Para hokejisté se chystají do Kanady, v přípravě pomáhá i elektronická tužka

Foto: David Handl, parahockey.cz

24. listopadu 2023, 11:02

hokej.cz

Česká para hokejová reprezentace zveřejnila nominaci pro elitní Para Hockey Cup v kanadském Quispamsis. Kromě postu gólmana, který i tentokrát bude kromě Martina Kudely zastávat útočník Patrik Sedláček, poletí do zámoří také mladé posily Lukáš Kapko a David Vrubel. Jinak se opírá základ české reprezentace, která se vrací na půdu svého historického zisku medaile pro Česko z mistrovství světa, o stabilní hráče. A také oporu elektronickou, která jí pomáhá udržovat krok se světovou elitou a neustále se také zlepšovat.

Během zápasu ho na střídačce vidí hráči i fanoušci v klasickém postavení. Trenér Jan Szturc stojí na nejvyšším možném bodě lavičky s tabletem v ruce. Je to právě on, kdo se v týmu české para hokejové reprezentace stará o videorozbory a statistiky.

„Když jsem v roce 2019 do kabiny přišel, doplnil jsem Jirku a Kubu a coby třetí trenér jsem hledal to, v čem můžu být já pro tým největším přínosem,“ řekl ke svým začátkům u reprezentace trenér Jan Szturc.

„V šatně jsem pak objevil starou kamerou, kterou snad naposledy používali kluci v roce 2014, ale mi to přišla škoda,“ doplnil k začátkům práce s videem Szturc.

Dříve bylo využití moderních technologii v para hokeji naprosto sporadické. Hráči sledovali maximálně záznamy zápasů z mistrovství světa nebo paralympiád, kde se snažili vysledovat strategii soupeřů. Zlom přineslo až období covidu, kdy s videi a jejich rozbory začala česká para hokejová reprezentace pracovat naplno.

„Konfrontovali jsme kluky samy se sebou. Hodně jsme začali pracovat s videem z tréninků, abychom na dálku mohli klukům dávat zpětnou vazbu a zaměřovali jsme se na individuální projev hráčů,“ dodal trenér Jan Szturc.

Rodinná pomoc z Třince i reprezentačního áčka

Využití videa u para hokejové reprezentace přitom nebylo ještě ideální. Trenéři se během zápasů střídali v hledišti nebo tam posílali zraněné hráče, aby vše natáčeli. Zlom přišel díky rodinné vazbě na extraligový Třinec.

„V té době totiž v Třinci hrál můj bratr (Roman Szturc, pozn. red.), a to mi hodně pomohlo. Propojil mě s jejich videotrenérem Daliborem Pailem a ten si mě vzal pod svá křídla,“ vzpomínal trenér Szturc.

„Extraligoví videotrenéři v podstatě tvoří dost malou skupinu, která mě do toho všeho pustila a posunula tak celý náš para hokej hodně dál,“ doplnil Szturc.

„Myslím, že to je pro nás velký posun.“

Potřebný software nakoupil para hokejové reprezentaci hokejový svaz. Právě ze všech zaznamenaných údajů, které sbírá Jan Szturc během tréninků i zápasů, pak vznikají poznatky k individuálnímu rozvoji každého hráče, ale hlavně celého týmu.

„Zaměřujeme se na strategické věci, které se ve hře ukazují. Hlavně na to, co se povedlo, co chceme, aby hráči ukazovali častěji,“ prozradil Szturc.

„Myslím, že to je pro nás velký posun. Všechny tyto situace nám trenéři jsou schopni rozkreslené poslat, máme je neustále u sebe, můžeme je studovat, promítat si je, chystat se na ně i mimo led,“ ocenila dlouholetá opora české para hokejové reprezentace Michal Geier přístup realizačního týmu.

Takto připravení poputují svěřenci trenérského tria Szturc, Bříza, Novotný i na turnaj do Kanady. Para Hockey Cup proběhne v Quispamsis od 3. do 9. prosince a na turnaji se utká kompletní světová elitní čtyřka – tedy USA, Kanada, Česko a Čína.

Češi přitom vyzvou Číňany po velkém triumfu na mistrovství světa 2023 poprvé. Neznámý soupeř to bude ale i pro domácí Kanaďany, kteří se s týmem Číny zatím nikdy v rámci žádného mezinárodního turnaje nesetkali.

Nominace para hokejistů na Para Hockey Cup v Kanadě

Brankáři:
Martin Kudela (Flamingos Ostrava), Patrik Sedláček (SKV Sharks Karlovy Vary).

Obránci:
Pavel Kubeš, Pavel Doležal (oba SHK Mustangové AUTO IN), Radek Zelinka, Karel Wágner (oba SKV Sharks Karlovy Vary), Zdeněk Hábl (SHK LAPP Zlín).

Útočníci:
Miroslav Novotný, Alex Ohar, Lukáš Kapko (všichni HC Sparta Praha Sledge), David Palát, Václav Hečko, David Vrubel (všichni Flamingos Ostrava), Michal Geier, Filip Veselý (oba SKV Sharks Karlovy Vary), Martin Žižlavský (SOHO Olomoučtí Kohouti).

Trenéři: Jakub Novotný, Jiří Bříza, Jan Szturc.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz