Osm týmů, 84 zápasů a Pohár Jana Palacha. Univerzitní liga přepíše dějiny

Foto: univerzitnihokej.cz

Tuzemský univerzitní hokej čeká převratná novinka. V září odstartuje zbrusu nová česká Univerzitní liga, hrát ji bude osm klubů, které reprezentují celkem 13 vysokých škol. „Pro nás je to obrovská událost a veliký krok kupředu," kvituje Tomáš Hlaváč, předseda České asosicce univerzitního hokeje.

Novou soutěž představili zástupci univerzitního hokeje na tiskové konferenci, v Síni slávy českého hokeje nechyběli ani prezident Českého hokeje Tomáš Král nebo Jana Obermajerová, předsedkyně představenstva společnosti BPA, jež je marketingovým partnerem Tipsport extraligy i celého českého hokeje.

„Projekt jsme začali chystat zhruba před třemi lety. Naší snahou bylo vytvořit soutěž, která naváže na juniorskou extraligu a hráčům nabídne skloubení hokeje s plnohodnotným vysokoškolským studiem. Z pohledu rodičů zatraktivní hokej spojením vzdělání a vrcholového sportu, čímž mimo jiné rozšíří hokejovou základnu," připomíná Ondřej Šebek, zástupce společnosti UNI Sport CZ.

Mladí hráči ve věku kolem 18 či 20 let se často ocitají na křižovatce, zda dál pokračovat v boji o úspěchy mezi profesionálními sportovci, nebo skončit a věnovat se studiu. „Nová soutěž jim umožní prodloužení kariéry a bude také dobrou přípravou k zajištění plynulého přechodu do nového života po jejím ukončení," dodává Šebek.

Foto: univerzitnihokej.cz

Když zástupci univerzitního hokeje avizovali tiskovou konferenci k tématu, s určitou nadsázkou uvedli že půjde o „nejlepší tiskovku od Nagana 1998". „Jde o úplně novou platformu s přesahem mimo univerzitní sport. Pro nás skutečně obrovská událost, jsme nadšeni," reaguje spokojeně Tomáš Hlaváč. Základní část zahájí v září, osm klubů sehraje tříkolově celkem 84 utkání. „Z nich vybereme 16 zápasů, které budou mít charakter dosud dobře známých univerzitních derby," přidává šéf České asociace univerzitního hokeje.

Do soutěže se zapojí týmy Akademici Plzeň, Black Dogs České Budějovice, BO Ostrava, Cavaliers Brno, Engineers Prague, HC Masaryk Univerzity - Brno, UC Univerzita Palackého v Olomouci, UK Hockey Prague. „Všech osm týmů postoupí do play off, tři nejlepší si budou moci vybírat soupeře pro první kolo. Vítěz získá Pohár Jana Palacha," informuje Hlaváč.

Trofej ponese jméno po studentovi, který se po okupaci Československa v roce 1969 upálil na protest proti poměrům v tehdejší společnosti. „Zvažovali jsme i jiné varianty, ale tahle jednoznačně vyhrála. Oslovili jsme bratra Jana Palacha, který nám udělil souhlas. Máme v plánu vyzvat studenty, aby poslali návrhy, jak by trofej mohla vypadat. V září bychom ji rádi představili," konstatuje Ondřej Šebek.

Vznik české Univerzitní ligy ledního hokeje vítá také Tomáš Král. „Je to vynikající věc, která bude určitě přínosná. Delší dobu jsme se s kolegy z Českého hokeje bavili o tom, jak studujícím hráčům umožnit optimálně skloubit hokej s akademickými povinnostmi. Z našeho pohledu jde o výbornou myšlenku, hokej může být vlajkovou lodí a ukázat cestu i jiným sportům, jako se stalo u akademií, u projektu trenérů k mládeži a podobně," říká šéf českého hokeje.

V souvislosti se vznikem univerzitní soutěže je třeba dořešit spoustu legislativních a administrativních otázek, jako je například hostování hráčů, případné střídavé starty v jiných ligách – vše v návaznosti na řády Českého hokeje. V ekonomické oblasti by mohly pomoci státní zdroje. Ondřej Šebek naznačil, že v tomto ohledu má Univerzitní liga příslib z ministerstva školství. „Nechceme žádat o prostředky na virtuální soutěž. Ligu rozjedeme a doufáme, že pak budeme moci oslovit státní instituce s konkrétní žádostí o příspěvky," přidává.

V oblasti financí se zapojí rovněž společnost BPA, jež je marketingovým partnerem Českého hokeje. „Z organizátorů Univerzitní ligy je cítit velká pozitivní energie, moc se mi líbí, jak jdou za svým cílem," reaguje Jana Obermajerová, předsedkyně představenstva BPA. „Rádi nabídneme naše know-how a zkušenosti, projektu chceme pomoci." Univerzitní liga by časerm ráda napodobila soutěže z USA, kde je univerzitní sport fenoménem.

Hokejisté budou hrát zadarmo, ale existuje možnost mimořádných stipendií určených k podpoře reprezentantů svých univerzit. Pořadatelé do budoucna nevylučují rozšíření počtu účastníků. „Má to však určité podmínky. Kluby musejí splňovat parametry, jako je formální struktura, zázemí, kvalita stadionu, určitý počet hráčů, tréninkové podmínky a podobně," uzavírá Ondřej Šebek.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz