloga, Karol Sloboda, Peter Trška, Mário Grman a útočníci Martin Bakoš s Andrejem Kudrnou.

Také slovenská reprezentace se musí vyrovnat se zdravotními výpadky či únavou některých opor, na mistrovství světa letos kupříkladu nepojede sparťanský zadák Juraj Mikuš. Už dřív vyšlo najevo, že fit není Marek Viedenský. V národním týmu nebude pokračovat zkušený Andrej Meszároš.

Před olympijskými hrami měli Slováci přetlak v brankovišti, teď se u maskovaných mužů vyvíjí situace trošku jinak. Zdravotní potíže vyřadily Branislava Konráda. Július Hudáček se sice v Bratislavě zapojil do tréninků, ovšem z rodinných důvodů letos šampionát škrtl. Craig Ramsay má zatím k dispozici Jána Laca, který po olympiádě dělal ve Spartě náhradníka Finovi Aittokalliovi, druhým gólmanem je mladík Dávid Hrenák z americké univerzitní NCAA.

Nedávný člen reprezentační dvacítky je v reprezentaci dospělých nováčkem, na první mezistátní starty čekají rovněž zadáci Martin Bodák, Martin Fehérváry,  Mário Grman, útočníci Filip Krivošík, Dávid Bondra, Eduard Šimun a Dávid Šoltés. Ramsay se Šatanem jdou cestou sázky na mladé tváře, v průběhu přípravy by měli dostat příležitost další. "Naším cílem je dát těmto hráčům šanci. Uvidíme, jestli jsou schopni hrát v národním týmu na nejvyšší úrovni. Možná ještě nebudou připraveni na mistrovství světa, ale my je teď můžeme vidět. Sami pak poznají, co by pro ně mělo být dalším krokem v kariéře," uvedl kouč Ramsay pro stránky slovenského svazu.

Během prvního týdne a utkání ve Švédsku bude trenérovi k ruce asistent Róbert Petrovický. Bývalý vynikající útočník a mistr světa 2002 působil během sezony v trenérském štábu Slovanu Bratislava. "Mluvili jsme spolu, jedním z mých cílů je pomáhat jiným trenérům., dát jim šanci rozvíjet se. Robo má hodně zkušeností a dobrou angličtinu, dobře se známe. Těším se na spolupráci s ním," doplnil Ramsay.

Nominace Slovenska na zápasy Euro Hockey Challenge ve Švédsku:

Brankáři:
Ján Laco (Sparta Praha, Česko). Dávid Hrenák (St. Cloud Univ., NCAA).

Obránci:
Michal Čajkovský (Jekatěrinburg, KHL), Marek Ďaloga (Sparta Praha, Česko), Mário Grman (Chomutov, Česko), Karol Sloboda, Peter Trška (oba Vítkovice, Česko), Martin Fehérváry (Oskarshamn, Švédsko), Martin Bodák (Kootenay, WHL), Martin Gernát (Lausanne, Švýcarsko).

Útočníci:
Martin Bakoš (Liberec, Česko), Ladislav Nagy, Marek Hovorka, Michel Miklík, Dávid Šoltés (všichni Košice), Dávid Bondra, Dávid Buc, Patrik Svitana (všichni Poprad), Andrej Kudrna (Sparta Praha, Česko), Filip Krivošík (LeKi, Finsko), Eduard Šimun (Nové Zámky), Libor Hudáček (bez klubu).

Trenéři: Craig Ramsay a Róbert Petrovický.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz