Síň slávy? Velká pocta, tvrdí Ručinský a Válek. Hamrlíka zastoupil otec

Foto: Jan Beneš

22. ledna 2019, 18:10

Václav Jáchim

Síň slávy českého hokeje přivítala čtyři nové členy. Mezi legendy byli přijati někdejší vynikající hráči Martin Ručinský, Oldřich Válek a Roman Hamrlík, jenž žije v Kanadě a omluvil se – na akci ho zastoupil otec Zdeněk. V kategorii trenérů byl oceněn Zdeněk Uher. Slavnost proběhla v pražském sídle Síně slávy českého hokeje, krátce před startem extraligové bitvy mezi Spartou a Kometou Brno.

Síň slávy českého hokeje má ode dneška už 134 členů, ti prozatím poslední vstoupili mezi elitní společnost za přítomnosti mnoha jiných osobností. V hledišti nechyběli například Milan Nový, Jan Havel, Jiří Kochta, Jiří Holeček, Jan Klapáč, Bedřich Ščerban, Milan Chalupa, Bohuslav Ebermann, Jiří Králík nebo Dominik Hašek – staronový předseda Návrhové komise Síně Slávy českého hokeje. „Je to největší ocenění, jakého může hokejista dosáhnout. Osobně vám upřímně vyjadřuji úctu a poděkování," řekl oceněným Tomáš Král, prezident Českého hokeje.

V Síni slávy českého hokeje už 13 šampiónů z Nagana

Ze čtveřice legend chyběl pouze Roman Hamrlík. Olympijský vítěz z Nagana a dlouholetý obránce NHL musel z rodinných příčin zůstat v Montrealu, kde žije. „Manželka odjela a Roman hlídá dvě malé děti. Chtěl by tu být s námi, bohužel to nešlo," omluvil první českou jedničku draftu NHL tatínek Zdeněk Roman Hamrlík pozdravil diváky v pražském sídle Síně slávy české hokeje na krátkém videu. „Je to ohromné ocenění. Chtěl bych poděkovat především rodičům, ale také spoluhráčům, generálním manažerům a trenérům. Moc si toho vážím. A  tati, užij si to za mě," vzkázal zkušený bek.

V Síni slávy českého hokeje už je tak Martin Ručinský. Vynikající český útočník do ní zamířil v rekordně krátké době po uplynutí kariéry. Podle pravidel smí být přijat hráč, jenž vrcholového hokeje zanechal minimálně před třemi lety. „Vážím si toho moc, veliká pocta! Když vzpomínám na kariéru, nejvíc samozřejmě bylo Nagano. Ale kouzlo měl každý zápas v národním týmu. Vážím si titulů mistrů světa i toho s Litvínovem v extralize," připomněl Ručinský, který nedávno působil u reprezentace jako generální manažer.

Foto: Jan Beneš

Hodně naměkko byl Oldřich Válek. Ikona jihlavské Dukly, které fanoušci přezdívali El Obro, při přijímání plakety a reprezentačního dresu polykal slzy. „Je to vrchol kariéry, mám hodně smíšené pocity. Nic většího není. Teď už každý ví, kdo byl Olda Válek," říkal emotivně. O vstupu mezi českou hokejovou elitu se dozvěděl z telefonátu s Dominikem Haškem. „Po hlasu jsme ho nepoznal, takže jsem se pořád ptal, jestli si nedělá legraci. Byl jsem překvapený a potěšený. Je to nádherný pocit," doplnil.

V kategorii trenérů byl oceněn Zdeněk Uher – asistent Luďka Bukače u mistrů světa 1996, předtím dlouholetý kouč Pardubic, Českých Budějovic, Zlína a dalších klubů. „S hokejem jsem začínal v Holoubkově, později jsem hrál za Plzeň. Ale dneska už jsem Východočech. Vždyť už tolik let jsem doma v Pardubicích. Uvedení do síně slávy pro mě moc znamená, chtěl bych za něj poděkovat. Velmi si toho vážím," uvedl závěrem věčně dobře naložený chlapík.

Foto: Jan Beneš

Představení nových členů Síně slávy českého hokeje za rok 2018:

Odchovanec zlínského hokeje, obránce Roman Hamrlík (1974) pomáhal vybojovat zlaté medaile na zimních olympijských hrách v Naganu 1998. Zúčastnil se olympiády v Salt Lake City 2002 a světových šampionátů v letech 1994 a 2004, byl členem týmu, který postoupil do semifinále Kanadského poháru 2004. V národním mužstvu sehrál 37 utkání a vstřelil 1 branku. Na klubové úrovni oblékal dres HC Hamé Zlín, Tampa Bay Lightning, Edmonton Oilers, New York Islanders, Calgary Flames, Montreal Canadiens a Washington Capitals, v NHL sehrál celkem 1 395 utkání a vstřelil 155 branek. Získal zlaté medaile na evropských juniorských šampionátech v letech 1991 a 1992, v roce 1992 byl prvním hráčem draftu NHL.

Útočník Martin Ručinský (1971) vyrůstal v Litvínově. V roce 1998 byl členem týmu olympijských vítězů z Nagana, bronzovou medaili získal v roce 2006 na zimních olympijských hrách v Turíně. Mistrem světa se stal v letech 1999, 2001 a 2005, zúčastnil se i olympijských her 2002, světových šampionátů 1994 a 2004, Kanadského poháru 1991 a Světového poháru v letech 1996 a 2004. V národním mužstvu sehrál 93 utkání a vstřelil 26 branek. Působil v Edmonton Oilers, Quebec Nordiques, Colorado Avalanche, Montreal Canadiens, Dallas Stars, New York Rangers, St. Louis Blues a Vancouver Canucks, v NHL sehrál 961 zápasů a vstřelil 241 branek. V nejvyšší domácí soutěží oblékal barvy HC Litvínov, se kterým získal v roce 2015 mistrovský titul, HC Petra Vsetín a HC Sparta Praha.

Útočník Oldřich Válek (1960) vybojoval zlaté medaile na mistrovství světa 1985 v Praze, stříbro na světovém šampionátu 1983 a bronz na světovém šampionátu v roce 1989. V reprezentaci sehrál 83 utkání a vstřelil 26 branek, zúčastnil se i semifinále Kanadského poháru v roce 1981. Oblékal dres Třebíče, Dukly Jihlava, finského Reipas Lahti, norského Stjernen Hockey, francouzského Chamonix, Havlíčkova Brodu a německého HC Burgau. V nejvyšší soutěži sehrál 482 utkání a vstřelil 249 branek, s Duklou Jihlava se stal čtyřikrát – v letech 1982–1985 – mistrem Československa.

Trenér Zdeněk Uher (1936) působil jako hráč mimo jiné v Holoubkově, Škodě Plzeň, Dukle Jihlava, Tesle Pardubice, Tatře Kolín nebo ve Dvoře Králové. V nejvyšší československé soutěži sehrál 60 utkání a vstřelil 11 branek. Od roku 1964 pracoval jako trenér mládeže v Pardubicích, později trénoval mimo jiné v Dukle Liberec, Tesle Pardubice, Zlíně, Mladé Boleslavi nebo v Českých Budějovicích. Na reprezentační úrovni vedl v letech 1972–1977 mužstvo do osmnácti let, v letech 1994–1997 byl asistentem trenéra Luďka Bukače u národního mužstva, se kterým získal v roce 1996 titul mistra světa.

Foto: Jan Beneš

Přehled členů Síně slávy českého hokeje:

Hráči: Stanislav Bacílek, Vladimír Bednář, Jaroslav Benák, Jiří Bubla, Augustin Bubník, Vlastimil Bubník, Luděk Čajka, František Černík, Josef Černý, Bronislav Danda, Jiří Dopita, Jaroslav Drobný, Miroslav Dvořák, Vladimír Dzurilla, Bohuslav Ebermann, Richard Farda, Jozef Golonka, Josef Gruss, Roman Hamrlík, Dominik Hašek, Jan Havel, Jiří Holeček, Jaroslav Holík, Jiří Holík, Josef Horešovský, Miloslav Hořava starší, Jan Hrbatý, Jiří Hrdina, Karel Hromádka, Milan Chalupa, Miloslav Charouzd, Jaromír Jágr, Jaroslav Jirkovský, Jaroslav Jiřík, František Kaberle mladší, František Kaberle starší, Arnold Kadlec, Milan Kajkl, Jan Kasper, Jan Klapáč, Miroslav Kluc, Vladimír Kobranov, Jiří Kochta, Stanislav Konopásek, Jiří Králík, Jiří Kučera, František Kučera, Oldřich Kučera, Robert Lang, Jiří Lála, Vincent Lukáč, Oldřich Machač, Josef Maleček, Jan Marek, Vladimír Martinec, Josef Mikoláš, Bohumil Modrý, Vladimír Nadrchal, Václav Nedomanský, Eduard Novák, Jiří Novák, Milan Nový, František Pácalt, Josef Paleček, Jan Palouš, Václav Pantůček, Pavel Patera, Jan Peka, Miloslav Pokorný, František Pospíšil, Rudolf Potsch, Jaroslav Pouzar, Martin Procházka, Bohumil Prošek, Stanislav Prýl, Jaroslav Pušbauer, Karel Rachůnek, Robert Reichel, Pavel Richter, Václav Roziňák, Martin Ručinský, Vladimír Růžička, Antonín Stavjaňa, Ján Starší, Antonín Stavjaňa, Karel Stibor, Martin Straka, Jan Suchý, Bedřich Ščerban, Jiří Šejba, František Ševčík, Ladislav Šmíd st., Jaroslav Špaček, Josef Šroubek, Bohuslav Šťastný, Marián Šťastný, Peter Šťastný, Vilibald Šťovík, František Tikal, Ladislav Troják, Josef Trousílek, František Vacovský, František Vaněk, Josef Vašíček, Oldřich Válek, Otakar Vindyš, Miroslav Vlach, David Výborný, Vladimír Zábrodský.

Hráči a trenéři: Josef Augusta, Karel Gut, Ivan Hlinka. Trenéři: Vladimír Bouzek, Mike Buckna, Luděk Bukač, Ladislav Horský, Stanislav Neveselý, Jaroslav Pitner, Vlastimil Sýkora, Jiří Tožička, Zdeněk Uher, Pavel Wohl. Trenéři a funkcionáři: Vladimír Kostka. Funkcionáři: Zdeněk Andršt, Jaromír Citta, Josef Dovalil, Josef Laufer, Emil Procházka, Jaroslav Řezáč, Miroslav Šubrt. Rozhodčí: Quido Adamec, Rudolf Baťa. Novináři: Luděk Brábník. Maséři: Pavel Křížek. Lékaři: Otto Trefný.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz