Reprezentace mi pozvedla sebevědomí, líčí Hovorka. Prožil vítězný návrat

Mikuláš Hovorka | Foto: Petr Tibitanzl, hcmotor.cz

Hokejistům Banes Motoru prospěla reprezentační přestávka. Nebývá to u nich pravidlem, ale tentokrát se vrátili do extraligového kolotoče hladkou domácí výhrou 4:0 nad týmem Olomouce. Podali sebejistý, koncentrovaný výkon. S výjimkou pár momentů, hlavně ve druhé třetině, kontrolovali vývoj zápasu od začátku do konce.

Mezi mantinely Budvar arény vyrukovali Jihočeši ve speciálních vánočních dresech a odehráli adventní hokejové představení ve prospěch centra Arpida sloužícího rehabilitaci tělesně postižených. Některé z klientů uvítali přímo na ledě v rámci slavnostního prologu. 

Do boje vstoupili svěřenci trenérů Čiháka s Hanzlíkem aktivně a již po šedesáti osmi vteřinách přinutili k faulu olomouckého Navrátila. O využití přesilovky se postaral obránce Jan Štencel, jenž překonal Branislava Konráda hladkým průstřelem od modré čáry. „Shodli jsme se, že tímto způsobem bychom ideálně chtěli otevírat každý zápas. Dát gól v prvních pěti minutách. To by bylo parádní,“ usmívá se střelcův kolega z defenzivní ekipy Mikuláš Hovorka.

Všechno ale neběželo úplně hladce. Reprezentační bek vyzkoušený poprvé minulý týden na Švýcarských hrách šel za stavu 1:0 na hanbu. „Musím přiznat, že to bylo ode mne zbytečné,“ říká k přestupku klasifikovanému jako držení. „Podobnou situaci musím vyřešit líp. Naštěstí kluci to ubránili výborně,“ povídá s úlevou.

„Shodli jsme se, že tímto způsobem bychom ideálně chtěli otevírat každý zápas."

Přiblížil se závěr úvodního dějství. Ve slibné příležitosti neuspěl Brant Harris, ale v pokračujícím tlaku domácích si vzal kotouč Milan Gulaš, projel s ním kolem brankoviště a přehodil ležícího Konráda. „O vedení 2:0 se říká, že je nejhorší, jaké může být. Inkasujete gól a vleze vám to do hlavy. Vůbec nic jsme nechtěli měnit na herním stylu. Snažili jsme se soustředit na výkon. Hráli jsme jednoduše z obrany a vpředu to spoluhráči drželi co nejdéle to jde. Zvládli jsme to,“ těší Hovorku.

Nedlouho před první sirénou si vysloužili dvouminutové tresty krátce po sobě tři Hanáci. Ačkoliv přesilovku pět na tři roztrhla přestávka, naskytla se Banes Motoru jedinečná možnost k pojištění náskoku. Jenže v úvodu druhé třetiny usedli za katr také domácí borci Ordoš s Kubíkem, a přestože je doprovodil olomoucký Švrček, nakonec hráli krátkou přesilovku hosté. „Zbytečně jsme faulovali a pokazili si dvojnásobnou výhodu. Určitě si něco k tomu řekneme při rozboru zápasu,“ nepochybuje mladík, jenž přišel pod Černou věž minulé léto jako talent z pražské Slavie.  

Krátce po polovině základní hrací doby ztratil dvaadvacetiletý dlouhán svého zkušeného parťáka Michala Gulašiho, který vyfasoval trest na pět minut plus do konce utkání. „Točili jsme se v sedmi lidech, takže se to jenom trošku upravilo. Ke mně šel Čenda Pýcha a Vráblík ke Štenclíkovi. V pohodě. Můžu hrát s kýmkoliv, je mi to úplně jedno,“ mávne rukou.

Výborně bránící Jihočeši za celých pět minut oslabení nepustili soupeře do vážné šance. A sotva se vyrovnal počet hráčů na obou stranách, přinutili soupeře k dalším faulům.

Nešťastný Adam Rutar v polovině třetí části pobyl na trestné lavici pouhé tři vteřiny. Budějovický centr Martin Hanzl přímo z buly po Konrádově pravici posunul puk za sebe a Pavel Pýcha nápřahem bez přípravy zařídil třetí gól. Střílet mohl teoreticky i Mikuláš Hovorka. „Nechal jsem to Čendovi. Byl v lepším postavení. Nezáleželo na tom, kdo dá gól. Hlavně, že padl. Byl hodně důležitý a dodal nám klid,“ komentuje.

Tři minuty před třetí sirénou se nechal vyloučit budějovický Filip Přikryl. Hosté si vzali oddechový čas a poté zkusili power play šest na čtyři. „V žádném případě jsme nechtěli dostat gól. Šli jsme do oslabení s cílem pomoct Hráškovi (Dominik Hrachovina – pozn.) ke třetí nule v sezoně,“ hlásí dvoumetrový pilíř.

„Až na pár minut ve druhé třetině se nám z mého pohledu vydařilo všechno.“

Při zmatku v obranném pásmu Budějovic vyplaval kotouč k Jáchymu Kondelíkovi a ten ho poslal do opuštěné soupeřovy klece. „Zvládli jsme zápas docela dobře. Letos se dá s každým vyhrát i prohrát. Určitě netvrdím, že Olomouc má špatný tým. Nám se to prostě sešlo. Dali jsme góly, ubránili oslabení, měli dobrý pohyb. Až na pár minut ve druhé třetině se nám z mého pohledu vydařilo všechno,“ shrnuje Hovorka.

Trenérský asistent Jiří Hanzlík přesto po utkání vyjádřil jisté výhrady ke hře s kotoučem. „Občas nám to skákalo,“ přiznává perspektivní bek. „Na druhou stranu jsme si dokázali pomoct. Sjeli jsme si k sobě. Přesně tak, jak po nás vyžadují trenéři,“ ujišťuje.

Do extraligových bojů si Mikuláš Hovorka přinesl poznatky z vystoupení v národním týmu proti Švýcarům a Švédům. „Určitě mi to pozvedlo sebevědomí,“ ohlíží se za duely v Curychu. „Nabral jsem spoustu zkušeností a dostal mnoho cenných rad od trenérského štábu. Spolupráce s klukama byla parádní. Extraliga je trochu pomalejší, ale rozhodně jsem nešel na led proti Olomouci s myšlenkou, že si jdu zahrát, nemusím se hýbat a bude to pro mě jednoduché. Nic takového. Snažil jsem podat výkon jako v každém jiném zápase,“ rekapituluje.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz