Od práce zedníka k extraligovému fíku v derby. Jsem nadšený, jásá Gewiese

Foto: Lukáš Filipec, hcocelari.cz

Z hostující kabiny se linou tóny Neposlušných tenisek Lucie Bílé, následně je střídají notoricky známé Holky z naší školky. V uvolněné atmosféře předstupuje před novináře obránce Vítkovic Petr Gewiese, který ocelářské derby okořenil svým premiérovým gólem v extralize. „Loni jsem byl v Šumperku, prošel plno staveb. Teď stojím tady a X lidí s mikrofonem kolem mě. Užívám si to,“ hlásil rozradostněný střelec po výhře 3:1.

Ostravský celek přijel do Třince s jasně vytyčenými cíli: neprohrát třetí derby v ročníku a vsítit proti Ocelářům více než jeden gól. Po předchozích nezdarech v poměru 1:4 a 1:2 to byla zkrátka nutnost. Už po třech minutách a devatenácti vteřinách začali hosté plnit svůj plán, od modré čáry se trefil Petr Gewiese.

„Za ten fík jsem šťastný. Slyšel jsem, že by to měla být čistá rána. Byl to takový padající list, který zapadl přesně tam, kam měl,“ popisoval svou první extraligovou trefu vítkovický zadák.

Životní cesta Petra Gewieseho by vydala na samostatnou knihu. Před osmi lety paradoxně usiloval o místo na soupisce Třince, ale ten si jeho přestup na základě tehdejších tabulkových hodnot nemohl dovolit. Ještě loni zápolil 185 centimetrů vysoký bek až v třetí nejvyšší soutěži. Aby uživil rodinu, během svého angažmá v Šumperku si přivydělával na stavbách.

„Byl to takový padající list, který zapadl přesně tam, kam měl.“

Teď se kruh uzavřel. Gewiese se začíná v 28 letech naplno usazovat v extralize, nastupuje na přesilovkách a pod Javorovým svou obdivuhodnou story korunoval také úspěšným zásahem.

Parádní padající list
„Věřím každému puku, který letí na bránu, i když jsem byl samozřejmě trochu překvapený, že to dopadlo. Vlastně jsem ten gól ani neviděl, protože přede mnou přejel hráč, neměl jsem takové emoce. Ale pak jsem si to užil v kabině, což mi stačí,“ hlásil dnes už bývalý zedník.

Netrvalo dlouho, než své gólové náčiní zlomil, ale zadák s výrazným plnovousem na pověrčivost nesází. Mnohem důležitější je pro něj vítězství. Celek z třetího největšího města v republice navíc získal alespoň bod v devíti posledních případech.

„Celou dobu jedeme poctivě to své. Věděli jsme, že na nás Oceláři skočí od začátku, takže jsme se je snažili odrazit a mít brejky. Tak jako při našem druhém gólu,“ pokračoval Gewiese v hodnocení utkání.

Druhou branku přinesl Vítkovicím Marek Kalus, když z hrany brankoviště dorazil vlastní pokus. Náskok hostů ve 26. minutě ještě navýšil rychlonohý Radovan Bondra. Elitní formace Ocelářů se na ledě zdržela poměrně dlouho a necitlivým střídáním uvolnila Bondrovi dálnici k Marku Mazancovi. Přesně mířená rána tahem definitivně vyhnala třineckou jedničku z brankoviště.

Ridera stoupá tabulkou vzhůru
Vítkovicím pak v poslední části stačilo vyslat pouhé dva střelecké pokusy. Pohodlný náskok si vyžadoval jednoduchá řešení, Ostravané nesčetněkrát vyslali kotouč na zakázané uvolnění.

„Bylo to 0:3 a všichni jsme tady, abychom vyhrávali. Dělali jsme maximum a na to, že se nám nepovedlo vyslat více střel, se výsledek neptá,“ vysvětlil autor úvodního gólu. „Jsem nadšený, že jsme vyhráli. Vítězství i body přicházejí, každý si víc věří a je to na ledě vidět. Sice se o tom nebavíme denně, ale jsme rádi, že jsme v tabulce nahoře.“

„Vítězství i body přicházejí, každý si víc věří a je to na ledě vidět."

Ridera se po prvním letošním úspěchu v derby posunula na páté místo, přestože ještě nedávno byla třináctá. Na lídra tabulky z Třince ztrácí přesně 20 bodů.

„Derby chceme vyhrát vždycky. Když jsme s Třincem prohráli, pokaždé jsme na sebe byli naštvaní. I tentokrát měli Oceláři tlak, dali gól, ale vedli jsme o dvě branky a věděli, že už to dotáhneme,“ dodal Petr Gewiese.

Foto: Lukáš Filipec, hcocelari.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz