Skvělá zpráva, Krejčí a Pastrňák mají zájem! Hertl na MS nebude

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

7. května 2018, 19:20

Václav Jáchim

(KODAŇ, od našeho zpravodaje) Skvělou zprávu hlásí česká reprezentace. Národní tým by na mistrovství světa mohli posílit Davidové Pastrňák a Krejčí, oba útočníci Bostonu mají po vyřazení ze Stanley Cupu zájem v Dánsku nastoupit. "Mluvili jsme s nimi, chtějí hrát. Ve středu ale ještě mají výstupní lékařské prohlídky," uvedl generální manažer Jiří Fischer. Naopak Tomáš Hertl ze San Jose na šampionátu hrát nebude.

Vedení národního týmu kontaktovalo oba hráče poté, co Boston nezvládl poslední duel série s Tampou Bay a letošní play off pro Bruins skončilo. "Situace je taková, že hráči Bostonu budou mít ve středu ráno zdravotní prohlídky, den předtím tam je ještě týmová večeře. Oba kluci mají zájem reprezentovat. Pokud projdou zdravotními prohlídkami, v což doufáme, tak by se k národnímu týmu připojili," řekl Fischer.

Kdy přesně by se elitní útočníci mohli v Kodani objevit, zatím není jasné. "Mají zájem, všechno záleží na prohlídkách," připomněl generální manažer reprezentace. "Vzhledem k časovému posunu ztrácí člověk při cestování víceméně den, což s ohledem na mistrovství světa není moc ideální. Ale jedná se o hráče nejvyšší světové úrovně. Když se zapojí, budeme nadšeni, určitě nebudeme za každou cenu tlačit. Až kluci budou chtít přijet, tak přijedou. A my na ně budeme čekat s otevřenou náručí."

Nedorazí naopak Tomáš Hertl, který se San Jose vypadl ze druhého kola Stanley Cupu po sérii s Vegas. "Tomáš nemá smlouvu. Už před play off mi na rovinu naznačil, že i kdyby třeba vypadli dřív, tak letos reprezentovat nebude. Samozřejmě jsme ho oslovili. V minulosti měl zdravotní problémy, letos absolvoval dobrou a zdravou sezonu. Jeho rozhodnutí plně respektuji," dodal Fischer.

Český národní tým má na soupisce pro turnaj tři volná místa do pole. Pokud přijedou Krejčí a Pastrňák, zůstane poslední volná pozice. Ovšem šampionát pokračuje, už v úterý večer čeká duel proti Švýcarsku. Trenéři naznačili, že by rádi nasadili dvanáct ofenzivních hráčů, s otazníkem je návrat zraněného Martina Nečase, který dnes poprvé od sobotního zranění trénoval. "Tím se situace trošku zkomplikovala. Martin si na tréninku vyzkoušel, jestli by to šlo nebo ne. V tuto chvíli přesně nevíme, jak to bude. Všechno se bude rozhodovat v úterý ráno," řekl Fischer.

Soupiska národního mužstva by mohla být brzy kompletní. "Pokud všechno vyjde, a Pastrňák s Krejčím by se připojili k týmu, doufám, že bychom všechna poslední místa zaplnili najednou," poznamenal generální manažer. Jednou variantou by bylo osm obránců a 14 útočníků, ovšem třeba dojde i na verzi podobnou MS 2015, kdy na soupisce národního týmu bylo jen sedm beků a 15 útočníků. "Představu máme. Záleží na stavu Nečase. Pokud by mohl se Švýcary nastoupit, hráli bychom na 12 útočníků. Kdyby ne, půjde o rozhodnutí trenérů," uzavřel Fischer.

Není pochyb o tom, že David Pastrňák s Davidem Krejčím by pro elitní výběr znamenali ohromné posílení. Pastrňák patřil k nejproduktivnějším hráčům play off NHL, celkově prožil vynikající sezonu. Reprezentoval naposledy loni na šampionátu v Paříži. David Krejčí také zaznamenal povedený ročník, v národním týmu chyběl delší dobu. Světový pohár 2016 mu vzalo zranění, dres národního mužstva měl na sobě naposledy při olympiádě 2014 v Soči.

S národním týmem jsou v Kodani další hokejisté, kteří dosud čekali na šanci. Pokud nedorazí ještě nějaká nečekaná posila, do obrany by mohl být zařazen Jakub Krejčík. Z útočníků živí naděje někdo z trojice Martin Kaut, David Šťastný, Robin Hanzl, jenž nebyl zdravotně fit. A nebo také nikdo z nich.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz