Slováci končí šestí. Celý turnaj jsme měli problémy s efektivitou, litují

Foto: hockeyslovakia.sk

(RED DEER, od našeho zpravodaje) Slovenští hokejisté na loňský historický úspěch na Hlinka Gretzky Cupu nenavázali a po porážce s USA obsadili šesté místo. „Neodehráli jsme špatný turnaj, ale trápila nás celou dobu koncovka,” shodují se trenér Tibor Tartaľ a útočník Ondrej Molnár.

Ve těsném souboji o páté místo podlehli Američanům 2:4. „Byl to z naší strany velmi dobrý zápas, ale podobně jako celý turnaj, jsme ani tentokrát nedokázali proměňovat naše šance,” říká jeden z tahounů slovenské reprezentační osmnáctky útočník Ondrej Molnár.

V podobném duchu hovoří i Tibor Tartaľ. „Byl to vyrovnaný zápas, ale opět jsme měli problém s efektivitou a přesilovými hrami. Bylo to o malých detailech. V momentech, kdy jsme měli strhnout vítězství na svoji stranu, tak se nám nepodařilo skórovat,” přibližuje slovenský kouč. 

Cesta Slováků v turnaji začala proti Švédům, se kterými naši východní sousedé dlouho drželi krok. Poté nestačili na suverénní Kanadu a na závěr základní skupiny vydřeli výhru se Švýcary. 

„Tenhle ročník má svoji kvalitu, zápas se Švédy nám to ukázal. S Kanadou to bylo těžké, podle hodnocení skautů má nejlepší tým za posledních osm let a i v přípravě tenhle výběr porazil dvacítku. V zápase se Švýcary jsme pak ukázali vítěznou mentalitu,” hledá pozitiva Tartaľ.

Zatímco v minulém roce parta okolo Juraje Slafkovského, Šimona Nemce, Filipa Mešára či Dalibora Dvorského na Hlinka Gretzky Cupu v ofenzivní činnosti excelovala, letos Slováci vstřelili ve čtyřech zápasech pouze sedm gólů.

„Je to trochu rozdíl, když to porovnáme z minulým rokem. To jsme jich dali téměř třicet,” vzpomíná Molnár, který byl v letošním výběru jediným hráčem z loňského kádru. „Beru to trochu i na sebe. Nedal jsem ani jeden gól, i když jsem měl každý zápas pět střel."

Slovenský tým se musel na turnaji obejít bez obránce Maxima Štrbáka a útočníka Dalibora Dvorského, kteří odcestovali do Edmontonu na MS hráčů do 20 let. „Určitě jsme při jejich neúčasti ztratili na ofenzivní síle, hlavně co se týká přesilovek,” vysvětluje slovenský kouč.

Nejsledovanějším hráčem jeho výběru tak byl Molnár, který byl na ledě hodně vidět, přestože neskóroval. Hlinka Gretzky Cup zakončil s bilancí tří asistencí. „Udělal jsem všechno pro to, abych se skautům ukázal, teď už jen oni vědí, jak jsem na tom,” usmívá se sedmnáctiletý útočník, který je jednou ze slovenských naději na draft v roce 2023.

„Do draftu zbývá ještě rok, teď se budu soustředit na každý zápas, budu makat a uvidíme, jak to dopadne,” říká skromně Molnár, který se nenechal rozhodit ani velkým množstvím skautů na tribunách v kanadském Red Deeru. „Jsem na to zvyklý, minulý rok se jich v Nitře chodilo hodně dívat na Šimona Nemce a Adama Sýkoru.”

Naváže na své spoluhráče z Nitry, kteří prošli letošním výběrem talentů do NHL?

 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz