Olympiáda už je na dosah. Ale nesmíme předbíhat, ví Erbanová. Zlepší oslavy?

Foto: Karel Švec, Český hokej

14. listopadu 2021, 10:13

Jan Šimek

Na olympiádě už se představila třikrát. Naposledy v roce 2018 v jihokorejském Pchjongčchangu coby rychlobruslařka získala v závodu na 500 metrů bronzovou medaili. Teď Karolína Erbanová živí sen o tom, že se na olympiádě představí znovu – tentokrát coby hokejistka s ženským národním týmem. České reprezentantky před sebou mají zápas o všechno. Pokud porazí Maďarky, zajistí si účast na zimních olympijských hrách v Pekingu.

Celek pod vedením Tomáše Paciny v kvalifikaci na chomutovském ledě zvládl i druhý duel. Po výhře nad Norskem si bez potíží poradil s polskými soupeřkami, kterým nasázel 16 branek. Trefila se i Karolína Erbanová.

Když za stavu 3:0 poprvé skočila na chomutovský led, hned se dostala do nebezpečného zakončení a mnoho nescházelo, aby skórovala. To se jí povedlo v čase 32:07, když zvýšila vedení českého týmu na 9:0. „Je pravda, že když to je v takhle důležitém zápase, radost z branky je veliká. Hlavně jsem byla ráda, že jsem se dostala na led,“ přiznává šikovná útočnice.

Při oslavách své trefy ovšem působila trochu zabržděně. „Všichni mi říkají, že se raduji strašně špatně, ale takhle to prostě v první moment mám. Je to pro mě přirozené, asi jsem si to přenesla z těch rychlobruslařských závodů. Na oslavách asi zapracuji,“ směje se.

Někdejší úspěšná rychlobruslařka přepnula výhybku a už znovu mydlí hokej. Jak si váží toho, že uspěla a udržela se v nominaci pro olympijskou kvalifikaci? „Pro mě osobně je to veliký zážitek. Velice rychle jsem přepnula z jednoho světa do druhého. Šla jsem si za tím a jsem ráda, že jsem tady mohla poznat všechny holky. Byl to vždycky můj sen. Hokej je moje prvotní láska, sport číslo jedna. Je to úžasná zkušenost, užívám si tady každou minutu,“ vykládá.

„Pro mě to není žádné překvapení. Není náhoda, že jsme si ji tady nechali. Věděli jsme, že se velice zlepšila, a že sport bere velice profesionálně. Každodenním tréninkem a hrou ve Švédsku se posunula. Jestli to bude stačit na světový hokej, momentálně ještě nevíme, ale jsme moc rádi, že byla schopna zasáhnout do hry a dát i gól.“

Navíc se jí daří. Ve třech duelech, do kterých v sezoně za ženský národní tým naskočila, vstřelila dva góly a přidala asistenci. „Jo, jsem ráda,“ prohodí s úsměvem. Teď bojuje o šanci představit se na své čtvrté olympiádě. Ne už coby rychlobruslařka, ale coby hokejistka.

„Olympiáda pro lidi v okolní může být zajímavá, ale pro sportovce je to ještě strašně daleko. Stále se musíme dívat na kvalifikaci. Jdeme den po dni. Je to o celém procesu, týmové chemii. Jak je to blíž a blíž, hráč se musí víc a víc koncentrovat. Nesmíme mentálně předbíhat, v neděli nás čeká velmi důležitý den. Nesmíme se už vidět na olympiádě. Musíme udržet přítomnost a dostat se tam jako tým,“ nabádá.

Trenéři v čele s Tomášem Pacinou chválí progres, který za poslední dobu útočnice švédského týmu Almtuna IS udělala.

„Pro mě je to strašně důležitá zpětná vazba, protože v hokejovém prostředí se nepohybuju moc dlouho. Šla jsem si za svým. Když jsem odcházela do Švédska, doufala jsem, že to je správný krok. Pro mě je feedback od našich trenérů z nároďáku velice důležitý. Hodně s nimi komunikuji a jsem ráda, že jdu po správné cestě,“ uzavírá Karolína Erbanová.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz