Nula zvedne sebevědomí, kvituje Pöpperle. Spartu těší lepší defenziva

Foto: Jan Beneš, hcsparta.cz

19. října 2015, 12:20

Václav Jáchim

Za jedenáct dní šest zápasů, z toho pětice v domácím prostředí. Pořádně náročný program mají aktuálně hokejisté pražské Sparty. Jeden z favoritů Tipsport extraligy udivuje ofenzivním talentem a schopností střílet branky, dosud ho ale občas srážela práce v defenzivě. S Plzní čtyři obdržené branky, proti Třinci pět. Svěřenci trenérů Jandače a Motáka ovšem zabrali, v nedělním duelu od Chomutova neinkasovali. Tomáš Popperle (na snímku) si připsal první letošní čisté konto.

Zdá se, že sparťané poslední dobou pořádně pilovali důslednost a odpovědnost při bránění. Hrát stylem, že nastřílím víc branek než protivník, totiž v dnešním hokeji úplně nefunguje. Proti Pirátům byli Pražané koncentrovaní, pár chybiček se také našlo, nicméně výsledný efekt vypadal velmi dobře. Vydatně přispěl i jistý Pöpperle. "Je pravda, že gólů jsme dostávali dost," souhlasí. "Před třemi zápasy jsme si sedli s beky, bylo třeba něco změnit. na to se nedalo koukat. Řekli jsme si k tomu pár věcí a myslím, že to je znát. Další utkání byla lepší, doufám, že to bude pokračovat. Už si docela rozumíme."

Po přestřelkách s Plzní a Třincem se Sparta v předehrávce pořádně trápila proti Karlovým Varům, pak zvládla těžkou bitvu na pardubickém ledě. Klání s Piráty bylo pro Pražany pikantní, protože na opačné straně barikády stála řada bývalých soků ze Slavie. "Jako že to bylo derby? To ne," reaguje Pöpperle. "Neřešili jsem to. Vím, že jich tam je hodně, že za Piráty nastupuje půlka Slavie. Ale my hráli proti Chomutovu," odmítá specifický náboj duelu.

Zápas to rozhodně nebyl snadný, byť skóre 4:0 vypadá poměrně jednoznačně. "Nám ze začátku něco spadlo do brány, to vždycky pomůže. Pak jsme přečkali jejich přesilovky, které jsou nebezpečné. Hráli pomalu celé dvě minuty u nás, byly tam střely, ovšem góla nedali. Postupem času jsme hru začali kontrolovat, věděli jsme, že nesmíme dopustit něco, co nechceme. Vydrželi jsme hrát celých 60 minut. Když vedete 4:0, samozřejmě jste ve větším klidu. A čisté konto všem zvedne sebevědomí, nejen brankářovi," upozorňuje.

Pöpperle dobře věděl, že útočnou rotu Severočechů vedou dravci jako Roman Červenka, Michal Vondrka nebo další zkušení mazáci. Piráti se sice v zakončení souží, ale mizérii mohou kdykoli protrhnout. Sparťanský brankář věděl, od koho čekat největší nebezpečí, nicméně na elitní chomutovskou vozbu se vyloženě nesoustředil. "Nekoukám, jestli mi nedal gól Roman Červenka nebo někdo jiný. Když ho dostanete od kohokoli, je to na prd. My přežili těžká oslabení, soupeře jsme nepustili o zápasu," pochvaluje si.

Sparťanský stroj začíná chytat potřebné tempo. Tedy - z hlediska obranné práce. Směrem dopředu funí parádně od začátku sezony. Proti Pirátům vyrukovali domácí s bleskovými akcemi, ujali se třígólového vedení a zápas kontrolovali. I díky tomu se mohli lépe soustředit na defenzivu, Pražané nebyli nuceni dotahovat ani odrážet ataky soupeře, který je na dostřel. "Obranou se snažíme víc zabývat. Proti Chomutovu jsme zase měl pár závarů u nás ve třetině, ale myslím, že to jinak celkem vyšlo. Oni se k ničemu moc nedostali, Pepís chytil několik těžkých střel. Sedlo nám to," konstatuje Jan Piskáček.


Někdejší zadák Kladna přispěl také střelecky: už po 66 vteřinách hry otevřel skóre po pohotovém přistrčení Buchteleho, který si náramně rozumí ve formaci s Hlinkou a Přibylem. "Všichni jsou výborní hráči, ať vezmete kterékoli jméno. Každý vidí, že jim to prostě klape. A padají jim tam góly. Hraje se s nimi výborně," oceňuje Piskáček kumpány. Značný podíl na úspěchu měl také Tomáš Pöpperle. "Nula je pro něj důležitá, psychicky na tom bude lépe. V závěru jsme nechtěli dostat góla hlavně kvůli němu," dodává. V nadupaném itineráři si sparťané neuleví, od 18:30 hodin je čeká domácí předehrávka 19. kola s Litvínovem.

Sestřih utkání Sparta - Chomutov

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz