Rytíř Růžička zavelel ke zteči. Dva body naděje nás můžou neskutečně nakopnout, věří po obratu

Kladno se proti houževnatě bránícímu soupeři prosadilo poprvé až po polovině zápasu, ale to už prohrávalo o tři branky. Olomouc totiž snad kromě prvních několika minut úspěšně přečkávala téměř trvalý kladenský tlak a oproti tomu hrozila ze smrtících brejkových situacích. A zatímco Kladno si lámalo zuby na precizní olomoucké defenzívě, hosté naopak využívali zmatků v kladenské obraně k postupnému vstřelení tří branek. A když už dokázal v polovině utkání snížit střelou ze záporného úhlu Kaberle, hosté brzy opět kontrovali.

Až pak zavelel k velkému obratu kladenský obránce David Růžička, který na sklonku druhé třetiny nejdříve snížil střelou ve dvojnásobné přesilovce a v úvodu třetí části dokázal po výjezdu zpoza brány zasunout puk mezi Halászovy betony podruhé. Vyrovnání pak zařídil dorážkou Eberle. Kladno tlačilo dál, ale Olomouc už ve zbytku základní části bod uhájila. Utkání došlo až na nájezdy, Kladno bylo opět ve stavu klinické smrti, kdy na úspěšný nájezd Ostřížka nedokázali zareagovat Hořava ani Tenkrát. Na třetí penaltu se postavil opět Růžička a mohutným golfákem udržel Kladno ve hře. Ve čtvrté sérii pak uspěl jen Miloslav Hořava a Kladno tak bralo druhý bod.

Kladenskému bekovi se utkání hodně povedlo. Na soupeřovu branku vyslal v zápase osm střel, díky dvěma vstřeleným brankám se stal průběžně nejproduktivnějším obráncem baráže. Na druhé straně spoustu střel soupeře naopak zblokoval a mezi tím ještě stačil burcovat kladenské diváky. Po utkání ho chválil také trenér Zajíc: "Je to pro nás jeden z klíčových hráčů. Především jeho pozitivním a obětavým přístupem. Svým způsobem je to pro mě takový kamikadze, když jsem od něj slyšel dopředu, že chce nájezd zakončit golfákem a ještě to navíc opravdu takto úspěšně provede".

Před utkáním by asi dva body byly málo, nicméně po tomto průběhu je asi berete?
"Podle mě jsou to teď dva body naděje. Tento zápas nás může neskutečně nakopnout, protože z 1:4 se často zápas neotáčí. Pořád věříme, že to zlomíme."

Jaký to je zápas, když ho trávíte převážně v útočném pásmu, ale góly dává na druhé straně soupeř?
"Je to neskutečně psychicky náročné a určitě těžké je to i pro Cháberu, když si pořádně nesáhne na puk. Ale stále jsme tomu věřili, dali jsme do toho všichni srdce a tím jsme to otočili."

Soupeř přitom začal aktivně, asi vás docela v úvodu utkání zaskočil.
"Olomouc začala zápas o hodně lépe než posledně u nich to první utkání. Tam byla dost zakřiknutá a jen bránila, tentokrát si dovolila dost i do útoku a docela nás tím zaskočila. Začátek jsme prospali a chytli jsme se vlastně až na tom našem prvním gólu. Sice jsme hned dostali čtvrtý, ale už tam byla herní převaha. Pak už to byla jen otázka času, kdy tam nějaký gól spadne."

Co se vám za stavu 0:3 a 1:4 honilo hlavou?
"Bylo to těžké, ale stále jsme tomu věřili a všichni šli na led odevzdat maximum. Bylo tam od nás plno střel, co mohly skončit v bráně a nakonec to tam spadlo Kábovi po střele zpoza brány. A takový gól nakopne."

Dal jste z osmi střel dvě branky, úspěšně zvládl důležitý nájezd, do toho skákal do střel, burcoval diváky. Je David Růžička ten hráč, díky němuž se může současná situace na Kladně otočit k úspěchu?
"Na jednom hráči se to samozřejmě nemůže otočit. Otočí se to v případě, kdy budeme všichni hrát jako jeden tým. Budeme hrát všichni za Kladno a budeme hrát obětavě a srdcem. A pokud budeme všichni věřit."

Na kritický třetí nájezd jste se trenérům sám přihlásil?
"Trenéři většinou nominují hráče, kteří mají ze zápasu zrovna sebevědomí. Mně tam padly dva góly a tak to padlo na mě. Naštěstí sebevědomí zapůsobilo dobře."

O způsobu zakončení jste měl rozhodnuto dopředu?
"Nejsem rozhodně tak moc technický hráč, abych tam něco vymýšlel a šel do nějaké kličky. Takže jak mě trenéři určili, už na střídačce jsem řekl klukům, co udělám a naštěstí to vyšlo."

Po vyrovnávacím gólu zbývalo do konce zápasu ještě dvanáct minut. Bylo vidět, že chcete tři body, ale přeci jen už jste museli zase hrát asi trochu opatrněji.
"Tam nás hlavně během té doby zabrzdilo oslabení pět minut před koncem, kdy rozhodčí trochu pomohli soupeři přetrpět náš tlak. Pak už se to víceméně dohrávalo, my už jsme museli myslet hlavně na to, abychom neinkasovali a mohli následně hrát o druhý bod. I když za tu druhou půlku bychom si tři body asi zasloužili."

Po každé brance jste burcoval diváky, asi teď potřebujete jejich podporu více než kdy jindy, že?
"Když přijedete do Olomouce nebo Boleslavi, tak tam svůj tým diváci vždy děsně hnali a to každému týmu pomůže. Tady už byli takoví zkoprnělí, někteří už odešli domů a my děkujeme těm, co tu zůstali a úžasně fandili."

V dalším kole jedete do Mladé Boleslavi, kde jste utrpěli debakl. Jak těžký to bude zápas?
"Boleslav se mi jeví jako nejlepší tým v barážové skupině. Tedy aspoň z mého pohledu mají děsně vyrovnaný tým, ve kterém mají od každého něco. Musíme tam ale jet bodovat a nejlépe konečně za tři body."

Určitě si uvědomujete, že zápasy za tři body už existenčně potřebujete. Jaký to je nápor na psychiku?
"Je to samozřejmě těžké, ale toto si před zápasem nemůžeme připouštět. Jdeme do zápasu s tím, že ho potřebujeme vyhrát. Na druhou stranu ze zadních pozic se nejlépe útočí a ti tři nahoře se o to víc můžou bát. Je dobře, že je to mezi nimi vyrovnané."

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz