Rozcestí Romana Poláka: Pokračování v NHL, Vítkovice, nebo Třinec?

Foto: Facebook Toronto Maple Leafs

30. května 2018, 12:02

Václav Jáchim

Na kontě má 688 utkání v NHL, Roman Polák válel slavnou ligu dvanáct sezon. Po začátcích a parádním období v St. Louis patřil k oporám Toronta, před dvěma lety si užil finále Stanley Cupu se San Jose. Teď ovšem zkušený bek stojí na rozcestí. Bojovník, který musel překonat vážné zdravotní problémy, je za Atlantikem momentálně bez smlouvy. A zvažuje, jestli zůstat, nebo zamířit domů. "Zatím je brzy na konkrétní debaty. Ale je pravda, že Roman přemýšlí o různých možnostech," tvrdí hráčův zástupce Vladimír Vůjtek ze společnosti Eurohockey Services.

Účastník olympiády 2010 ve Vancouveru, Světového poháru 2016 a dvou mistrovství světa dosud nastupoval za Toronto. Kouč Mike Babcock svěřil Polákovi kvalitní porci minut, po loňském vážném zranění hrál jako dřív. S nasazením a naplno. Nedávno mu ovšem u Maple Leafs skončil kontrakt a podle zámořských médií je jeho budoucnost s otazníkem.

Volný trh v NHL otevře brány až 1. července, je dost pravděpodobné, že do té doby u fyzicky skvěle vybaveného beka nedojde k žádné změně. Leda že by se dopředu rozhodl pro přesun do vlasti. "S Romanem se o tom bavíme, zatím žádná taková definitiva z jeho strany nepadla. Nikam spěchat nemusí. Jeho prioritou zůstává NHL, ale záležet bude na nabídce," říká Vůjtek.

Foto: Ondřej Kalát, cslh.cz

Pokud by se za Atlantikem objevila kvalitní možnost, nejspíš by reprezentační obránce ještě zámořskou kariéru prodloužil. "Náš partner Allan Walsh je aktuálně na NHL Scouting Combine v Buffalu, kde jsou všichni generální manažeři. Vede jednání, věc je otevřená. Uvidíme," hlásí Vůjtek. Kdyby už z NHL nebyl zájem na patřičné úrovni, došlo by na Polákův návrat do Evropy. A podle všeho do české Tipsport extraligy. "Ano, protože Kontinentální lize pro něj není téma. O Rusku jsme se nebavili," reaguje hráčův český agent.

Pokud by padla volba na přesun do české nejvyšší soutěže, Polák by podle všeho volil mezi Vítkovicemi a Třincem. A nebylo by to snadné. Zájem by měly bezpochyby oba týmy. Vítkovický dres oblékl naposledy během výluky NHL v ročníku 2012-13. Klub by navíc mohl nabídnout hodně zajímavé podmínky. Ale ty může poskytnout i Třinec, který vede Polákův kamarád Václav Varaďa.

Foto: thestar.com

"Zatím vůbec nemá smysl bavit se o tom konkrétně. Žádná jednání neprobíhají, Roman čeká na NHL. Věří, že dostane návrh, který ho zaujme," připomíná Vůjtek. Ale co když ne. "Pak to budeme řešit. Nicméně na podobné úvahy je teď opravdu ještě brzy," dodává. Jedno je jisté. Dvaatřicetiletý Polák by v Evropě zřejmě jiné angažmá nezvažoval. V Klimkovicích u Ostravy má rodinný dům a veškeré zázemí, s hokejem se už nacestoval dost. Návrat domů by mu dával smysl za předpokladu, že se v NHL neobjeví nic zajímavého. Zatím bude čekat, možná až do srpna.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz