Německé osmnáctce šéfuje rodák z Opavy. Vracet se nehodlá, zlákal ho Salcburk

27. dubna 2022, 19:15

Matěj Vybíral

(LANDSHUT, od našeho zpravodaje) Před dvaceti lety hrál extraligu za Havířov, poté se ale přesunul do Německa. A do Česka se už bývalý útočník Radek Křestan nevrátil. Čtyři sezony odehrál v elitní německé soutěži a až do roku 2019 působil ve druhé nejvyšší lize. Po konci kariéry se pustil do trénování mládeže. Na mistrovství světa hráčů do 18 let v Landshutu má roli skills kouče i manažera německého týmu.

Radku, co máte jako manažer německé reprezentace na domácím světovém šampionátu hráčů do 18 let na starost?
Hlavně organizační věcí ohledně týmu. Ale řeším i sportovní stránku. Na střídačce jsem spojen s videokoučem a probíráme spolu případnou trenérskou výzvu. Na tréninku pracuju jako skills kouč. Před sezonou mě kontaktoval hlavní trenér Alexander Duck, jestli o tuto pozici nemám zájem. Baví mě sledovat nejlepší mladíky na Hlinka Gretzky Cupu nebo mistrovství světa. Posouvá mě to.

Pojďme teď přímo k vám. Jak jste se ocitl v Německu?
Hrál jsem extraligu za Havířov a v roce 2003 přišla nabídka z Hannoveru z nejvyšší německé soutěže. Ve 21 letech jsem zkusil změnu. Nakonec jsem v této zemi odehrál celou svou kariéru.

Co vás na Německu tak okouzlilo?
Hlavně styl života a atmosféra na stadionech. Celkově se mi to tady zalíbilo, a tak jsem tu zůstal i po konci kariéry. Na návrat do Česka se nechystám.

Plánoval jste, že se vrhnete na trenéřinu?
Zvažoval jsem, co dál. Jako hráč jsem poslední tři roky strávil v Bad Nauheimu ve druhé německé lize. Měl jsem nějaké nabídky, nakonec jsem se rozhodl zůstat tam. Dělám sportovního ředitele a šéftrenéra mládeže. Hodně mě baví posouvat mladé hráče.

Jde podle vás německý hokej nahoru? Jaká je ve vašich očích jeho úroveň?
Poslední roky se výsledky zvedají, což ukazují hlavně úspěchy áčka. Například stříbro na olympiádě v Pchjongčchangu nebo čtvrté místo na posledním mistrovství světa v Lotyšsku. Máme tu velké talenty jako Lukas Reichel, John-Jason Peterka nebo Tim Stützle. To je budoucnost německého hokeje.

Jak zatím hodnotíte domácí šampionát v Landshutu?
Co jsem slyšel, všichni jsou zatím s organizací spokojeni. Jsem moc rád, že můžeme hrát před diváky a covid nám turnaj nezkomplikoval. Atmosféra je parádní, fanoušci chodí. Pro kluky je tento šampionát dosavadní vrchol kariéry. Chtějí se předvést před skauty.

Od června se prý z Bad Nauheimu přesouváte do vyhlášené akademie v Salcburku, kde budete trénovat. Jak se na změnu těšíte?
Bude to velká výzva. Red Bull akademie má asi nejlepší zázemí v Evropě. Perfektní servis pro trenéry i hráče. Pro elitní německé a rakouské hokejisty.

V Salcburku od této sezony působí i váš čtrnáctiletý syn Tobias. Jste rád, že ho znovu budete mít nablízku?
Když jsem nabídku zvažoval, rozhodně to hrálo velkou roli. Není jednoduché v tak mladém věku opustit domov. Pro něj ani pro nás. Rodina tak bude zase pohromadě.

Další program MS do 18 let 2022

Čtvrtek 28. dubna:
14:30 Finsko – Kanada (Kaufbeuren)
15:30 Česko – Švýcarsko (Landshut; ČT sport)
18:30 Švédsko – Německo (Kaufbeuren)
19:30 USA – Lotyšsko (Landshut)

Sobota 30. dubna:
14:30 1. semifinále (Landshut)
18:30 2. semifinále (Landshut)

Neděle 1. května:
14:30 zápas o 3. místo (Landshut)
18:30 finále (Landshut)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz