Příčiny porážky? Rozehrávka a vyloučení, hlásí Jandač. Dál počítá marody

Foto: Aleš Krecl, ČSLH

(SÖDERTÄLJE, od našeho zpravodaje) Na Carlson Hockey Games šlo všechno jako po másle, Švédské hry zatím českým hokejistům nesvědčí. Po čtvrtečním nezdaru s Tre Kronor je přehráli i Finové, porážku 2:5 podle Josefa Jandače ovlivnily dvě hlavní příčiny. "Rozehrávka a také vyloučení," zmiňuje hlavní kouč. Po bitvě se s týmem na chvíli zavřel v kabině. Šampionát v Dánsku se blíží, reprezentace znovu potřebuje nabrat obrátky a příště předvést lepší výkon.

Druhé utkání na švédském podniku hrál elitní výběr v Södertälje, kam dorazila mizivá návštěva. Ospalá atmosféra trošku ladila s výkonem českého výběru. Hlavně v úvodní části vůbec nebyl dobrý. "První třetina špatná," souhlasí Jandač. "Měli jsme spoustu vyloučených, v podstatě půlku dvacetiminutovky jsme hráli v oslabení a dostali z nich dva góly, které určily ráz zápasu."

Po pauze bylo vidět, že v kabině proběhla bouřlivější diskuse, Češi zabrali. Nebáli se hrát, bruslili, docílili snížení. "Zvedli jsme se, vypadalo to mnohem lépe. Začali jsme mít pohyb, dotahovali jsme souboje a udrželi se víc v útočném pásmu. Tam jsme mohli utkání zdramatizovat, přišel kontaktní gól," hodnotí kouč. Po trefě Adama Musila byl další radosti blízko Kousal, kotouč z jeho hokejky mířil do tyče. Škoda, vyrovnání by Čechům slušelo.

První třetina určila ráz zápasu, ví Josef Jandač

Jenomže nakonec bral všechny body soupeř. "Při nástupu do třetí třetiny jsme udělali hned v první minutě chybu. Finové odskočili na dva góly, následovala vyloučení. Uteklo nám to a my neměli sílu se zápasem nic udělat," mrzí Jandače. Když rozebírá největší nedostatky, má jasno: "Rozehrávka a vyloučení!" Přitom na rychlém založení od obránců národní tým v pátek poctivě pracoval. "Realizace je prostě pomalá  Prováháme první moment, pak druhý moment... Útočníci nedostanou puky včas, i když jsou najetí v dobrých pozicích. Beci to musejí jednoznačně dávat rychleji," upozorňuje Jandač.

Když je řeč o pozitivech, moc se jich nenajde. Jedním z nich budiž výkon Adama Musila, který nejen že dal jediný český gól, ale měl také vynikající oslabení. "Hrál dobře, bojoval. Je to takový buldok," oceňuje kouč. První zápas za národní tým absolvoval Martin Nečas. Brněnský útočník dorazil po nemoci do Švédska se zpožděním, hlavně ve druhé třetině měl ale na ledě zajímavé věci. Ve třetí už se téměř neobjevil. "Začal trošku dýchat, tak jsme ho stáhli," vysvětluje trenér. "Na premiéru to z jeho strany nebylo špatné, ale je to zatím krátký vzorek," dodává.

Tahali jsme za kratší konec, líčí Dominik Kubalík

Výkon týmu nebyl optimální, před světovým šampionátem zůstává docela dost otazníků. "Musíme hlavně dát dohromady zdravotní stav, protože se nám to nějakým způsobem komplikuje. Na tom bude hodně záležet," hlásí Jandač. V pátek netrénovali Hanzl s Horákem, po nemoci ještě nebyl úplně fit Jaškin. Proti Finům nedohrál obránce Krejčík. "Má problém na boku, který si přivezl z play off. Něco mu tam ruplo, možná mezižeberní sval. Ještě přesně nevím," zmiňuje Jandač.

Českou reprezentaci čeká na Švédských hrách poslední duel, generálkou před cestou do Kodaně bude nedělní polední souboj s Rusy, v němž by měl chytat Pavel Francouz. "Uděláme změny, počkáme, jak na tom budeme zdravotně. U kluků, kteří s Finy nehráli, zjistím, koho bychom dali do hry. Některé chceme pošetřit, nebudeme riskovat zranění, protože program je skutečně náročný. Proto jsme vzali víc hráčů, abychom zátěž rozložili. Hráče potřebujeme zdravé. Nemůžeme je posílat do zápasů jen proto, aby je hráli. Nás zajímá příprava na šampionát, ne to, abychom absolvovali zápasy Euro Hockey Tour s tím, že jsme rozbití," uzavírá hlavní kouč.

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz