Neúspěchy s Rytíři a Oceláři? Repe chce slavit aspoň se Slovinci na MS

Foto: Tomáš Kostečka, hc-kladno.cz

29. dubna 2016, 11:04

Radomír Fukala

Jednadvacetiletý obránce Jurij Repe si po neúspěšné sezoně, v níž vypadl s Kladnem už ve čtvrtfinále play off a s Třincem dokonce v předkole, přijel spravit chuť na světový šampionát divize IA v Katovicích, kde slovinský národní tým bojuje o návrat mezi světovou elitu. "Pokud nedokážeme postoupit, potom to bude hodně nepovedená sezona," přiznává mladík, který se objevuje na českých kluzištích už od svých čtrnácti let.

Máte za sebou utkání s překvapením turnaje Jižní Koreou, jak byste ho zhodnotil?
Určitě jsme šli do zápasu s tím, že soupeře nepodceníme, protože byli v tabulce zatím na druhém místě. Nastoupili jsme do něj normálně na sto procent a myslím, že jsme jej zvládli výborně. Oproti zápasu s Polskem, který byl pro nás ostudou. Ale teď si myslím, že jsme to zvládli dobře. V pátek nás čeká ještě důležitý duel s Rakouskem. Pokud jej zvládneme, tak budeme spokojení.

Vraťme se ještě k zápasu proti domácím Polákům, v čem byla příčina vaší porážky?
Do zápasu jsme vkročili špatně. Už od rozbruslení jsem cítil, že to není ono. Už od začátku jsme to nebyli my, hráli jsme opravdu špatně. Poláci naopak toto střetnutí vyhráli poctivě a zaslouženě. Za tu prohru si můžeme sami, je to opravdu naše chyba. Podělali jsme to.

Co vlastně říkáte na dosavadní průběh a výsledky turnaje?
Myslím si, že je to turnaj, kde kdokoli může porazit kohokoli. Je to jako na houpačce, prostě jak se vyspíte. Tentokrát jsme Korejce porazili, ale další den bychom s nimi třeba prohráli. V tom je to takový zvláštní turnaj. Ale jak říkám, není to žádná sranda, každý zápas je jiný a musíme do všech chodit připraveni na sto procent.

Jak jste zatím spokojen se svými osobními výkony?
Myslím, že jsem vstoupil do tohoto turnaje výborně. Je to moje první mistrovství světa a jsem se svými výkony celkem spokojený, i když má forma šla v posledním zápase trochu dolů. Jsem zvyklý hrát lépe. Podle mě je to dané tou únavou, protože hrajeme prakticky každý den. Důležité však je, že vyhráváme a jdeme si za svým cílem, který jsme si stanovili před začátkem turnaje, a to postoupit do elitní divize mistrovství světa.

V minulém duelu se k vám připojil Robert Sabolič. Je to asi velký přínos pro váš tým, že?
Určitě. Robert nám tady hodně pomáhá. Zařadil se do první pětky ke svým parťákům, kterým ve Slovinsku říkáme „Trio, adio“ (formace Jeglič – Tičar – Sabolič, pozn. red.). Tito tři hráči jsou opravdu neskuteční, navíc spolu hrají už hodně dlouho. Je škoda, že se mu se Spartou nepodařilo vyhrát titul. Opravdu jsem mu to hodně přál. Na druhou stranu je dobře, že nám potom přijel pomoct tady do Katovic, za což jsme moc rádi.

Skoro celou sezonu jste působil v Kladně, se kterým se vám v play off nepodařilo postoupit do další fáze přes Ústí nad Labem. Bylo to pro vás velké zklamání?
Určitě to bylo velké zklamání. Chtěli jsme projít alespoň do baráže, ale náš cíl byl příliš vysoký. Ústí nad Labem hrálo výborně. Byli zároveň lepší než my a dobře se na nás připravili. Podělali jsme si to z velké části také sami, protože jsme do toho nedali všechno, co jsme mohli. Musím smeknout před Ústím, že se na nás takto připravilo a dokázalo nás vyřadit.

V posledních dvou zápasech jste pomáhal Třinci v předkole proti Zlínu. Dále však nakonec postoupil Zlín. Hodnotíte tedy sezonu jako nepodařenou?
Záleží na tom, zda tady v Katovicích dokážeme postoupit do elitní divize. Pokud to nedokážeme, tak to bude hodně nepovedená sezona. Ale zároveň jsem rád, že jsem dostal šanci si proti Zlínu zahrát. Měli jsme ovšem i trochu smůlu v tom posledním zápase ve Zlíně, kdy jsme dostali hodně náhodný gól hned v první minutě prodloužení. Ale tak to v hokeji někdy chodí. Nevím, co k tomu více říct. Prostě Zlín postoupil a my se musíme připravit na další sezonu, ve které to snad bude lepší.

A co vaše budoucnost? Budete pokračovat v Kladně, nebo se vrátíte do Třince?
To zatím bohužel nemohu říct. Mám nabídky z několika klubů, se kterými jednám. Ve hře je jak Kladno, tak i Třinec. Jednání však probíhají i s třetím týmem, který nebudu jmenovat a uvidím, kdo mi dá vyšší nabídku. Mojí prioritou je však setrvání v extralize, na kterou v současné době podle mého názoru mám. Potřebuji však dostat šanci, abych mohl dokázat, že mohu extraligu v Česku hrát. Zároveň vím, že mladí hráči v Česku moc šancí nedostávají, ale i přesto udělám vše, co bude v mých silách, abych se v extralize prosadil. Doufám, že to bude ten správný krok.

Během své kariéry jste hrál ve Slovinsku, Kanadě a České republice. Můžete porovnat úroveň hokeje v těchto zemích?
Abych řekl pravdu, tak na hokej ve Slovinsku si už moc nepamatuju, protože už od svých čtrnácti let působím v Česku, kde jsem toho prožil opravdu hodně. Takže nejlepší soutěž, co jsem prozatím hrál, byla extraliga, která podle mě patří mezi šest nejlepších soutěží na světě. Hodně jsem se toho také naučil v Kanadě, kde je už od mládežnických kategorií opravdu neskutečný systém. Takže když člověk poslouchá rady, které mu v Kanadě dávají, tak se toho může hodně naučit.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz