Rusové byli jako čerti. Kde vzali v závěru takovou sílu? diví se kanadský brankář Cam Ward

22. května 2008, 11:13

Václav Jáchim

Už si myslel, že se znovu stane mistrem světa. Kanaďané vedli ve třetí třetině velkého finále nad Ruskem 4:2. Jenže pak sborná zavelela k velkému obratu a brankář javorových listů Cam Ward inkasoval tři góly. Ten poslední v prodloužení od Kovalčuka, jenž rozhodl o tom, že zlaté medaile připadnou soupeři. "Byla to pro nás tragédie. Přišli jsme do kabiny a každý mlčel. Nemělo smysl k tomu nic dodávat. Hrůza!" vrací se k několik dní staré vzpomínce, jež stále bolí.

Brankář Caroliny vychytal loni finále šampionátu proti Finům. Předtím získal s Hurricanes prestižní Stanley Cup. Všechno mu vycházelo až do doby, kdy se v quebecké hale Colisée Pepsi utkali Kanaďané s Ruskem. Na finále letošního mistrovství světa se bude vzpomínat ještě dlouho.

Prezident IIHF René Fasel označil duel za nejzajímavější bitvu všech dob. Jiní jsou opatrnější. Nicméně kdyby se volily momenty stoleté hokejové historie příští rok a ne už před turnajem v Kanadě, patrně by klání mělo velkou šanci na místo v první desítce.

O Cama Warda byl po zápase velký zájem mezi novináři. Všichni chtěli znát jeho názor, nicméně zničený gólman se omluvil. "Nejsem schopen nic říci, nezlobte se," líčil s omluvou. Vybraní žurnalisté posléze od něj dostali lísteček s telefonním číslem. "Zavolejte mi později, rád odpovím. Musím si všechno utřídit v hlavě. Takový šok jsem ještě neprožil," dodal.

Jak tedy klání vidí s odstupem? "Prohráli jsme zbytečně, ale náhoda to nebyla. Rusové na konci třetí třetiny ohrobně zabralli. Byli jako čerti. Nevím, kde najednou vzali takovou sílu," diví se.

Klíčový moment podle něj přišel dřív. "V první třetině jsme hráli dlouhou přesilovku, tehdy to chtělo dát čtvrtý gól. Vedli bychom o tři, určitě bychom si pak počínali jinak," tvrdí.

Sborná přečkala kritickou situaci, prohrávala 1:3. Pak 2:4. A cítila šanci. "Přesně tak. Někde jsem slyšel, že našim bekům docházely síly. Hloupost! Prostě jsme byli pod tlakem, soupeř hrál lépe a lépe."

Když Kovalčuk vyrovnal na 4:4, tušil Ward velké problémy. "Přitom já tu střelu měl chytit. Ilja mířil na bližší tyč. Rusové tohle dělají i v NHL. Ale puk jsem neměl. Chyba!" láteří.

Jedna teorie tvrdí, že Kanaďané si byli zlatými medailemi moc jisti. Vyhráli loni v Rusku, měli úspěchy na předchozích akcích. Vedení nad Rusy v počátku třetí třetiny vypadalo jako dostatečné. "Nezvládli jsme to. Už předtím nám koncovky třetích třetin nešly. Proti Švédům i Americe to bylo špatné, ale s Rusy hotový krach. Museli jsme do prodloužení, což je vždycky loterie. Navíc pak došlo k vyloučení Nashe," připomíná Ward.

Početní výhody Rusové využili. Jakým způsobem, na to Ward nikdy nezapomene. "Věděl jsem, že má soupeř ohromnou energii. Na ledě byl Kovalčuk - výborný útočník a střelec. Spousta lidí mi později říkala, jaká je smůla, že právě on rozhodl, když se předtím celý šampionát netrefil. Ale já to vidím jinak. Ilja umí dát gól, v NHL jich sází desítky. K čemu by mu byl hattrick proti Německu? Důležité je, co předvedl ve finále," rozebírá.

Před rozhodujícím zásahem Kovalčuka viděl Ward problém v tom, že k ruskému útočníkovi včas nepřistoupil nikdo z Kanaďanů v poli. "Při oslabení tří proti čtyřem si soupeř převezme puk, ale musíte jít hned k němu. Clonit, bránit. My to neudělali a já tušil, že to bude zlé. Setinku vteřiny předtím mi hlavou blesklo, co se může stát. Bohužel, Ilja trefil. A byl konec," popsal Kovalčukův zlatý gól Ward.

Zatímco Rusové okamžitě odpálili mohutné oslavy, Kanaďané odešli z ledu v pozici těžce raněných bojovníků. "Nepřál bych vám vidět, co to se všemi udělalo. Chtěli jsme získat zlato doma, na historicky prvním šampionátu v Kanadě. Byli jsme tak blízko! Místo toho jsme druzí, radost nám vzal někdo jiný. Ale musím přiznat, že asi zaslouženě. Ten ruský finiš, to bylo něco neuvěřitelného," doplnil závěrem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz