Nejde dávat jen krásné góly, ví Ivan. Čeká vyhrocené derby

Foto: Jan Beneš, Český hokej

Pět zápasů odehráli čeští hokejisté do dvaceti let v přípravě na mistrovství světa. Jen jeden mladík bodoval v každém z nich – útočník Ivan Ivan.

Poslední zářez přidal v generálce na ledě Rogers Place, kde se odehraje i celé mistrovství. Čeští hokejisté zaslouženě porazili slabší Rakušany 6:3.

„Určitě už to chtělo utkání, jsme tady šestý den. Ze začátku jsme dali pár tréninků, než jsme se do toho dostali, ale zápasové tempo prostě nejde natrénovat,“ říká Ivan po vítězné generálce. „Výsledkově nám to vyšlo. Určitě je na čem pracovat, ale taky to byl první zápas v novém složení některých lajn,“ podotýká.

Národní tým byl lepší od začátku do konce. Vinou některých chyb a výpadků ovšem jako první prohrával a později ještě ztratil vedení 3:1. Souboj měl rozhodnout mnohem dřív než až ve třetí třetině; proti silnějším soupeřům rozhodně nedostane tolik příležitostí.

„Gólů jsme určitě měli dát víc. Klidně i o pět,“ souhlasí Ivan. „Měli jsme fakt hodně šancí, trefili jsme dvakrát břevno. Na produktivitu se určitě musíme zaměřit.“

Vítkovický odchovanec už má za sebou dvě sezony v kanadské QMJHL. Dobře tak ví, jak se na úzkém kluzišti chovat. Když ve 31. minutě přípravné bitvy otočil skóre, uspěl přesnou tečí v přesilovce.

„Na tomhle malém hřišti nejdou dávat všechny góly úplně krásné. Jde o to jít do brány a tečovat puk. V přesilovce jsme se na sebe jenom podívali, já jsem dostal puk do hokejky a tečoval do prázdné,“ popisuje jedinou využitou početní výhodu.

V turnaji budou Češi potřebovat víc. „Myslím, že v přesilovkách je potřeba trochu zlepšit nahrávky, ať jsou rychlejší a tvrdší. A nesmíme být úplně předvídatelní. Snad nám z toho budou padat góly,“ veří Ivan Ivan.

Rakousko patří mezi papírové outsidery šampionátu, proto české mužstvo neprověřili tolik, jako ho prověří světová elita. Tým Radima Rulíka se ale soustředil hlavně na sebe, proto zápas svůj účel splnil.

„Hodně ukázal, na čem máme pracovat a co nám jde, ale mohli bychom to ještě trošku vypilovat. Konečně jsme si na malém hřišti vyzkoueli systém. Bylo pro nás super, že jsme si konečně zahráli na tomhle hřišti,“ říká univerzál z druhé formace, na něhož může reprezentace sázet ve všech herních situacích.

Jestli svou bodovou šňůru protáhne, uvidíme v úterý večer českého času. Reprezentanti nastoupí na Slováky, kteří dorazili do dějiště mistrovství značně oslabení. Pokud chtějí Češi ukázat, že míří vysoko, měli by vyhrát.

„Řekl bych, že Slováci budou mít úplně jiný styl a zápas bude trošku vyhrocenější. Přece jenom je to derby a vstup do šampionátu, žádný přípravák,“ dodává Ivan.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz