Pánková s Velinskou po třetím místu ve skupině: Nejvíc nás bavil zápas s Kanadou

Foto: iihf.com

(ZUG, od našeho zpravodaje) Mistrovství světa žen do 18 let se ve švýcarském Zugu blíží ke klíčovým čtvrtfinálovým bitvám. Skupina A, jejíž byly české juniorky součástí, už má dohráno. Na závěr skupinové fáze si mladé reprezentantky zastřílely proti Německu, zvítězily vysoko 6:1.

Češky do posledního zápasu ve skupině vstoupily skvěle. První gól vstřelily po 101 sekundách od úvodního vhazování, v šesté minutě už vedly o dvě branky. „Bylo to důležité, byly jsme více v klidu. Jsme rády, že jsme potom ve třetí třetině daly více gólů, a to nás nakoplo ještě víc,“ těší Adélu Pánkovou.

Právě ona se po samostatném úniku postarala o druhý gól Česka. „Věděla jsem, kam budu zakončovat. Gólmanka byla dost zajetá, tak jsem to prostě vystřelila dolů a vyšlo to,“ popisuje. Gólů ovšem mohla dát i více, sama na bránu jela také ve druhé třetině. „Mrzí mě, že jsem nedala víc gólů, protože jsem měla hodně šancí. Ale je důležité, že jsme vyhrály a jdeme dál.“

Pro patnáctiletou Adélu Pánkovou se jednalo o první vstřelenou branku na mistrovství světa do osmnácti let. Přestože další přesné zásahy nezaznamenala, za svoji aktivitu byla oceněna mimo jiné titulem nejlepší české hráčky zápasu. „Vážím si toho moc. Hlavně jsem ráda, že jsem tím gólem pomohla k vítězství.“

„Trošku nás zaskočilo, že jsme to ještě neměly vyhrané.“

Ještě před první přestávkou skórovaly Češky potřetí. Lucie Velinská to stihla sedm sekund před sirénou. „Nevěděla jsem vůbec, kolik zbývá času. Ale byla to pěkná akce, jsme rády, že nám to vyšlo,“ svěřuje se sedmnáctiletá obránkyně, která se ze své pozice dostala až před brankoviště, odkud zakončovala. „Je to v našem systému. Právě o to víc to bylo hezké, že jsme si to vždycky ukazovaly na videích, jak to má vypadat, a takhle přesně to mělo vypadat,“ neskrývá radost.

Ve druhé periodě tlak Česka pokračoval, góly ale nepřicházely. Naopak na konci této části hry Němky snížily. „Trošku nás to zaskočilo, že jsme to ještě neměly vyhrané. Ale povzbudilo nás to i tak, že musíme dát víc gólů a snažit se celý zápas, ne jenom dát góly a pak vypustit,“ přiznává členka druhého obranného páru.

Povzbudilo to celý tým, především pak Adélu Šapovalivovou. Česká kapitánka vzala otěže zápasu do vlastních rukou a během třetího dějství sama nasázela tři góly. Čistým hattrickem tak určila konečnou podobu skóre. Bude jí tento zápis do statistik něco stát? „Uvidíme, jak to bude časově na hotelu. Asi se dneska budou hrát karty, takže možná něco v turnaji se vymyslí,“ usmívá se Velinská.

Svěřenkyně Dušana Andrašovského měly převahu celý zápas, nakonec i zvítězily přesvědčivým výsledkem. Ani to ale na stoprocentní spokojenost nestačilo. „Nebylo to úplně podle našich představ z pohledu naší hry, ale byly jsme rády za tu první výhru. To nás určitě nakopne do čtvrtfinále, které nás čeká ve čtvrtek,“ věří sympatická obránkyně.

„Tím, že jsme hrály s Amerikou už přípravné utkání, které jsme vyhrály, tak jsme říkaly, že by bylo asi těžké ji porazit podruhé.“

Ve čtvrtfinále Češky narazí na poraženého ze středečního duelu Švédska s USA. Dá se mezi těmito soupeři vybírat? „S holkama jsme se o tom bavily po rozbruslení. Říkaly jsme, že oba týmy budou dobře připravené na čtvrtfinále a budou to oba dobří soupeři. Ale tím, že jsme hrály s Amerikou už přípravné utkání, které jsme vyhrály, tak jsme říkaly, že by bylo asi těžké ji porazit podruhé. Ale víme, že na ně máme, takže si myslím, že oba týmy budou dobrý soupeř,“ přemýšlí hráčka, která nosí na dresu číslo dvanáct.

Juniorky mají tedy skupinovou fázi za sebou. Odehrály tři rozdílné zápasy. Na úvod se střetly ve vyrovnaném utkání s Finskem. Proti seveřankám měly více ze hry, ale nakonec těsně prohrály. O den později musely skousnout vysokou porážku od favorizované Kanady, no a nakonec v jednoznačném duelu zvítězily nad Německem. Který zápas české reprezentantky bavil nejvíce? Adéla Pánková s Lucií Velinskou se jednoznačně shodují.

Velinská k tomu má navíc i osobní důvody. „Mě osobně nejvíc bavil zápas s Kanadou, protože sama hraju v klubu v Kanadě a byla to taková menší rivalita. I moje spoluhráčky a holky ve škole se koukaly, takže to byl taky takový nakopávač. Celkově ten zápas byl náročný, ale bylo to něco jiného. Byly jsme rády, že jsme si s nimi mohly vůbec zahrát poprvé v historii. Myslím si, že náš výkon nebyl vůbec špatný. Bohužel podle výsledku to tak nevypovídá, ale byly jsme spokojené s naší hrou,“ uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz