O poušti v USA i životní sezoně: Morava byla vždycky lepší, směje se Vejmelka

Foto: Karel Švec, Český hokej

Do zámoří odcházel s velkou pokorou, radost by měl i z jediného utkání v brance Arizony Coyotes. Karel Vejmelka ale na cestě za svým snem překonal očekávání a z extraligy se stal rovnou jedničkou týmu NHL. Na mistrovství světa pak vychytal bronz a ve čtvrtek si ve Foru Karlín mohl vychutnat i sedmé místo v anketě Zlatá hokejka. Těsně před půlnocí byl pak ochotný mluvit o svých zážitcích i událostech v hokejovém Brně.

Umístění na galavečeru vás pasuje do role nejlepšího českého brankáře. Cítíte, že jste odchytal životní ročník?
Rozhodně. Byla to pro mě sezona snů. Moc jsem si ji užil, splnil jsem si dětský cíl zachytat si v NHL. A když jsem pak ještě mohl jet na mistrovství světa, odkud jsme navíc přivezli medaili… To byla ještě třešnička na dortu navíc. Kdyby mi někdo před rokem řekl, co se mi povede, asi bych mu nevěřil.

Mohl byste vůbec vybrat, jakého úspěchu si vážíte víc?
Těžko, obojí je nepopsatelné. Jako malý hokejista jsem si představoval, jaké by to bylo. A teď je to realita, zažil jsem NHL i nároďák v jednom roce.

Navíc v reprezentaci jste byl součástí brněnského jádra týmu. Vychutnali jste si díky tomu bronzový úspěch ještě o něco lépe?
Myslím, že díky partě jsme se o to víc zocelili. Skoro všichni už jsme se navzájem znali, sešlo se nám to hezky. Tahle týmová soudržnost byla jednoznačným základem úspěchu.

„Jako malý hokejista jsem si představoval, jaké by to bylo. A teď je to realita."

Aby těch bronzových Komeťáků nebylo málo, Jakub Flek s Janem Ščotkou v létě přestoupili do Brna. Co říkáte na jejich příchody?
Pro Kometu jedině dobře, jsou to obrovské posily. Myslím, že se jim tam bude líbit, sám jsem byl v Brně moc spokojený. Oba kluky znám dobře a myslím si, že jim tohle angažmá sedne. Uvidíme, jak se uvedou a jaká bude sezona. Určitě jim budu fandit na dálku.

Nehrál jste i vy tak trochu roli v jejich přestupu?
Krátce jsme se bavili na mistrovství, říkal jsem jim, pokud budou mít možnost tam jít, ať neváhají, že s Brnem neudělají chybu. Evidentně se jim to zalíbilo. (směje se)

Proti oběma jste si zachytal na brněnské benefici s názvem „Za deset pět.“ Jak se vám tahle akce líbila?
Za mě super. Zase to bylo něco nového, je fajn si takhle zahrát s bývalými legendami zápas, který je pouze pro zábavu a hlavně pro dobrou věc. (Vejmelka chytal v týmu vicemistrů z roku 2012, výtěžek z akce šel na konto Nadačního fondu Kometa)

Zpět k vaší sezoně, kterou jste teď zakončil sedmým místem v anketě Zlatá hokejka. První skončil Ondřej Palát, druhý David Pastrňák. Byla to tak trochu moravská párty?
Tak Morava byla vždycky lepší… (směje se) Ani jsem nad tím moc nepřemýšlel, ale je pravda, že jsme se tam hezky sešli. Celkově je super, že máme jako republika takové hráče a je docela jedno, jestli jsou z Čech nebo Moravy. Hlavně že ti kluci jsou, jací jsou. Působí pak jako vzory pro ty mladší, aby na sobě pracovali. A stali se třeba dalším Davidem Pastrňákem.

S jakými cíli půjdete do nového ročníku NHL?
To, co jsem zažil letos, pro mě bude velkou motivací, abych byl ještě lepší. Takže jasný cíl je, abych na sobě neustále pracoval a posouval se. Pod tlakem se necítím, ta životní sezona má na mě určitě jen pozitivní vliv. Je to takový hnací motor. 

Z mistrovství světa jste domů dorazili v červnu, protáhly se i bronzové oslavy. Měl jste vůbec čas, abyste si užil léto?
Moc prostoru samozřejmě nebylo, člověk si po tom celém roce musí trochu odpočnout, v klidu načerpat nové sily a zase se vrhnout do tréninkového procesu. Ale stihl jsem dovolenou, navštívil jsem rodinu, potkal se s kamarády… Takže léto jsem si hodně užil a nabral jsem novou energii. Věřím, že se mi bude dařit. 

A jak se vám žije na západě USA?
Moc se mi tam líbí, je to sice poušť, ale zároveň krásná krajina. Poznal jsem tam spoustu zajímavých míst. Snad nám to i po hokejové stránce půjde víc a víc. Zatím si nemůžu na nic stěžovat.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz