Rulík po Kanadě: Takové zápasy potřebujeme. Duel o bronz musí být náš!

Foto: Martin Voltr

(EDMONTON, od našeho zpravodaje) Tým javorových listů – přehršel talentů, obrovská individuální kvalita a síla. Na to čeští bojovníci v semifinále MSJ nestačili, s domácím týmem nakonec padli 2:5. A tak je v sobotu od 22:00 (SELČ) čeká zápas o bronz. Co o tom všem řekl trenér Radim Rulík?

Souboj o finále se od startu  odehrával v režii zámořské velmoci, Kanaďané si už v první dvacetiminutovce vypracovali dvoubrankové vedení, což podle trenéra Radima Rulíka rozhodlo. 

„Oproti prvnímu zápasu jsme hráli daleko lépe v obranném pásmu. Jenže z jedné situace jsme dostali bohužel gól, druhý byl také trochu zbytečný. Na jejich mladého hráče Bedarda prošla crossová nahrávka a on to tam z křídla dal na vzdálenější tyč. Vedli tak 2:0, což byl přesně jejich plán. Oni chtěli první třetinu vyhrát,“ má jasno hlavní kouč národního týmu do dvaceti let, který zároveň přemítá nad pomyslným kdyby.

„Kdyby se nám první třetinu podařilo odehrát bez branek, tak jsme daleko více ve hře,“ myslí si Rulík.

Jeho trenérský štáb o první přestávce v kabině silně zapůsobil na hráče, vždyť ti hned v prvních pěti minutách prostřední dvacetiminutovky zasypali Garanda v bráně hned osmi ranami, celkově nakonec druhé dějství Rulíkovi hoši vyhráli na střely 16:11.

„Měli jsme opravdu velké šance, ale bohužel se nám nepodařilo je využít. Pak přišly kanadské přesilovky. A z naší strany naprosto zbytečná vyloučení, protože ta bylo za špatné střídání a faul, který nic neřešil,“ mrzí sedmapadesátiletého kouče.

Radim Rulík však chyby hráčům v takovém utkání vyčítat nebude.

„Byl to pro naše hráče tak vyhecovaný zápas, v tak obrovském tempu, že se chyby prostě stanou. V momentě, kdy se Kanada dostala do náskoku, tak se uklidnila a bylo to těžší a těžší,“ tvrdí lodivod českých juniorů.

Do závěrečné dvacetiminutovky šla parta Jana Myšáka s mankem čtyř branek, přesto právě český kapitán a také David Jiříček dokázali semifinále ještě trochu zdramatizovat. 

„Pak jsme trochu zariskovali a poslali do útočného pásma první lajnu, která nakonec inkasovala na 2:5. Ale dala dva góly, takže jsme do toho rizika šli. Kdyby se povedl dát kontaktní gól na 3:4, tak by mohlo být ještě zaděláno na drama,“ přemítá znovu Rulík.

Celkově ale převahuje z výkonu Čechů spíš pozitiva. Vždyť celkově na střely skončil zápas jen 35:32 z pohledu vítězného výběru javorových listů. 

„Myslím si, že naši hráči tam nechali všechno. A že v takové rychlosti chybují na puku? Tak to prostě je. Kanada má tak vyspělý tým, že dokáže po takových chybách na puku rychle otáčet hru do rychlých protiútoků. A má tak obrovskou kvalitu, že je to pro mě favorit turnaje číslo jedna,“ míní Radim Rulík, který má za to, že hráči potřebují více takových kvalitních a náročných prověrek.

„Ty je pak mohou posouvat. A tak je i taková důstojná prohra s takovým soupeřem může posouvat. Kluci si z toho mohou do dalších zápasů kariéry odnést jenom pozitiva,“ vysvětluje zkušený trenér svou myšlenku a dodává: „Jsme strašně rádi, že jsme si tady mohli zahrát s Amerikou, Kanadou i Finskem. Zkrátka s těmi nejsilnějšími týmy mimo Rusů, kteří nemohou na mistrovství. Pro nás je to skvělá zkušenost,“ ví Rulík, jehož výčet třeba doplní i Švédové. Kdo ví.

Už v sobotu, přesně 24 hodin od startu semifinále s Kanadou, čeká juniory souboj o medaili. O bronz.

„Do kabiny jsme přišli hráče jenom povzbudit, protože nás čeká ještě jeden zápas. A my chceme, aby byl náš,“ velí Radim Rulík.

Zápasy o třetí místo bývají často poměrně zvláštní. Pro někoho jsou zbytečné, pro někoho jsou významné. Český hokej však na medaili z MSJ čeká už dlouhá léta. Od roku 2005. I proto bude zápas se Švédy či Finy extrémně významný.

„Za poslední roky se to nedařilo, ale teď je zase šance. Když to řeknu úplně narovinu, tak pro kluky je to obrovská odměna, kdyby udělali medaili na takovém mistrovství. Ale jde i o styl a směr toho hokeje. Byl bych jenom rád, kdybychom se prezentovali odvážným a obětavým výkonem, se kterým je šance uspět,“ doufá Radim Rulík.

Na MS dospělých vám často mnoho (spíše zámořských a také ruských) hráčů poví, že je bronz nezajímá. Chtějí zlato. A z prohry v semifinále jsou zklamaní. Hlavní trenér Rulík tuší, že i to by mohla být česká výhoda.

„Vždycky záleží na tom, z jaké pozice do zápasu o bronz daný tým jde. Jestliže je tým favorizovaný a hráči jsou pak frustrovaní z prohry v semifinále, tak to mohou brát jinak. Pro ně je třeba jediná vidina zlato. Potom se v zápase o třetí místo může stát cokoliv,“ vysvětluje hlavní trenér dvacítky.

Poprvé od MSJ 2018 v Buffalu si čeští junioři zahrají v závěrečný den šampionátu. 

„Když budu mluvit za realizační tým, tak my měli přání, abychom v turnaji hráli zápas i v jeho poslední den. Buď o zlato, nebo o bronz,“ prozrazuje Rulík. 

Jak on a jeho realizační tým připraví své svěřence na zápas v podstatě o všechno?

„Snažíme se působit na kluky tak, že až vylezou ze sprchy, tak už musí být pozitivně nasměrovaní k poslednímu dnu šampionátu. Nechceme vidět žádné smutné a zklamané obličeje, naopak. Chceme vidět odhodlání a obrovskou víru do zápasu o bronz. Musí to být náš zápas. Na ledě musíme nechat duši, rozkrájet se a zabojovat o medaili,“ velí sedmapadesátiletý Rulík.

„Zápas může skončit jakkoliv, ale bylo by hezké, kdybychom zúročili zkušenost, kterou jsme nabrali od prvního kempu v Brně až doteď,“ dodává hlavní trenér dvacítky. 

Teď už to bude hlavně na jeho hráčích, jestli si na své cestě z brněnských Lužánků, přes finské Vierumäki, až do kanadského Edmontonu dojdou až pro medaili.

Ta by totiž měla pro český hokej cenu zlata.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz