NOMINACE: Lídrem Červenka. Na Karjalu pojedou i Vitouch s Jandusem!

Foto: Jan Beneš, Český hokej

3. listopadu 2022, 11:20

Marek Hedbávný

Nový generální manažer hokejové reprezentace Martin Havlát na čtvrteční tiskové konferenci představil nominaci na první letošní podnik Euro Hockey Tour. Spolu s Karim Jalonenem na Karjalu (od 10. do 13. listopadu) povolali trojici brankářů, hned desítku obránců a k tomu patnáct útočníků.

Svou první reprezentační akci vyhlížejí sparťanští mladíci Martin Jandus s Davidem Vitouchem, kteří jsou jedinými nováčky v současném týmu. Oba v Tipsport extralize nemají až tak velké vytížení, jejich potenciál je ale zřejmý – a teď s nimi chtějí pracovat i trenéři v reprezentaci.

Celkově tvoří většinu nominace hokejisté z české ligy, je jich celkem sedmnáct: z toho hned čtyři zástupce má lídr tabulky z Pardubic, po třech hráčích vyšlou Sparta s Kometou.

„Doteď jsem viděl třináct zápasů v extralize. A líbí se mi, co jsem viděl: je tam hodně intenzity, hodně soubojů. Letos jsem viděl opravdu, opravdu dobré zápasy. A to je pro nás dobře," těší hlavního trenéra Kariho Jalonena, který měl při skládání nominace hlavní slovo.

Ze zahraničních soutěží pozval trenérský štáb okolo Kariho Jalonena jedenáct hráčů – a jak se předem avizovalo, krajánci z ruské KHL reprezentovat nebudou. „Zodpovědnost je na mně. Ale samotný výběr není jen moje práce, šlo o domluvu s asistenty, generálním manažerem," povídá Jalonen.

Lídrem týmu bude stejně jako na olympijských hrách a bronzovém mistrovství světa Roman Červenka, podle ankety Zlatá hokejka třetí nejlepší český hokejista loňské sezony. Ve skvělé formě hraje i letos: vždyť aktuálně vede kanadské bodování švýcarské ligy.

Kromě Červenky z tamější soutěže dorazí – nejprve do Českých Budějovic a pak do finského Turku – také Filip Chlapík s Michaelem Špačkem, který v Ambri-Piottě sbírá bod na zápas. Původně chtěl Kari Jalonen povolat i zkušeného Jana Kováře, toho ale trápí zdravotní problémy.

Skvěle do sezony vstoupil i obránce David Sklenička, jenž má po patnácti utkáních za Brynäs skvělou bilanci 4+10 a je čtvrtým nejproduktivnějším zadákem švédské ligy. Ve Finsku je pro změnu hodně vidět Marek Langhamer, který se chlubí 93,4% úspěšností zákroků. Na první reprezentační akci nového ročníku vytvoří brankářskou trojici s Alešem Stezkou a Romanem Willem.

Češi do turnaje vstoupí ve čtvrtek 10. listopadu, kdy v Českých Budějovicích vyzvou Švédsko, tedy loňského vítěze Euro Hockey Tour. Po zápase odletí do Turku, kde v sobotu vyzvou pořádající Finsko a v neděli dopoledne je čekají Švýcaři, kteří na EHT minimálně na dva roky nahradí distancované Rusko.

Česká nominace na Karjala Cup

Brankáři:
Marek Langhamer (Ilves Tampere, FIN), Aleš Stezka (HC VÍTKOVICE RIDERA), Roman Will (HC Dynamo Pardubice).

Obránci:
Tomáš Dvořák (HC Dynamo Pardubice), Martin Jandus (HC Sparta Praha), Jan Košťálek (HC Dynamo Pardubice), Tomáš Kundrátek (HC Kometa Brno), Dominik Mašín (Ilves Tampere, FIN), Vojtěch Mozík (Rögle BK, SWE), David Němeček (HC Sparta Praha), David Sklenička (Brynäs IF, SWE), Jan Ščotka (HC Kometa Brno), Libor Zábranský (Mikkelin Jukurit, FIN).

Útočníci:
Ondřej Beránek, Jiří Černoch (oba HC Energie Karlovy Vary), Roman Červenka (Rapperswil-Jona Lakers, SWI), Luboš Horký (HC Kometa Brno), Filip Chlapík (HC Ambri-Piotta, SWI), Petr Kodýtek (HC Škoda Plzeň), Pavel Kousal (BK Mladá Boleslav), Radan Lenc (HV71, SWE), Adam Musil (HC Dynamo Pardubice), Jiří Smejkal (IK Oskarshamn, SWE), Michael Špaček (HC Ambri-Piotta, SWI), David Vitouch (HC Sparta Praha), Marek Zachar (Mountfield HK), Patrik Zdráhal (HC VERVA Litvínov), Hynek Zohorna (IK Oskarshamn, SWE).

Realizační tým

Generální manažer: Martin Havlát.
Hlavní trenér: Kari Jalonen.
Asistenti trenéra: Martin Erat a Libor Zábranský.
Trenér brankářů: Zdeněk Orct.
Videotrenér: Jiří Horáček.
Videotechnik: Denis Havel.
Manažer: Milan Hnilička.
Fyzioterapeut: Radovan Sakaláš.
Kondiční trenér: Dominik Kodras.
Doktor: Miroslav Budoš.
Kustodi: Zdeněk Šmíd, Petr Šulan a Oldřich Kopecký.
Media manažer: Ondřej Kalát.

Rozpis Karjala Cupu

Čtvrtek 10. listopadu:
17:30 Švýcarsko – Finsko (Turku)
18:30 Česko – Švédsko (České Budějovice)

Sobota 12. listopadu:
11:30 Švédsko – Švýcarsko (Turku)
15:30 Finsko – Česko (Turku)

Neděle 13. listopadu: 
11:30 Česko – Švýcarsko (Turku)
15:30 Finsko – Švédsko (Turku)

Všechna utkání vysílá ČT 2.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz