Piráti požádají svaz o výjimku. Akademii si zasloužíme, míní Jíra

Foto: Martin Voltr

Před dvěma lety spadli až na dno, chomutovští Piráti se kvůli dluhům museli vzdát Chance ligy a nastoupili do kraje. Teď klubu hrozí pohroma i v mládeži – velmi reálně totiž může přijít o status Akademie Českého hokeje.

Ano, počet oficiálních svazových akademií se bude snižovat. Aby Český hokej ukázal, ve kterých klubech se nejlépe vychovávají reprezentanti i hráči pro nejvyšší patra seniorského hokeje, vytvořil poupravený žebříček. Body do něj přiděluje podle zastoupení svěřenců na vrcholných mezinárodních akcích a v soutěžích dospělých.

Piráti si v tomto srovnání nevedou zle. Byť neexcelují a na špičku v čele s Kometou ztrácejí dost. Mezi všemi českými kluby jsou na jedenácté pozici, tedy na desáté mezi stávajícími akademii, neboť devátá Olomouc akademii nemá.

V uplynulé sezoně získali body za účast svých bývalých hráčů – Michala Guta, Jiřího Kulicha a Olivera Šatného – na mládežnických šampionátech.

Ani zázemí v chomutovské Rocknet Aréně skutečně není problémem a příčinou, aby Piráti neobhájili příslušnost mezi akademiemi.

„V rankingu si stojíme dobře, takže jsme s tím nepočítali. Hlavním kritériem pro zužování by měla být práce s mládeží.“

Důvod je jinde: Klub aktuálně nehraje jednu ze dvou nejvyšší soutěží v seniorské kategorii.

„Splňujeme všechny podmínky, které vznikly za ta léta, co akademie fungují. Teď je každá akademie musí potvrdit v licenčním řízení, na což se chystáme a do 15. října odevzdáme všechny dokumenty. Bohužel pro nás ale vznikla nová podmínka, že klub musí mít seniorský tým v extralize nebo první lize,“ říká Petr Jíra, sportovní ředitel chomutovské mládeže a hlavní trenér akademie.

Neskrývá, že ho podmínka zaskočila. „Nevím, jaký je důvod, proč zrovna v tuhle dobu vyplula na svět. V rankingu si stojíme dobře, takže jsme s tím nepočítali. Hlavním kritériem pro zužování by měla být práce s mládeží, takže se snažíme přesvědčit svaz, že si akademii zasloužíme,“ pokračuje Jíra.

Záměr svazu se určitě dá pochopit. Talenti musejí mít kam stoupat, musejí mít namířeno do elitních soutěží. Ti lepší už by měli v juniorských letech nahlížet do A-týmu – a nahlížet do něj v krajské lize, to je moc motivovat nemůže.

Foto: Martin Voltr

„My ale máme pro ty kluky další uplatnění. Spolupracujeme s první ligou i extraligou, kam směřujeme hráče, kteří nás přesáhnou. V extralize to jsou Karlovy Vary, kam například odešel Jirka Kulich,“ zmiňuje Jíra kapitána reprezentační osmnáctky, který je nejzářivějším „produktem“ chomutovské výchovy z posledních let.

Naděje vede přes výkonný výbor hokejového svazu. Jedině ten může klubům udělit výjimku, pokud nebudou splňovat některou z podmínek. Piráti o ni požádají a budou doufat, že koncem kalendářního roku u výkonného výboru uspějí.

Argumentovat budou tím, že s mládeží dlouhodobě pracují na úrovni. A že lidé z vedení mládeže nemohli s pádem seniorského mužstva až do republikového podpalubí nic dělat.

„Líbí se mi dvouletá ochrana klubů, pokud sestoupí z juniorské nebo dorostenecké extraligy. Myslím, že tahle podmínka by se třeba mohla vztahovat i na náš případ. Svaz by nám mohl v uvozovkách dát čas, abychom se z toho dostali,“ vzkazuje jedna z ikon chomutovského hokeje.

Vůle „dostat se z toho“ je pod Krušnými horami patrná. Áčko u ostatních klubů nenašlo stoprocentní pochopení se žádostí o zařazení druhé ligy, ale pokud by do ní s aktuálním kádrem okamžitě nepostoupilo, byla by to velká ostuda.

Třeba trenér druholigového Děčína Vladimír Kýhos po debaklu v přípravě prohlásil, že Piráti by potrápili i týmy z Chance ligy.

„Budeme bojovat, abychom v Chomutově udrželi nějakou úroveň výchovy a aby to nespadlo někam, kde to nikdo nechceme. I proto by nám třeba mohl hokejový svaz pomoct.“

„Vytvořilo se mužstvo, se kterým jdeme za postupem sportovní cestou,“ říká Jíra, který u áčka dělá asistenta Petru Martínkovi. „Uděláme všechno pro to, aby naši kluci měli kde hrát. Chomutov je hokejové město, i na krajský přebor chodí přes tisícovku lidí. Věřím, že postupem času se zase vrátíme nahoru.“

Záchrana akademie je v tuto chvíli už politickým cílem, zato cílem sportovním zůstává v mládeži především záchrana juniorky. Ta při pohledu na poslední dva měsíce, tedy přípravu a rozjezd soutěží, viditelně patří mezi nejslabší týmy extraligy.

A na jaře přitom sestoupí pět až šest týmů...

„Po tom, co nastalo před dvěma lety, nás potkal odliv rozdílových hráčů, kteří rozhodují zápasy. Proto je teď nemáme, což je hlavně v juniorce cítit,“ mrzí Jíru. „Ale sezona je ještě dlouhá.“

Foto: Kateřina Kundertová

Všechno to jsou spojené nádoby. Pokud by Piráti přišli o akademii, talentované hokejisty by ztráceli ještě dřív, a tím obtížněji by pak útočili na vysněné mety v seniorech.

„Budeme bojovat, abychom v Chomutově udrželi nějakou úroveň výchovy a aby to nespadlo někam, kde to nikdo nechceme. I proto by nám třeba mohl hokejový svaz pomoct,“ uzavírá s nadějí v hlase Petr Jíra.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz