První kolo draftu? Nezájem. Švýcaři svého talenta na MSJ nevezmou

Foto: nhl.com

29. července 2022, 9:05

Martin Voltr

Jestliže je v posledních letech český hokej obzvlášť rád za každého hráče, který se na draftu NHL dostane do prvního kola, co teprve mají říkat Švýcaři. Ani pomyslný „hvězdný status“ ale není pro trenéry reprezentační dvacítky důležitější než tým.

David Jiříček a Jiří Kulich se dočkali mezi úvodní dvaatřicítkou, stejně jako ostatní draftovaní Češi (s výjimkou Petra Hausra) potom v zámoří absolvovali development kemp své nové organizace.

Reprezentační trenéři jim samozřejmě vyšli vstříc a z úvodního soustředění je omluvili. Obě hvězdičky se pak ke dvacítce připojily tak brzo, jak jen to šlo. A speciálně z Jiříčkových slov bylo zřejmé, že nic jiného nepřipadalo v úvahu.

Jinak ovšem postupoval švýcarský zástupce z prvního kola draftu – obránce Lian Bichsel, jehož si jako 18. v pořadí vytáhla organizace Dallas Stars.

Bichsel byl tedy dokonce jediným Švýcarem v celém letošním draftu! Země helvétského kříže neprožívá v tomto ohledu úspěšné roky, předloni dokonce neměla na dražbě talentů ani jednoho vyslance.

Zadák švédského Leksandu kvůli náročnému programu z posledních týdnů nedorazil na úvodní reprezentační akce. Dostal přitom pozvánku na tréninkový kemp i následnou cestu k přípravným duelům do Finska, kde Švýcaři bojovali proti Čechům a domácím.

Počítal s tím, že ke dvacítce se připojí těsně před odletem na šampionát.

To se ale přepočítal: Reprezentační vedení ho z úvah směrem k mistrovství světa vyškrtlo.

„Hluboce litujeme, že Lian Bichsel nereagoval na úvodní nominace. Plně chápeme, že má za sebou v souvislosti s draftem NHL několik náročných týdnů, ale dali jsme mu najevo, že od něj očekáváme účast na přípravných kempech a že cesta k zápasům do Vierumäki je podmínkou k účasti na mistrovství,“ citovaly stránky švýcarského svazu Larse Weibela, ředitele národních týmů.

„Jakékoli jiné zacházení by bylo nespravedlivé vůči ostatním hráčům a pracovníkům, kteří od začátku projevují obrovskou oddanost švýcarskému národnímu týmu. Nevyslyšíme jeho přání odjet na šampionát přímo, bez přípravy,“ pokračoval Weibel.

Švýcarská dvacítka měla ve Finsku celkem 28 hráčů, z nichž pouze dva prošli draftem – obránce Brian Zanetti a útočník Simon Knak. Oba loni a oba ve druhé stovce.

I to může sloužit jako důkaz, že na šampionát nepojedou Švýcaři s velkými ambicemi. Cokoli víc než postup do čtvrtfinále by se rovnalo obrovskému překvapení.

Absence tak nadaného hráče, jakým je Bichsel, znamená pro tým velké oslabení.

Ale některé věci jsou zkrátka důležitější.

„Preferenční zacházení s konkrétním hráčem neodpovídá mottu ‚Team First‘, které je jedním z ústředních pilířů filozofie našich reprezentačních týmů. Jako malý hokejový národ můžeme doufat v úspěch jen v tom případě, když pro všechny zúčastněné bude hlavní prioritou dobro týmu,“ dodal Lars Weibel.

Na sociálních sítích se vzápětí objevila i reakce sepsaná (pravděpodobně) agenturou, která Bichsela zastupuje.

Ta se snaží vylíčit, jak těžký program mladý zadák absolvoval a že by nyní potřeboval dvoutýdenní oddech na regeneraci.

„Hráč obětoval každou sekundu fyzické přípravě a hokejovému rozvoji, za což byl odměněn volbou Dallasu v prvním kole draftu. Musí se dát dohromady, což je bohužel prezentováno tak, že se Lian cítí příliš dobrý na to, aby se účastnil přípravných kempů,“ píše se v prohlášení.

Bohužel zkrátka došlo k tomu, k čemu dojít muselo. Srpnový termín šampionátu si v nominacích týmů vybere spoustu „obětí“, do hokejového kalendáře nepasuje ideálně.

„Lian několikrát potvrdil, že by byl hrdý, pokud by mohl na mistrovství reprezentovat Švýcarsko a dokončit to, co s týmem začal v prosinci,“ uvedla Bichselova agentura se zmínkou předčasně ukončeného turnaje.

Téměř dvoumetrový bek může jet i na dvě další mistrovství světa juniorů. To je dost času, aby se hrany mezi ním a reprezentačním vedením obrousily. Teď se však v Edmontonu nepředstaví.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz