Rulíkův styl hokeje? Prospívá nám, těší Tomáška. Prvenství bere jako hezký bonus

David Tomášek | Foto: Jan Beneš, Český hokej

11. listopadu 2023, 20:47

Václav Kucul

(TAMPERE, od našeho zpravodaje) Česká reprezentace se v sobotu ve druhém utkání Karjala Cupu představila proti domácímu Finsku, které stejně jako Češi svůj první zápas ve čtvrtek zvládlo vítězně. Soubor trenéra Radima Rulíka vstoupil do zápasu hodně aktivně a vcelku rychle vedl podobně jako proti Švédům o tři branky. Finové pak duel ještě zdramatizovali, český celek ale přeci jen zápas zvrátil na svou stranu. Velkou měrou k vysoké výhře 7:3 a celkovému vítězství na turnaji přispěl také střelec dvou gólů David Tomášek.

Davide, jak hodnotíte vítězné utkání proti Finsku?
Měli jsme zase dobrý start, oni pak sice vyrovnali, ale bylo hrozně důležité, že jsme zůstali v klidu, věřili si a zvrátili to na svou stranu. Byl to velmi dobrý zápas s dobrým koncem pro nás. Výhra je pro naše sebevědomí hodně důležitá.

V zápase jste vedli stejně jako proti Švédsku poměrně rychle o tři branky, čím si tyhle raketové starty vysvětlujete?
Je to možná i trochu o štěstí, ale byli jsme aktivní, hodně jsme napadali a byli jsme také agresivní. Díky tomu jsme byli úspěšní.

Hráli jste hodně ofenzivně, vyhovuje vám tento styl hokeje pod novým trenérem Rulíkem?
Ano, pro mě se ale v zápase víceméně neměnilo nic, bylo to stejné jako ve Švédsku. Samozřejmě je to pro mě jednodušší, baví mě to, vyhovuje mi to a myslím si, že to celkově našemu týmu prospívá.

Finové ale váš tříbrankový náskok dokázali smazat, proč tomu tak bylo?
Udělali jsme tam nějaké chyby. Domácí také lépe střídali, lépe hru otáčeli a my jsme si to tam párkrát nepohlídali. Dali do toho opravdu všechno, pak jim ale zase později chyběly síly. Dá se ale říct, že se to spolu vždycky učíme, protože na reprezentačních srazech na sebe nejsme tolik zvyklí. Nakonec jsme to ale zvládli.

Pak jste ale poslal tým opět do vedení, jak jste gólovou situaci viděl?
Dostal jsem krásnou nahrávku od Tomáše Filippiho, puk mi vůbec neskákal, říkal jsem si, že to vezmu z jedničky. Krásně mi to sedlo, byl to krásný gól, ale především dobrá přihrávka od Tomáše.

„Samozřejmě je to pro mě jednodušší, baví mě to, vyhovuje mi to a myslím si, že to celkově našemu týmu prospívá."

Poté jste přidal ještě jednu branku. Byla to taková krkolovná situace, jak se vám povedlo dostat puk do sítě?
Dobře jsme se dostali z pásma, Lencík (Radan Lenc, pozn. red.) s Kousym (Pavel Kousal, pozn. red.) to dobře vybojovali a bylo to také trochu o štěstí. To tak ale někdy je, musíte tomu jít naproti, bylo to zasloužené. Snažil jsem se vystřelit, nějak se nám střetly hokejky a přes finského gólmana puk skončil v brance.

Z vaší útočné trojky jste bodovali všichni tři, jak vám spolupráce s kluky vyhovuje?
Hráli jsme velmi dobře a myslím si, že oba zápasy, jak tady, tak ve Švédsku, se nám povedly. Dobře jsme se doplňovali a kluci hráli opravdu dobře. Byla to radost a jsem rád, že třeba i díky tomuto jsme mohli vyhrát.

Byla plná hala, v níž panovala skvělá atmosféra, jak jste to vnímal?
Bylo to příjemné. Samozřejmě je to lepší, než kdyby tu bylo poloprázdno. Je dobře, že se nám tu před tolika finskými fanoušky povedlo vyhrát.

Ve Finsku jste dříve také působil, prostředí tedy znáte, přispěl i tenhle fakt k vašemu dobrému výkonu v utkání?
To už je dávno, neřekl bych. Nejvíce jsem to vnímal asi ve Švédsku.

Triumf na Karjale? Motivace do naší další práce!

Bez ohledu na nedělní výsledek už je jasné, že turnaj Karjala Cup vyhrajete, jak to zní?
Zní to dobře. Chceme hlavně předvádět dobré výkony, tohle je pro nás takový hezký bonus. Je to ovšem motivace do naší další práce.

V neděli vás čeká poslední duel se Švýcary, s čím do něj půjdete?
Sestava se trochu obmění, ale předpokládám, že s podobným hokejem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz