Šipačov musí vrátit 2 milióny, pak může do Ruska. Znarok otázky odmítá

1. listopadu 2017, 13:00

Václav Jáchim

Historicky první sezonu v NHL začali skvěle, hokejisté týmu Vegas Golden Knights přitom postrádají jednu z předpokládaných ofenzivních zbraní. Ruský útočník Vadim Šipačov sehrál za nováčka ligy jen tři soutěžní zápasy, v nichž zaznamenal jeden gól. Tím příběh excentrického šikuly ve slavném městě hazardu končí. Předčasně a smutně. „1. listopadu bude zrušen Vadimův kontrakt s klubem, obě strany se na tom dohodly," řekl v úterý večer zámořského času pro agenturu TASS hráčův agent Petr Svoboda.

Dalo se to předpokládat. Ačkoli nový ročník NHL ještě nenakrojil druhý měsíc základní části, záměr vedení klubu je fuč. Šipačov si v novém prostředí nezvykl. Odmítl akceptovat tamní hokejová pravidla i podmínky existence v organizaci. Když byl poprvé poslán na farmu, dal přednost rodině a do AHL nevyrazil. Ve Vegas přimhouřili oči, mistru světa 2014 dali v NHL šanci. Jenže pořád to nebylo ono, následovala tedy druhá směrovka do záložního celku.

Ani tu však Šipačov nesplnil. Na farmu do týmu Chicago Wolves sice přiletěl a absolvoval jeden trénink, pak ale svévolně odletěl zase zpátky za manželkou a malým dítětem. V tu chvíli bylo zřejmé, že spojení ruské hvězdičky s novým klubem NHL fungovat nemůže. Nejprve se objevila zpráva, že ve Vegas jsou připraveni a ochotni Šipačova vyměnit.

Po útěku z farmy byl ruský útočník suspendován, nakonec došlo k rozvázání smlouvy. Dvouletý kontrakt původně Šipačovovi zajišťoval příjem devíti miliónů dolarů, ale drtivou většinu peněz neuvidí. Navíc je součástí dohody s klubem skutečnost, že hráč musí vrátit podpisový bonus ve výši dvou miliónů dolarů. Pokud by se tak nestalo, Golden Knights by dál trvali na suspendování nezbedného Rusa a smlouvu by ponechali v platnosti. Což by variantu s oprášením angažmá v KHL škrtalo.

Poslední události vyvolaly ve velké východní zemi značný ohlas. Ještě na jaře byl totiž Šipačov elitním centrem sborné a měl u trenéra Olega Znaroka jednoznačnou důvěru. Teď? To zatím nikdo neví. Věci jsou v pohybu. Logický by byl přesun Šipačova do Petrohradu, jenomže o tom se zatím navenek nemluví. Oleg Znarok dokonce na tiskové konferenci po úterním utkání s Rigou odmítl odpovídat na jakékoli dotazy typu, jestli Šipačov posílí SKA. Případně zda je s ním počítáno pro olympijské hry.

Hokejový Petrohrad jasně vládne KHL a ztraceného syna úplně vřele asi vítat nebude. „Lidsky mi je Vadima líto. Je to vynikající hokejista, chtěli jsme, aby zůstal v SKA a v reprezentaci. Teď především potřebuje najít sám sebe," řekl agentuře R-Sport člen Rady ředitelů petrohradského klubu Alexander Medvěděv. Prezident SKA Gennadij Timčenko se vyjádřil poněkud ostřeji. „Po minulé sezoně udělal Šipačov své rozhodnutí. Opakovaně jsme s ním mluvili a vysvětlovali mu, že odchod do NHL nedává smysl. Že je lepší, aby zůstal a zahrál si na olympiádě," řekl Timčenko.

Na dotaz, zda má nyní útočník v SKA otevřené dveře, nedal jasnou odpověď. „Současná situace ve Vegas, to je Šipačovův problém. Jeho boj. Ale v olympijské reprezentaci na něj spoléhat nemůžeme," doplnil Timčenko. Petrohrad každopádně vlastní hráčova práva na KHL. Pokud by se Šipačovv do města na Něvě nevrátil, jiný zájemce se musí s SKA dohodnout. Podle ruských médií má údajně zájem Magnitogorsk, ovšem to je zatím jen spekulace.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz