Projekt VTM pokračuje. Vyvrcholí olympiádou i výběrovým kempem

Foto: Karel Švec, Český hokej

Také v nové sezoně se budou největší hokejové přísliby kategorie U15 soustředit na akcích projektu Výchova talentované mládeže. Poprvé změří síly už tuto neděli 25. září.

Projekt VTM funguje od roku 2015. V některých letech byl určený hráčům už od kategorie U12, postupně se vyprofiloval na hokejisty, kteří mají těsně před přechodem do dorostu a potažmo i mládežnických reprezentací. Nad jeho letošní podobou ale dlouho visel otazník.

Šéf projektu Milan Razým v závěru loňského ročníku avizoval návrh na oddělení tréninkové a zápasové části. Hokejový svaz nicméně schválil pouze část zápasovou, která se tentokrát bude týkat výhradně kategorie U15.

Výběry jednotlivých krajů se budou potkávat od září do ledna na turnajích uvnitř utvořených skupin Západ, Střed a Východ. Postupně se prostřídají v pořadatelství, aby se jednou dostalo na každý kraj. Na každém turnaji spolu budou soupeřit vždy čtyři kraje, což znamená, že z pětičlenných skupin Západ a Střed bude mít pokaždé jeden kraj volno. Naopak čtyřčlenného Východu už se nebude týkat poslední, pátý termín.

Konkrétní rozpis turnajů naleznete níže; jejich termíny jsou 25. září, 23. října, 20. listopadu, 11. prosince a 8. ledna.

Každý jednotlivý turnaj bude obnášet čtyři zápasy. Nejprve se odehrají dvě „semifinálová“ utkání, jejichž vítězové postoupí do finále, zatímco poražení se utkají o třetí místo. Za umístění v jednotlivých turnajích budou kraje dostávat body (vítěz 3, druhý 2, třetí 1 a poslední 0); na konci pak dojde k sečtení zisků a vyhlášení pořadí v každé ze tří skupin.

Utkání se budou hrát na tři třetiny po 15 minutách. V případě nerozhodného výsledku následují ihned samostatné nájezdy s pěti střelci na každé straně a poté po jednom do rozhodnutí.

Foto: Karel Švec, Český hokej

Projekt je v letošní sezoně určen především hráčům ročníku 2008, lze ale předpokládat, že se v něm objeví i několik velmi talentovaných mladších hokejistů. Pozvánku mohou dostat pouze hokejisté s oprávněním v budoucnu startovat za českou reprezentaci.

Krajské výkonné výbory jsou zodpovědné za nominaci trenérů. V kompetenci trenérů je pak nominace hráčů, přičemž s výběrem brankářů pomohou svazoví trenéři brankářů. Každou nominaci utvoří patnáct hráčů do pole a dva gólmani, připraveno na dodatečné povolání vždy bude i několik náhradníků. Podmínkou účasti je nejen odpovídající výkonnost, ale i vzorný přístup k hokeji a prospěch ve škole.

První turnaje VTM jsou na programu už tuto neděli 25. září – krajské výběry se utkají v Litvínově, ve Žďáru nad Sázavou a v Novém Jičíně.

Prvním a hlavním soutěžním vrcholem projektu bude Olympiáda dětí a mládeže, která se uskuteční od 22. do 27. ledna 2023 v Královéhradeckém kraji. Na rozdíl od loňského roku pak budou scházet turnaje Západ – Střed – Východ, sezonu ale uzavře výběrový kemp mezi 20. a 23. dubnem 2023.

Do dvou týmů bude nominováno celkem 5 brankářů, 16 obránců a 26 útočníků, kemp bude čítat tréninky na ledě i na suchu, testování hráčů a pochopitelně i modelová utkání.

Testování v gesci týmu Martina Musálka z Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy jinak bude probíhat i v průběhu ročníku. Opět se do něj zapojí i mladší hokejisté: Konkrétně z každého kraje patnáct nejlepších hráčů U13 a po deseti hráčích z kategorií U14 a U15. Vytipovaní mladíci absolvují test biologického věku a testy na ledě i na suchu.

Foto: Jan Beneš, Český hokej

Program turnajů VTM

Neděle 25. září

Západ – v Litvínově:
9:00 Ústecký kraj – Karlovarský kraj
10:45 Liberecký kraj – Středočeský kraj
12:30 zápas o 3. místo
14:15 finále
(Plzeňský kraj má volno)

Střed – ve Žďáru nad Sázavou:
12:45 Kraj Vysočina – Královéhradecký kraj
14:30 Jihočeský kraj – Pardubický kraj
16:15 zápas o 3. místo
18:00 finále
(Praha má volno)

Východ – v Novém Jičíně:
10:00 Moravskoslezský kraj – Olomoucký kraj
11:45 Jihomoravský kraj – Zlínský kraj
14:00 zápas o 3. místo
15:45 finále

Neděle 23. října

Západ – v Plzeňském kraji:
Plzeňský kraj – Středočeský kraj
Ústecký kraj – Liberecký kraj
(Karlovarský kraj má volno)

Střed – v Praze:
Praha – Pardubický kraj
Kraj Vysočina – Jihočeský kraj
(Královéhradecký kraj má volno)

Východ – v Olomouckém kraji:
Olomoucký kraj – Jihomoravský kraj
Zlínský kraj – Moravskoslezský kraj

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Neděle 20. listopadu

Západ – v Karlovarském kraji:
Karlovarský kraj – Liberecký kraj
Plzeňský kraj – Ústecký kraj
(Středočeský kraj má volno)

Střed – v Královéhradeckém kraji:
Královéhradecký kraj – Jihočeský kraj
Praha – Kraj Vysočina
(Pardubický kraj má volno)

Východ – ve Zlínském kraji:
Zlínský kraj – Moravskoslezský kraj
Olomoucký kraj – Jihomoravský kraj

Neděle 11. prosince

Západ – ve Středočeském kraji:
Středočeský kraj – Ústecký kraj
Karlovarský kraj – Plzeňský kraj
(Liberecký kraj má volno)

Střed – v Pardubickém kraji:
Pardubický kraj – Kraj Vysočina
Královéhradecký kraj – Praha
(Jihočeský kraj má volno)

Východ – v Jihomoravském kraji:
rozlosování bude určeno

Neděle 8. ledna

Západ – v Libereckém kraji:
Liberecký kraj – Plzeňský kraj
Středočeský kraj – Karlovarský kraj
(Ústecký kraj má volno)

Střed – v Jihočeském kraji:
Jihočeský kraj – Praha
Pardubický kraj – Královéhradecký kraj
(Kraj Vysočina má volno)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz