Rozhodčí Cypljakov už čte noviny, vážné zranění snad překoná

2. dubna 2007, 8:47

Václav Jáchim

Během zápasu play off ruské superligy mezi Jaroslavlí a Omskem utrpěl vážnéí zranění, jeho život poté dost dlouho visel na vlásku. Rozhodčí Jurij Cypljakov měl po nárazu útočníka Šafigulina zlomeninu žeber, doslova se mu propadl hrudník. Jedno žebro mu poškodilo tepnu, vinou čehož údajně ztratil až pět litru krve. Ruský arbitr měl vážná vnitřní zranění a jen rychlý zásah lékařských odborníků v Jaroslavli mu zachránil život. Bezprostředně po neštěstí na tom byl Cyljakov velmi špatně, ale nyní už se prý cítí mnohem lépe.

Událost se přihodla během okamžiku, šlo o souhru nečekaných událostí. Rozhodčí stál v inkmrimované chvíli u mantinelu a viděl, jak se na něho řítí útočník domácího Lokomotivu. Ten se natahoval po puku, v zádech měl soupeře. Cypljakov chtěl nadskočit, rukou se chytil mantinelu. Proti rozjeté hromadě kilogramů se ale v poslední vteřině nešťastně pootočil a náraz inkasoval do nechránění hrudi.

Rozhodčí nemají stejnou výstroj jako hráči. Používají chrániče holení a jiných částí těla, nicméně v oblasti krku, hrudi či zad nemají nic. Tahle skutečnost se Cypljakovovi málem stala osudnou. Po ohromném nárazu se mu doslova rozpadl hrudní koš. Jedno zlomené žebro přeřízlo tepnu, poškozena byla plíce. posléze začal vypovídat službu srdeční oběh.

V nemocnici byl ihned připojen na lékařské přístroje, Cypljakov dostal transfúzi a odborníci ho okamžitě operovali. Arbitr upadl do umělého spánku, z něhož se probudil až po čtyřech dnech. Při prvním ošetření ale reagoval na drobné podněty, což dalo odborníkům naději, že vážné zranění nevedlo k poškození mozku.

Událost šokovala celé hokejové Rusko. I ostatní evropské země. "Ihned po neštěstí jsme o tom mluvili v Praze během schůzky členů komise rozhodčích IIHF," připomněl šéf české komise Pavel Halas. Cypljkovovo zranění vyvolalo úvahy o tom, zda nemají být rozhodčí lépe chráněni. V současném moderním hokeji by to určitě nebylo od věci.

"Sám často trnu třeba při tvrdých střelách. Puk může zranit i chráněného člověka. Natož rozhodčího, který pod dresem nemá na hrudi či na krku vůbec nic. Je možné, že se na půdě komise IIHF o něčem podobném brzy začne hovořit," připustil Pavel Halas.

Rozhodčí musejí při zápasech nejen sledovat fauly hráčů, definovat střelce či nahrávače a hlídat spoustu další skutečností. Zároveň potřebuje dokonalou orientaci na hrací ploše a postřeh, aby nepřišel k úhoně. V tomto ohledu mají větší výhodu arbitři, kteří hokej v minulosti sami hrávali na nejvyšší úrovni.

V české extralize například působí bývalý reprezentant Martin Smeták, NHL pískal Kevin Maguire, někdejší útočník Toronta. Za federálních časů nosili pruhovaný dres bývalí výborní hokejsté Václav Fröhlich nebo Milan Kokš.

Je paradoxní, že Jurij Cypljakov právě patří do této skupiny. Ještě relativně nedávno aktivně válel superligu, dostal se dokonce do národního týmu, s nímž startoval v roce 1994 na světovém šampionátu v Itálii. Dlouholetý hráč Petrohradu po skončení kariéry přešel k pískání, před zraněním měl velmi dobré výsledky a zvolna se posouval do ruské špičky.

Nyní se zdá, že nejhorší chvíle po tragédii překonal. "Stav pacienta je vážný, ale nikoli kritický," řekl ošetřující lékař Venjamin Dorogin listu Sovětskij Sport. Odborníci se nyní obávají, aby se neobjevily nečekané komplikace. "Ale pan Cypljakov už se cítí mnohem lépe," dodal lékař.

Po probuzení z umělého spánku dělá Cypljakov pokroky. "Už sám četl noviny a mohl se podívat na stovky dopisů, v nichž mu lidé z celého Ruska přejí uzdravení. Jurij děkuje a doufá, že se jeho stav postupně ustálí. Může hovořit šeptem, je stále víc aktivní. Jeho léčení vzbuzuje naději," připomněl závěrem ošetřující lékař.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz