Slováci se loučí s Rigou debaklem! Rozjetí Američané jim dali šestku

Foto: Markéta Křížová

3. června 2021, 17:27

Adam Bagar

Čtvrtfinále bylo pro mladý slovenský výběr maximem, svěřenci kanadského trenéra Craiga Ramsayho ve čtvrtfinále MS v Rize podlehli favorizovaným Američanům jasně 1:6. Zámořský tým uspěl už posedmé za sebou a zahraje si o medaile.

Naši sousedé si zahráli čtvrtfinále MS po dlouhých osmi letech a překvapivě vsadili na Adama Húsku, který do turnaje šel jako brankářská trojka. Vytáhlý gólman chytá už od roku 2015 za oceánem a zpočátku zámořského soupeře deptal, po pěti minutách už to bylo 8:0 na střely!

Aktivnější Američané nevyužili ani 106 sekund trvající přesilovku pět na tři, ale nakonec přece jen mohli být s úvodním dějstvím maximálně spokojeni. Ujala se totiž jejich čtrnáctá, patnáctá i šestnáctá střela a po dvaceti minutách bylo prakticky jasno o postupujícím do semifinále.

Nejdřív se parádně umístěnou a tvrdou ránou prezentoval kapitán Brian Boyle, dvě minuty nato se z mezikruží prosadil nepokrytý Colin Blackwell a nakonec třicet sekund před první sirénou udeřil z předbrankového prostoru Conor Garland, který se v Rize trefil už počtvrté.

Slováci pak přidali. Jiskru naděje vykřesal přesnou střelou Peter Cehlárik, který tak bodoval i v osmém zápase na turnaji. Ale už za necelých pět minut vrátil favoritovi třígólový náskok svou druhou trefou v utkání Colin Blackwell, který měl jednoduchou úlohu trefit odkrytou klec.

Sedmou americkou výhru v řadě a hladký postup do semifinále v poklidné třetí třetině ještě potvrdili Alexander Chmelevski a Conor Garland. Slováci se s turnajem loučí debaklem, ale domů mohou odjíždět se vztyčenými hlavami. I s mladým týmem si po letech zahráli play off.

USA – SLOVENSKO 6:1 (3:0, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 14. B. Boyle, 16. Blackwell (Labanc, Robinson), 20. Garland (T. Moore, Z. Jones), 37. Blackwell (Robinson, Labanc), 46. Chmelevski (Wolanin), 59. Garland (Wolanin, T. Moore) – 33. Cehlárik (Lantoši).
Rozhodčí: Schrader (Německo), Tscherrig – Obwegeser (oba Švýcarsko), Merten (Německo).
Vyloučení: 3:3.
Bez využití.
Střely na branku: 33:28 (16:7, 10:12, 7:9).
Diváci: Doplníme později.
Nejlepší hráči: Colin Blackwell – Adam Jánošík.
USA: Petersen – Roy, Wolanin, Tennyson, Z. Jones, Mackey, Hellickson, Ch. Wideman – T. Moore, Robertson, Garland – Donato, Drury, Tage Thompson – Beniers, Blackwell, Labanc – Rooney, B. Boyle, Robinson – Chmelevski. Trenér: Capuano.
Slovensko: Húska – Kňažko, Gernát, Nemec, Rosandič, Jánošík, Grman, Bučko, Ďaloga – Lantoši, Hrivík, Cehlárik – Krištof, Slafkovský, Studenič – Kelemen, Miloš Roman, Pospíšil – Buc, Sukeľ, Liška. Trenér: Ramsay.

Další program MS 2021 v Rize

Čtvrtek 3. června – čtvrtfinále:
19:15 Rusko – Kanada (Olympijské sportovní centrum)
19:15 Finsko – Česko (Arena Riga)

Sobota 5. června:
13:15 semifinále (Arena Riga)
17:15 semifinále (Arena Riga)

Neděle 6. června:
14:15 utkání o 3. místo (Arena Riga)
19:15 finále (Arena Riga)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz