Německý kolaps! Bronz si z MS odvezou Američané

Foto: Markéta Křížová

6. června 2021, 16:26

Marek Hedbávný

Bronzovou medaili na mistrovství světa vybojovali Američané, kteří především díky skvělé druhé třetině smetli Němce poměrem 6:1. Třemi body se blýskli Conor Garland a Tage Thompson.

Zatímco po semifinále se klidně Němci mohli vymluvit na ono pověstné chybějící štěstíčko, a nikdo by jim to nemohl mít za zlé, protože byli lepší a chyběli jim opravdu jen ty góly, v utkání o bronz totálně selhali.

Na problémy si zadělali už v šesté minutě. Měli sice přesilovku, na modré čáře ale ztratili puk a pak nedokázali dostihnout ujíždějícího Christiana Wolanina. Hbitý americký obránce si potom poradil i v tváří tvář Felixi Brückmanovi.

Utkání se definitivně zlomilo v rozmezí 27. až 33. minuty. Spojené státy si díky trefám Conora Garlanda, Jacka DruryhoJasona Robertsona a Trevora Moorea vytvořili pohodlný náskok 5:0. 

Německo dělalo zbytečné fauly, bylo frustrované... Zkrátka – KOLAPS.

Německé čekání na medaili z mistrovství světa se tedy protáhne. Tu poslední získalo v roce 1953! V době, kdy existovaly dva samostatné německé státy: NDR a SRN. Mezi sebou nepropustné, oddělené železnou oponou.

Ano, tak dávno to je...

A Američané? Ti sice ani v Rize neprolomili semifinálové prokletí, třetí místo je ale pro mladý výběr Jacka Capuana úspěchem. Jde o čtvrtou bronzovou medaili, kterou Spojené státy získaly za posledních osm světových šampionátů.

V neděli exceloval útočníci Conor Garland (1+2) s Tagem Thompsonem (0+3). Cal Petersen, statisticky nejlepší brankář na turnaji, přišel o třetí nulu na MS až v 50. minutě.

USA – NĚMECKO 6:1 (1:0, 4:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 6. Wolanin, 27. Garland (Robertson, Wolanin), 29. Drury (Chmelevski), 32. Robertson (Garland, Tage Thompson), 33. T. Moore (Garland, Tage Thompson), 50. Donato (Clendening, Tage Thompson) – 50. Bittner (Plachta, Kahun).
Rozhodčí: Heikkinen, Vikman – Nikulainen, Sormunen (všichni Finsko).
Vyloučení: 8:6, navíc Chmelevski (USA) do konce zápasu.
Využití:
2:0.
Střely na branku: 30:34 (7:10, 14:10, 9:14).
Diváci: Neuvedeno.
Nejlepší hráči: Jason Robertson – Moritz Müller.
USA: Petersen – Hellickson, Wolanin, Tennyson, Z. Jones, Mackey, Ch. Wideman, Shea, Clendening – T. Moore, Robertson, Garland – Blackwell, Robinson, Labanc – Donato, Rooney, Tage Thompson – B. Boyle, Drury, Chmelevski. Trenér: Capuano.
Německo: Brückman – Seider, M. Müller, Holzer, J. Müller, Nowak, Wagner, Bittner, Gawanke – Reichel, Pföderl, Noebels – Plachta, Eisenschmid, Kahun – Rieder, Loibl, Kühnhackl – Kastner, Krämmer, Peterka. Trenér: Söderholm.

Další program play off MS 2021 v Rize

Neděle 6. června:
19:15 Finsko – Kanada, finále (Arena Riga)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz