Přáním bylo zlato, ale... Jakákoliv medaile bude úspěch, ví Melovský

Matyáš Melovský. | Foto: iihf.com

(GÖTEBORG, od našeho zpravodaje) Matyáš Melovský se poprvé na turnaji gólově prosadil, když otevřel skóre semifinálového duelu se Švédskem, na postup do finále to ale Česku nestačilo.

Matyáš Melovský byl jedním ze dvou úspěšných střelců českého týmu, kdy svým gólem otevřel skóre semifinálového zápasu s domácím Švédskem. „Dostal jsem puk mezi kruhy, hodil jsem to na branku a se štěstím to tam spadlo. Ale radši bych, kdybych gól nedal a vyhráli jsme,“ popisoval viditelně zklamaný Melovský svoji trefu.

Pro útočníka s číslem 16 to byl premiérový gól na turnaji, před semifinále měl na svém kontě sedm asistencí. „Pocit to byl pěkný, dostali jsme se navíc prvním gólem do vedení. Potom to ale šlo z kopce. Ten dobrý pocit tak zmizel,“ přiznal radost, která ovšem postupně zmizela.

„Prvních deset minut jsme je přehrávali, byli jsme i ve vedení. Potom jsme ale přestali hrát, nevím, jestli jsme se báli, nebo co se stalo. Švédové se nakopli a byla to otázka času, kdy nám ty góly dají,“ hodnotil semifinále Melovský. „Švédové začali od poloviny druhé třetiny více bruslit, byli lepší a přehrávali nás. Zaslouženě vyhráli, byli lepší,“ dodal smířlivě.

„Švédové se nakopli a byla to otázka času, kdy nám ty góly dají.“

Česko si vytvořilo v zápase několik slibných příležitostí, ty ale neproměnilo. „Šance jsme měli, ale góly jsme z nich nedali. Švédové ale taky hodně šancí neproměnili, ale celkově byli lepší a vyhráli,“ hodnotil produktivitu obou týmů v zápase Melovský.

Před druhým gólem mělo Švédsko částečně i štěstí, když rozhodčí přehlédli vysokou hůl jednoho ze švédských útočníků na Ondřeje Bechera. Na to se ale nikdo z českého výběru po zápase nevymlouval. Výjimkou nebyl ani Melovský: „Rozhodčí dnes hru nechávali na obě strany. Můžeme říkat, že nějaké fauly nám písknout mohli, ale to je hokej. Na obě strany to pouštěli a moc faulů tak celkově odpískaných nebylo. Občas se stane, že něco rozhodčí přehlédne a nepískne.“

Do 3. třetiny šly oba týmy za vyrovnaného stavu 2:2, kdy bylo Česko tedy ve stejné pozici jako proti Kanadě. „Vyhecovali jsme se, Kulda nám něco řekl. Snažili jsme se nabudit, naštvat se a vlétnout na ně,“ popisoval momenty před třetí třetinou Melovský.

„Museli jsme riskovat, abychom si vytvořili šance a měli příležitost srovnat. Udělali jsme ale nějaké chyby a Švédsko toho využilo a potrestalo je."

Švédsku ovšem třetí třetina vyšla lépe, když se v přesilové hře dostalo do vedení. Český tým tak musel dotahovat skóre. „Museli jsme riskovat, abychom si vytvořili šance a měli příležitost srovnat. Udělali jsme ale nějaké chyby a Švédsko toho využilo a potrestalo je. To rozhodlo ten zápas,“ hodnotil třetí třetinu Melovský.

Ten právě v poslední dvacetiminutovce dostával příležitost v elitní formaci s Jiřím Kulichem a Eduardem Šalém. „Už i v zápasech předtím, když jsme potřebovali dát gól, tak nás dal trenér dohromady s Kuldou a Edou. Snažili jsme se vyprodukovat šance a dát nějaký gól, ale bohužel se to dnes nepovedlo,“ mrzí ho.

Velké problémy Česku dělala především kreativita švédských obránců a jejich rychlá rozehrávka. Navíc se švédští obránci postarali o první dva góly střelou z dálky. „Švédové jsou výborně individuálně vybavení, speciálně ti obránci. Neodhazují puky jen tak a dobře bruslí, navíc jsou dobří i na hokejce. Bylo to proti nim těžké,“ povzdechl si Melovský po semifinálové prohře. „Měli hodně střel zeshora a dnes jsme nebyli úplně dobří v blokování střel. To musíme zlepšit. Padly z toho dva góly…“

Nyní už se Melovský s odhodláním dívá směrem k zítřejšímu duelu o bronzové medaile: „Bude to těžké naladit se po prohraném semifinále. Musíme tohle zklamání hodit za hlavu a soustředit se, ať dovezeme domů medaili. Naše přání bylo vyhrát zlato, jakákoliv medaile je ale obrovský úspěch. Uděláme vše pro to, aby se to povedlo."

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz