Pešouta potěšil 15letý junák. Neuvěřitelný zážitek, přiznává Dybal

Foto: Tomáš Bouda, hcsokolov.cz

Když se Adam Dybal letos na jaře hokejově přestěhoval z Havířova do Karlových Varů, asi vůbec netušil, co ho za pár měsíců čeká. Patnáctiletý gólman už stihl debutovat za extraligový A-tým!

15 let, 11 měsíců a 8 dnů. Přesně tolik bylo Adamu Dybalovi ve chvíli, kdy poprvé nastoupil do klece seniorského extraligového mužstva. Byť zatím jenom v přípravě.

V mladším věku už nastoupil za karlovarské áčko pouze útočník Vojtěch Polák; tomu v roce 2001 stačilo 15 let, 7 měsíců a 24 dnů.

Dybal dostal příležitost v polovině „partnerského“ derby Energie na ledě Sokolova. Extraligový klub nasadil proti soupeři z nižší soutěže řadu mladíků, takže si Dybal nepřipadal úplně zvláštně. Povolání ze střídačky do branky přesto nečekal.

„Že půjdu do hry, jsem se dozvěděl asi pět minut předtím, než jsem skočil na led.“

„Že půjdu do hry, jsem se dozvěděl asi pět minut předtím, než jsem skočil na led. Rychle jsem se rozcvičil a šel do toho,“ hlásí mladičký brankář v rozhovoru pro web Karlových Varů. Střídal o čtyři roky staršího Adama Horáka. „Byl jsem trochu nervózní, ale jen do první střely, pak už to ze mě spadlo,“ přiznává.

Do hry šel za příznivého stavu 4:2 pro Energii. Za třicet minut inkasoval jen jeden gól a jistil vítězství 7:3, takže první životní zkušenost s dospělým hokejem mu klapla na výbornou!

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

„Jsme rádi, že to Adam zvládl, jeho výkon byl výborný,“ ocenil trenér Martin Pešout. Havířovský odchovanec si zápas užíval, a to i díky fanouškům. „Bylo to derby se vším všudy, jak sokolovský kotel, tak ten náš celý zápas skandoval. Byl to pro mě opravdu neuvěřitelný zážitek,“ líčí nadšeně.

Adam Dybal oslaví šestnáctiny teprve v září. Tou dobou bude uzavírat letní přípravu, která je pro něj pořádně turbulentní – v dobrém slova smyslu.

Vždyť už stihl nastoupit za čtveřici mužstev!

„Jsme rádi, že to Adam zvládl, jeho výkon byl výborný.“

Než vyrazil do Sokolova s áčkem, chytal za dorostence na President Cupu v dalekém Třinci. Naopak pár dní poté pomohl juniorce k bronzovým medailím na domácím hejtmanském turnaji. Tam si v základní skupině připsal proti Mannheimu dokonce čisté konto.

„V áčku je všechno rychlejší. V dorostu jsem u střel trochu dřív, v juniorce to stíhám a v áčku jsem si opravdu všimnul, že jsem pomalejší a musím na tom hodně zapracovat,“ srovnává Dybal sebekriticky na hokejkv.cz.

Foto: Tomáš Bouda, hcsokolov.cz

Parťáky v hlavním týmu už ale díky předešlým měsícům znal. „Absolvoval jsem s nimi letní přípravu. Hodně mi radili a podporovali mě,“ oceňuje.

Pokud vám počty ještě nesedí, pak je to správně. Čtvrtý tým, v jehož zádech mladý brankář stál, byl ten reprezentační. Konkrétně sedmnáctka na úvodní zápasové akci ve švýcarském Davosu – Dybal strážil českou klec v první bitvě, kterou Češi prohráli 3:5.

„Věděli jsme, že se Adam dobře prezentoval na reprezentačních kempech a dostal se do národního týmu do sedmnácti let. Navíc s námi trénoval už během letní přípravy, takže jsme chtěli vidět, i jak bude reagovat, když nastoupí v mužích,“ zdůvodnil svůj výběr trenér Pešout.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Na talentované gólmany hodně myslí. Dva mladíky už Energie v posledních měsících „poslala“ dál – odchovance Jana Bednáře a exzlínského Patrika Hamrlu. Oba také debutovali za karlovarské áčko velmi brzy, ale Dybal je teď předstihl.

Další velký krok má teprve před sebou; dá se očekávat, že na soutěžní premiéru si ještě nějaký ten pátek počká. Jestli ale budou Vary pokračovat v sympatických výsledcích i stejně sympatickém nasazování teenagerů, třeba nemusí čekat dlouho.

„Pokud chceme vychovávat hráče pro draft, tak vidím tu cestu mezi gólmany v uvozovkách nejsnadnější,“ vysvětlil Martin Pešout, proč mu na šancích pro maskované mladíky tak záleží.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz