Obavy o legendu ruského hokeje. Devítinásobný mistr světa je v umělém spánku

23. dubna 2020, 11:12

Václav Jáchim

Dvakrát vyhrál olympijské hry, devětkrát (!) se stal mistrem světa. Alexander Malcev patří k legendám sovětského a ruského hokeje. Bývalý vynikající útočník teď ale svádí nejtěžší boj, vzhledem k vážným zdravotním komplikacím byl hospitalizován a je v umělém spánku.

Bližší podrobnosti Malcevova zdravotního stavu nejsou známy, potíže patrně nesouvisejí s pandemií koronaviru. Jak uvedl deník Sport-Express, jednasedmdesátiletý rodák z Kirovo-Čepecka byl hospitalizován na nejmenované klinice v Německu.

Zmíněnému listu potvrdil informaci trenér Vladimír Krikunov, jenž vede Dynamo Moskva. Tedy klub, kde Malcev strávil drtivou většinu oslnivé kariéry. „Alexander je v německé nemocnici druhý měsíc, jeho stav je vážný," uvedl Krikunov.

Lékařům se nedaří situaci stabilizovat. „Na chvíli ho probudí z umělého spánku a brzy poté ho do něj zase uvedou. Ale říkají, že se všechno postupně zlepší a brzy to bude dobré. Tak doufejme...," přeje si bývalý obránce, který s Malcevem reprezentoval na Kanadském poháru 1976.

Podle Viktora Voronina, předsedy Rady ředitelů Dynama Moskva, je výhled poměrně optimistický: „Alexander Malcev v Německu odložil plánovanou operaci, cítí se relativně dobře. Doufám, že v průběhu května, kdy dojde ke zrušení omezení pohybu, se bude moci vrátit do Ruska."

Malcev patří k uznávaným ikonám ruského a sovětského hokeje, on a další šampióni se doma těší obrovské popularitě. Vždycky tomu tak ale nebylo, před rozpadem SSSR zaplula slavná esa trošku do ústraní. Jakmile je komunistický režim nepotřeboval, rychle zapomněl.

"Pohled na historii se však u nás změnil," uvedl Malcev před pěti lety v rozhovoru pro hokej.cz. „Všichni chápou, že jsme se podíleli na budování úspěchů našeho sportu. A my veteráni si toho vážíme." Když ruskou reprezentaci vedl Oleg Znarok, Malcev byl jeho konzultantem. Několikrát cestoval s výběrem na přípravné turnaje i na mistrovství světa.

Po delší době zavítal také do Prahy. „S vedením federace máme velmi těsné a dobré vztahy," pochvaloval si. Nejen to, v Moskvě existuje Tým legend, který hraje exhibice doma i v zahraničí. "Já už ne, na bruslích jsem nestál pořádně dlouho," usmál se.

Po dlouhých letech rád vzpomínal na velké bitvy sborné s československými hokejisty.."Pro nás byly klíčové. Nám se dařilo většinou vyhrávat, ale také jste nás porazili. Třeba v Praze na mistrovství světa 1972. Ocitli jsme se v poměrně složité situaci, po olympiádě v Sapporu jsme možná hledali maximální motivaci, některé opory skončily. Naproti tomu vaši hráči do toho šli na sto procent," vzpomínal.

Zatímco Alexander Jakušev nebo Valerij Charlamov byli hodně otevření a přátelští, Malcev si držel odstup, Soustředil se výhradně na hokej. Poměrně uzavřený zůstal i později, o milovaném sportu si ovšem povídal rád. „Nedokážu vybrat nejhezčí zápas, který jsem sehrál proti Československu. Bylo jich hodně. Ale počkejte, možná nejvíc vzpomínám na olympiádu v Innsbrucku. Vyhráli jsme, byť to bylo těsné. Dali jsme vám gól v přesilovce pět na tři, nebýt toho, možná bychom zlato nezískali," přiznall

Malcev se může pochlubit oslnivou kariérou. Dvakrát vyhrál olympijské hry (1972 a 1976), devětkrát se stal mistrem světa (!), zúčastnil se Série století 1972, Kanadských pohárů 1976 a 1981. V reprezentaci sehrál 313 utkání a vstřelil 207 branek, jen domácí titul nikdy nezískal. Skvělý univerzální útočník válel za Dynamo Moskva, sovětskému šampionátu ovšem vládlo konkurenční CSKA. 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz