Petr o novém týmu i narážkách na syna: Asi poslední věc, co bych řešil

Foto: Jan Beneš, Český hokej

V sobotu poprvé viděl svoje nové „ovečky“, ve středu už ho čeká první zápas a za necelé dva týdny start Hlinka Gretzky Cupu. Trenér Jakub Petr pokračuje u kormidla reprezentační osmnáctky, s níž snad tentokrát prožije plnohodnotný ročník bez překážek.

Netrvalo dlouho a po jednom vrcholném turnaji vás čeká další. Výběr hráčů je pro vás ale ještě větším oříškem, že?
Hned po návratu z mistrovství jsme začali pracovat na širší skladbě nového mužstva. Byli jsme v kontaktu nejen s trenéry v Česku i cizině, snažili jsme se dostat informace ze všech stran. Na hráčích je vidět malá zápasová praxe z minulé sezony. Proto strašně kvituju, že ve většině republiky jsou namražené ledy a snažíme se tu ztrátu dohánět, za což patří dík všem trenérům a lidem kolem. I kvůli covidové situaci jsme neměli prostor na větší počet kempů, kde bychom hráče dostávali do určitých situací a řízené hry.

Ročník 2004 navíc loni v sedmnáctce absolvoval jedinou zápasovou akci.
Přesně tak. Rozhodli jsme se udělat výběr třiceti hráčů, plus máme ve hře pořád i náhradníky. Samozřejmě bude spousta hráčů naštvaných. Mohli jsme sáhnout vedle, ale zkrátka nás čeká Hlinka Gretzky Cup, který v žádném případě nemůžeme brát jako přípravu. K turnaji mám úctu a zažil jsem na něm v minulosti parádní časy.

Po něm vám celý cyklus začne tak trochu nanovo a v klidu, že?
Ano, pokud se bude hrát, tak program osmnáctky bude velmi pestrý. Máme široké portfolium hráčů. Třeba v případě trojzápasu s Ruskem víme, že zahraniční kluby nám hráče pravděpodobně neuvolní, takže dostanou prostor kluci ze širšího kádru z Česka. Popřípadě Švýcarska, což máme předjednáno. Někteří hráči nás opustí do amerických a kanadských soutěží. Od poloviny sezony by se už mělo mužstvo krystalizovat směrem k mistrovství světa.

„Nešli bychom do toho, kdybychom nevěřili, že mužstvo může být úspěšné. Věřím tomu, že bude. O řadě hráčů si myslím, že mají svoji kvalitu.“

Počítáte tedy s tím, že nakonec můžete vyzkoušet hodně velký počet hráčů?
Taková byla i informace směrem k náhradníkům, že příležitost dostanou – samozřejmě na základě výkonnosti v klubech. Právě na to se strašně těším. Rozjedou se soutěže a zaujmou nás i další hráči. Teď jich máme včetně náhradníků kolem čtyřiceti, ale kromě nich víme i o jiných, které bychom mohli využít.

Každý fanoušek se bude ptát: Jaký je český ročník 2004?
Jak už jsem říkal loni, nemám úplně rád to souzení ročníků. Já ani netuším, jestli je tenhle ročník podceňovaný, nebo ne, ale může mít svou sílu. Nešli bychom do toho, kdybychom nevěřili, že mužstvo může být úspěšné. Věřím tomu, že bude. O řadě hráčů si myslím, že mají svoji kvalitu, ale jestli to potvrdí, ba dokonce to bude ještě lepší a překonají naše očekávání, to uvidíme někdy kolem listopadu na základě klubových i mezinárodních zápasů.

Čtyři hráči si zahráli už na předešlém šampionátu, ti by pro vás měli být oporami. Byť Tomáše Hamaru mezi ně v úvodu ročníku počítat nemůžeme.
Určitou zkušenost od nich očekáváme, z benjamínků by se měli stát těmi „seniorskými“ hráči ročníku. Naopak jsme zařadili i mladší kluky, kteří svoji výkonnost prokazovali už dva tři roky zpátky, kdy hráli mezi staršími. Samozřejmě už teď vnímám, že nám docela velký počet hráčů odejde do zámoří, takže je v průběhu celé sezony nebudeme moci využít. Potom bude záležet na vývoji CHL a celé situace, ale rádi bychom absolvovali cestu do zámoří a udělali všechno pro to, aby s námi jeli na mistrovství světa. Pokud se tedy budou prezentovat tak, jak očekáváme.

Těšíte se i na kvalitnější domácí juniorskou soutěž?
Bude v ní i spousta starších hráčů, zatímco kluci z osmnáctky budou prvoročáky. Pokud se tam prosadí do výrazných rolí, bude to pro nás jenom dobře. Letos může česká juniorka osmnáctce hodně pomoct. Samozřejmě v ní musí být ti hráči vidět, aby mohli být právoplatnými členy osmnáctky.

„Obecně bude zajímavé se někdy kolem Vánoc podívat na úvodní nominaci směrem k Hlinkovi, kterou jsme dělali po té divné sezoně, a říct si, v kolika aspektech jsme se zmýlili.“

Nestává se často, aby do kategorie U18 šel hráč, který věkově ještě spadá do šestnáctky. U nás je to velká rarita. Adam Jecho se vám tolik zalíbil?
Já ho znám dlouho, je to na svůj věk fyzicky vyspělý hráč. Viděl to každý, kdo ho sledoval ve Zlíně. V průběhu minulé sezony přestoupil do Tappary, kde hned od začátku potvrzoval svoji kvalitu. Je pravda, že v našich poměrech to asi není zvykem, ale třeba i letos na mistrovství světa jsme viděli, že tam byli hráči až o dva roky mladší. Nebo to vidíme ve slovenském nároďáku – osmnáctce, dvacítce i áčku.

O rok mladší jsou ve vašem výběru aktuálně Eduard Šalé a Dominik Petr, kteří také jedou do Švýcarska.
U nich je to podobné – taky odešli, takže neměli tréninkové manko a naopak měli zápasové vytížení, ať už v oficiální soutěži, nebo přátelských zápasech. Buď se teď prosadí, nebo budou pokračovat ve svých soutěžích i kategoriích a třeba se k nám znovu prosadí během sezony. Určitě budou zespoda tlačit na ročník 2004 i další hráči. Jsou tam obránci, kteří mají svoji kvalitu a do osmnáctky mohou během sezony proniknout, a útočníci taky. Z toho mám jenom radost. Obecně bude zajímavé se někdy kolem Vánoc podívat na úvodní nominaci směrem k Hlinkovi, kterou jsme dělali po té divné sezoně, a říct si, v kolika aspektech jsme se zmýlili.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Rozhodně pro vás nebude snadné mít v reprezentaci svého syna. Je připravený na různé narážky? Zvlášť pokud se osmnáctce třeba nebude dařit, tak všichni víme, že to přijde.
Řeknu to takhle: Prožili jsme spolu v životě těžší období, a to nejenom po hokejové stránce. Nebo i skrz moji trenérskou kariéru. Jako je na vás syn pyšný, když se vám podaří nějaké úspěchy, tak se taky musí vyrovnávat s tím, když přijde nepříjemné období. Známe, jak to chodí po mistrovství světa, když se něco nepovede, nebo se mnou zažíval konec po patnácti letech ve Vítkovicích. Myslím, že ho to zocelilo.

„V českém prostředí se s tímhle musí počítat. Je tady spousta nepřejících lidí, a to se netýká jenom sportu.“

Jeho nominaci si „obhájíte“?
Mohli bychom říct, že skrz body je to oprávněná nominace. Ale byl bych špatný trenér, kdybych se obecně rozhodoval na základě bodů. Musí tam být i další přednosti. Nebyla to jenom moje volba: Když jsem obvolával trenéry, kteří ty hráče znají, tak mi na něj řekli svůj názor. Samozřejmě to pro něj není příjemné, ale znám jeho povahu. Užívá si tady každý trénink.

Každopádně je vám jasné, že nepřející komentáře budete muset odrážet.
V českém prostředí se s tímhle musí počítat. Je tady spousta nepřejících lidí, a to se netýká jenom sportu. Pro určité lidi to bude zajímavé téma, ale pro mě je to asi ta poslední věc, kterou bych řešil. Už loni byl v podobné roli Radim Skuhrovec a na rovinu jsme si všichni řekli, že se na to budeme dívat objektivně. Teď je to stejné, jenom sem Dominik ještě ročníkově nepatří. Když se do týmu nedostane, tak se svět nezboří.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Když zmiňujete Radima Skuhrovce, ten v realizačním týmu zůstal, ale nově se k vám připojil Darek Stránský. Proč jste si vybral právě jeho? Znáte se z Vítkovic dobře?
Působili jsme sice ve stejné organizaci, ale spolu jsme nikdy netrénovali. Nejdůležitější je, že má spoustu zkušeností. Ve Vítkovicích je hlavním trenérem dorostu, plus má na starosti program tréninku dovedností. Ve vícero rolích ale působil i ve Spartě, taky má seniorské zkušenosti z Litvínova i ty z mládežnických reprezentací. Řekne si svůj protinázor, tak, jak ho říká i Radim Skuhrovec. A to přesně v realizačním týmu potřebujeme.

Měl by tedy nahradit předešlé kompetence Tomáše Martince?
Přesně tak. Tomáš Martinec nastoupil do funkce hlavního kouče Hradce Králové, což jsme věděli už před mistrovstvím. To by s náročným programem osmnáctky asi nešlo dohromady, navíc jeho teď čeká v extralize taky náročná sezona. Adeptů na jeho pozici bylo víc. Já jsem jako první navrhnul Darka, kterému daly Vítkovice zelenou a pak prošel schvalovacím procesem. Je to plnohodnotná náhrada za Tomáše Martince.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz