Od února bez zápasu, teď nula! Je to o hlavě, říká boleslavský žolík Řehoř

Foto: Jan Pavlíček, bkboleslav.cz

11. listopadu 2015, 21:15

Václav Jáchim

Tipsport extraliga je bohatá na různé kuriozity a zajímavé zápisy, v duelu Mladé Boleslavi se Zlínem předvedl jeden takový Milan Řehoř. Jednatřicetiletý brankář naskočil do utkání místo jedničky Davida Ritticha, jenž onemocněl a místo zápasu se potil v posteli. Středočeši mají na marodce také Martina Růžičku, ten v ročníku ještě ani jednou nenastoupil a nabírá formu, v předchozím duelu s Chomutovem dělal navíc náhradníka kladenský Lukáš Cikánek. Jenže teď skočil do boje Řehoř - a uvedl se skvěle. Hned si připsal nulu, inkasoval až v nájezdech.

Tenhle chlapík není žádným zelenáčem, nejvyšší soutěž kdysi okusil v Třinci či Chomutově, někdejší gólman Jihlavy byl svého času také hráčem Karlových Varů. Teď shodou okolností jistil klec Mladé Boleslavi. A zápas ochutnal po neskutečně dlouhé pauze! "Nervózní jsem ani moc nebyl, spíš natěšený. V bráně při zápase jsem stál naposledy v únoru. Takže jak se říká: byl jsem správně nadrženej," povídá upřímně.

Ekonomika je nahoru a dolů, v Norsku to nevyšlo

Řehoř se před rokem ztratil ze zorného pole tuzemských soutěží. Odešel do norského Narviku, kde nastupoval za tamní druholigový tým. "Měl jsem se tam vracet. Původně jsem počítal s tím, že budu dál chytat za Narvik, že v Norsku s rodinou zůstaneme. Ale ekonomika je teď všude nahoru a dolů, takže to nevyšlo." Musel řešit další budoucnost, úplně netušil, jak se situace vyvine. "Koncem srpna najednou přišel telefonát od Bolky. Jelikož se s Davidem Rittichem známe deset let, byli jsme spolu v Jihlavě, tak jsem na to kývl," říká o návrhu vedení, podle něhož měl být pojistkou po dobu zranění Martina Růžičky.

Řehoř teď šel do akce po hlavě. Připravený byl, to ano, jenže zápasová přestávka byla mimořádná. Nakonec se protáhla na devět měsíců! "V létě jsem nechytal nic, ani žádnou přípravu. Všechno to dopadlo tak, že jsem od února neměl ani jedno utkání," hlásí. Tohle by byla tvrdá nálož pro každého hokejistu, v případě brankáře ještě výraznější. "Je to strašně o hlavě. Člověk si musí věřit s doufat, že to dobře dopadne. Neměl jsem co ztratit. Nijak jsem neřešil, jestli to vyjde nebo nevyjde. Myslím, že už jsem dost starej na to, abych kvůli tomu nespal," reaguje s nadhledem.

Do hry se nyní dostal vinou absence boleslavské jedničky. Rittich si vybojoval pozornost národního týmu, minulý týden si s reprezentací v Praze zatrénoval. Řehoř kolegu oceňuje: "Ríťa má fantastickou fazónu, jsem za to strašně rád. Snažil jsem se mu co nejvíc pomoci, snad se to povedlo. A jestli chytám? Na to jsem nekoukal. Přišel jsem do Boleslavi s tím, aby se dařilo Davidovi, celému týmu. Rittich se mi teď aspoň odvděčil tím, že omarodil a pustil mě do brány," usmívá se.

Nula? Hlavně mám radost, jak budu dávat zápisné do kasy

Aby chytil zápasový rytmus, nejraději by vypomáhal někde v nižší soutěži. "To víte, že bych jezdil někam do první či druhé ligy. Chytat chce každý. Když jste v bráně, je to něco jiného než jenom samotné tréninky. Ale bohužel, v Boleslavi jsem na měsíční hostování z Chomutova, takže nikam na střídavý start nemohu." Právě skutečnost, že patří Pirátům, ho před turnajem Karjala připravila i o místo náhradníka. "Hráli jsme s Chomutovem a já vzhledem k dohodě klubů nesměl na soupisku. Takže jsem se neoblékal a zápas sledoval o patro výš. V civilu," dodává.

Řehoř se dočkal až teď. Z tribuny se díval Martin Růžička, David Rittich léčil nachlazení. A do branky Středočechů nastoupil gólman, který v létě počítal s druhou norskou ligou. Ovšem zápas se Zlínem mu vyšel tak, že Řehoř udržel čisté konto a soupeři rozhodli o vítězství až v nájezdech. "Nula? Jakmile tohle člověka na ledě napadne, hned dostane góla. Tam není čas o ničem přemýšlet, až do závěrečné sirény jsem se soustředil," upozorňuje. Na dálku je vděčný za podporu spoluhráčů. "Kluci se k tomu postavili fantasticky. Zlínu nedali moc čuchnout, nebyl tam žádný závar. Chtěl bych jim moc poděkovat, strašně mi pomohli."

Bruslařský klub nakonec vytěžil jen bodík, v bitvě s posledním týmem tabulky nic moc. Ale Řehoř odvedl dobrou práci. "Určitě to potěší, hlavně mám radost z toho, jak budu dávat zápisné do kasy," zlobí se na oko. Zápas mu z hlavy hned tak nezmizí, končil pro něj v penaltách, Řehoř čelil třem pokusům. "První smůla, u druhého to jejich hráč netrefil. A třetí? Jelikož se s panem Čachotským známe, tak jsem čekal, že tohle zakončení neudělá. A on jak na sviňu jo," vykládá. Pokud všechno půjde hladce, mohl by už v pátek naskočit znovu David Rittich. Když ne, Řehoř bude připraven. Zatím ovšem netuší, jak dlouho v Mladé Boleslavi setrvá. "V neděli mi končí hostování, říkám si, že dokud není něco na papíře, člověk nemá nic jistého. Sám jsem tedy zvědav," uzavírá.

Sestřih utkání Mladá Boleslav – Zlín

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz