Ruská letka řádí: Kuzněcov byl jako Jordan, Ovečkin rekordy neřeší

3. června 2018, 11:36

Václav Jáchim

První bitvu ztratili, ale pak dvakrát vyhráli a ke Stanley Cupu mají o chlub blíž. Hokejisté Washingtonu v noci na neděli našeho času zvládli třetí finálovou bitvu, před napěchovanou domácí arénou zvítězili 3:1. Ačkoli se dravci z Vegas hodně snažili, Capitals nezastavili. V jejich barvách řídila především ruská letka. Alexander Ovečkin zařídil první gól, Jevgenij Kuzněcov pak ten vítězný, navíc přidal jednu nahrávku. "To je nová rudá mašina," zaznělo posléze v komentáři stanice TSN.

Oba Rusové byli nezastavitelní, přitom start Kuzněcova zůstával dlouho s otazníkem. V bitvě číslo dvě ho ostře trefil Brayden McNabb a Kuzněcov ze zápasu odstoupil. Posléze sice trénoval, nicméně ani v po sobotním rozbruslení nebyla k dispozici přesná informace. Odchovanec hokeje v Čeljabinsku nakonec v sestavě nechyběl. "Je to finále Stanley Cupu! Co chce člověk víc? Takový zápas bych odehrál i se zlomenou nohou," připomněl Kuzněcov.

Chlapík, který zaznamenal vítěznou trefu a celkem už 12. branku v letošním play off, není zcela fit. Radost z úspěchu je pro něj vykoupením za odříkání. "Hrát přes bolest není nic moc, ale jsou tam emoce. Když byl basketbalista Michael Jordan zraněný, hrál svůj nejlepší zápas v NBA: Nastřílel 53 bodů," usmál se Kuzněcov v rozhovoru s klubovými žurnalisty.

Vítězné akci předcházelo přečíslení, Kuzněcov jel s kotoučem a teoreticky mohl nahrávat. "Chtěl jsem to udělat, vždycky nad tím přemýšlím," přiznal. "Jay Beagle by si to zasloužil, odvádí spoustu černé práce. Jenže byl obsazený, rozhodl jsem se tedy pro střelu." Tahle branka dala Capitals křídla. "Celý Washington je na nohou, atmosféra neskutečná," děkoval na dálku Kuzněcov. "Myslím, že tenhle zápas byl naším  nejlepším v play off. Měli jsme střední pásmo, nebyly tam ztráty puků. Hráli jsme hodně dobře," liboval si.

Velký výkon předvedl také jeho krajan Alexander Ovečkin. Dlouho mu leckdo předhazoval, že po skvělé základní části přichází útlum v play off. Ovšem letos je to jiná káva. Ovečkin dře na maximum, bojuje pro tým. Hraje s ohromnou energií. "Tohle je nový Ovečkin. Volil správná řešení, hrál výtečně. V nejdůležitějších fázích zápasu ukazuje, jaký to je hokejista," ocenil ruského střelce Mike Milbury, bývalý kouč NHL a nyní analytik stanice NBC Sports.

Souhra Ovečkina s Kuzněcovem, to je hokejová zbraň hromadného ničení. Oba ostatně vládnou produktivitě Stanley Cupu. "Jsme ze stejné hokejové školy, na ledě si rozumíme. Ale na druhou stranu, pro mě není až tak podstatné, jestli jsme ve hře se Ženou, Beaglem nebo s dalšími kluky. Všichni vědí, co je třeba udělat. Tenhle zápas nám vyšel, jenže musíme jít dál. Potřebujeme vyhrávat, nic nekončí," upozornil ruský kanonýr, který 14. gólem v letošním play off vyrovnal klubové maximum. Dosud ho držel John Druce z roku 1990. "Ale mě zajímá jedině Stanley Cup. Musíme ještě dvakrát vyhrál," doplnil Ovečkin.

60. brankou v play off překonal v historickém pořadí Evropanů Stana Mikitu (59), ovšem rekordy a osobní maxima teď vůbec neřeší. Ví, že má blízko k životnímu úspěchu. Ovečkin je sice mistrem světa, ale Stanley Cup, to je nejvíc. "Všichni vidíme, jak tím lidé žijí. Atmosféra v našem městě – něco neskutečného! Strašně to pomáhá," připomněl. Hokejisté Capitals jsou ve vedení, navíc další duel hrají znovu doma (v noci z pondělí na úterý od 2:00 SEČ). "Poslední dva zápasy jsme odmakali výborně v obraně. Když hrajete jako tým, je to předpoklad úspěchu. Musíme takhle pokračovat," doplnil za všechny švédský útočník Nicklas Bäckström.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz