Skvělý start do turnaje, libuje si Varaďa. Českým bojovníkům dál velí pokoru

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

Poctivě připravoval bojovníky na velkou bitvu. Václav Varaďa našel recept, jak vykolejit ruskou mašinu. A úvodní duel dvacítky na šampionátu pak přinesl ohromnou radost. Češi mají tři body, ve "skupině smrti" se jim bude rázem dýchat lépe. „Pro nás skvělý zápas a vstup do turnaje,. Dál ale musíme zůstat pokorní," velí hlavní kouč.

Česká reprezentace tradičního soka luxusně nachytala. Hokejisté dřeli na maximum, byli silní v soubojích. Dokázali proměňovat šance, díky skvělému Dostálovi navíc brali soupeři vítr z plachet, což vedlo k tomu, že sborná ztrácela půdu pod nohama. „Povzbudí nás to, určitě. Ale musíme myslet dál. Půjdeme postupně a uvidíme, kam nás to vynese," hlásí.

Jak jste viděl ze střídačky utkání s Rusy?
Chtěl bych poděkovat týmu za odvedený výkon. Do utkání nám pomohly dvě branky, které jsme dali v první třetině. Zápas vzaly trošku za uši. I když ruský tým dokázal srovnat a hlavně díky přesilovkám si vytvořil šance, tak myslím, že jsme si zaslouženě došli pro vítězství. Byť se nerodilo lehce. Pro nás skvělý start do turnaje.

Nakolik tým ovlivnilo zranění Jakuba Lauka už v první minutě utkání?
Myslím, že kluci byli nastaveni dobře. To, že se Jakub zranil, je součást hry. Tím pádem dostali větší prostor další hráči, kteří za to vzali.

Co se vám na výkonu české reprezentace nejvíc líbilo?
Určitě třetí třetina, ta se mi líbila hlavně z pohledu defenzivy. Byli jsme tam velmi dobří, důslední, neprohrávali jsme osobní souboje. Samozřejmě nám pomohly přesilové hry, byli jsme také velmi dobří v brejkových situacích. V tom budeme chtít pokračovat.

Bylo důležité, že jste postupně vylepšili disciplínu a nedopouštěli se zbytečných faulů jako v první polovině zápasu?
Byly hrozně laciné, hlavně v první třetině, kdy tam bylo zbytečné oplácení, z něhož jsme dostali branku. Možná i v práci holí se musíme zlepšit. Myslím si, že některé fauly byly proti nám odpískány až necitlivě, hlavně Tomáše Dajčara v první třetině – to jsem jako faul vůbec neviděl. Ale i pro rozhodčí to byl první zápas, nechal bych to.

Vynikající výkon předvedl Lukáš Dostál, souhlasíte?
Dostal tři góly, možná i on sám vám říkal, že to mohlo být lepší. Ve třetí třetině byl ale jistý, tam nás podržel. Rusové měli spoustu příležitost, Lukáš byl dobrej v průběhu celého zápasu. Dostat tři góly, to je pro něj dost, nicméně věřím, že bude stále oporou v dalších utkáních.

Jak to aktuálně vypadá s Jakubem Laukem?
Jakub utrpěl zranění v dolní části těla. Zřejmě se jedná o koleno, o postranní vazy. Zítra podstoupí magnetickou rezonanci, kde uvidíme, v jakém je to rozsahu. Dle prvotních prognóz je možné, že pro Jakuba mistrovství skončilo. Ale budeme vědět v průběhu pátku, podle toho se zařídíme do dalšího utkání.

Co jste říkal na skvělé ostravské publikum? Neběhal vám na střídačce mráz po zádech?
Hlavně po našich gólech jsem cítil energii z publika. Jsem za to moc rád, moc si toho vážíme. Budeme se těšit na další utkání, které bude zcela jistě vyprodané.

Před šampionátem několikrát padlo, že se tomuto týmu moc nevěří. Teď jste porazili silného soupeře, zvedne to mužstvu sebevědomí?
Pro nás je to skvělý zápas a vstup do turnaje. Ale věřím tomu, že hráči jsou tak pokorní, že budou připravení na dalšího soupeře, který bude houževnatý. Bude těžké to zvládnout. Ale my jdeme postupně a uvidíme, kam nás to vynese.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz