Národní tým na úvod podlehl Švédům, naději vzala první třetina

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

9. února 2017, 21:29

Jan Šimek

(GÖTEBORG, od našeho zpravodaje) Česká hokejová reprezentace odstartovala Švédské hokejové hry porážkou s domácím výběrem. Do tuhé bitvy sice neodstartovala špatně, jenže pak v rozmezí necelých deseti minut třikrát inkasovala a Švédové se uklidnili. Ve druhé části měli Češi mírně navrch, snížil Jan Kovář, ale další šance Jandačův výběr nevyužil a Švédům na úvod turnaje podlehl 2:5.

V brance českého týmu začal podle očekávání Jakub Kovář a jeho spoluhráči před ním mu museli na začátku zápasu dělat radost. Uběhly sotva dvě minuty a první slibnou příležitost měl Růžička, jenže zblízka netrefil branku. Krátce nato Rutta dostal parádní přihrávku mezi kruhy, z ideální pozice ale vypálil jen do hokejky brankáře Fastha.

Švédové přežili šance českého národního týmu a vzápětí sami udeřili. V čase 4:54 ujeli do přečíslení dva na jednoho, Eriksson Ek chytře vysunul Everberga, jenž pouze nastavil hokejku a poslal puk za záda Kováře. O chvíli později pak český gólman vytáhl skvělý zákrok proti úniku Zackrissona.

Následně Kundrátek promáchl puk ve středním pásmu, získal ho sice Radil, jenže podklouzl, o kotouč jej obral Klingberg, poslal jej do jízdy na Eriksson Eka a ten střelou zápěstím pověsil touš pod horní tyčku. Češi byli chvilku opaření a Švédové toho dokázali rychle využít.

Uběhlo sotva pět minut po druhé brance seveřanů, když v přesilovce Zackrisson našel Klingberga, jenž si vyjel před branku, ukázal rychlé ruce a pohotově zasunul puk do české klece – 0:3. Český nároďák se vrátil do hry hned na startu druhé dvacetiminutovky, ve které nahradil Jakuba Kováře v brance Pavel Francouz.

Do ní vstoupil velmi aktivně a zaměstnával švédský celek. V čase 25:03 to přišlo. Jan Kovář naskočil na led z trestné lavice a hned po 13 sekundách snížil, když vypálil zpoza obránce a jeho projektil dokonce prostřelil Fastha. Češi vycítili šanci, hnali se do útoku. Vondrka se šikovně protáhl do útočné třetiny, skvělou přihrávkou našel Radila, ale ten nasměroval puk z výborné pozice jen do betonu švédského gólmana.

Po solidní druhé části se čekalo, co v poloprázdné hale Scandinavium předvedou. Brzy ale mohli počtvrté inkasovat. Zackrisson upaloval sám na Francouze, hodil si puk na bekhend, jenže český brankář skvělým zákrokem lapačkou vyrazil puk mimo. Co se domácím nepovedlo, přišlo v 53. minutě. Borgman vysunul Klingberga, jenž se probil před českou klec a zavěsil nad rameno Francouze.

Bylo jasné, že Češi musí vrhnout síly do útoku, ale přes kompaktní švédský blok se dostávali jen těžko. Nakonec v početní výhodě snížil Kovář, který zapsal druhou trefu po dorážce Kundrátkovy pumelice. Česká reprezentace to zkusila ještě bez Francouze, ale do opuštěné branky inkasovala zhruba sekundu před koncem gól z hole Calleho Roséna na konečných 2:5. V pátek má národní tým volno, v sobotní poledne jej čeká duel s Finskem.

Výsledek úvodního zápasu českého týmu na Švédských hokejových hrách 2017:

ČESKO – ŠVÉDSKO 2:5 (0:3, 1:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 26. Jan Kovář (T. Zohorna, Polášek), 58. Jan Kovář (Polášek, Kundrátek) – 5. Everberg (Eriksson Ek, Klingberg), 10. Eriksson Ek (Klingberg), 15. Klingberg (Zackrisson, E. Johansson), 53. Klingberg (Borgman), 60. Rosén (Klingberg).
Rozhodčí:
Salonen, Heikkinen (oba Finsko) – Pihlblad (Švédsko), Waldejer (Norsko).
Vyloučení: 4:4.
Využití: 1:1.
Střely na branku:
19:22 (6:10, 6:5, 7:7).
Diváci:
6152.
Nejlepší hráči: Jan Kovář – Carl Klingberg.
Česko: Jakub Kovář (21. Francouz) – Kundrátek, Polášek, Šimek, Kolář, Rutta, Dvořák, Vitásek, Klok – Radil, Jan Kovář, Vondrka – Kašpar, Kämpf, T. Zohorna – Holík, Růžička, Birner – Hyka, Jelínek, Lenc. Trenéři: Jandač, Kalous a Špaček.
Švédsko: Fasth – Borgman, Nygren, Rosén, Holm, Aho, E. Johansson, Fantenberg – A. Johansson, Ryno, Thuresson – Everberg, Eriksson Ek, Klingberg – Bergström, Zackrisson, Gynge – Lundh, Händemark, Brodin. Trenéři: Grönborg a Popovic.

Výsledek dalšího utkání na Švédských hokejových hrách 2017:

RUSKO – FINSKO 2:1 (0:0, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 36. Kručinin (Světlakov, Rykov), 59. Golyšev – 41. Palola (Haapala, Sallinen). 
Rozhodčí: 
Hodek, Hradil (oba Česko) – Ivanov, Nestěrov (oba Rusko).
Vyloučení: 
3:5. 
Bez využití. 
Střely na branku: 
19:23.
Rusko: Šesťorkin – Ljubuškin, Bereglazov, Jarullin, Musin, Arzamascev, Gavrikov, Osipov, Rykov – Kaprizov, Tkačjov, Golyšev – Sannikov, Šalunov, Šumakov – Mamin, Světlakov, Kručinin – Okulov, Prochorkin, Fjodorov - Karpov. Trenér: Znarok.
Finsko: Koskinen – Koivisto, Mikkola, Kousa, Lehtonen, Järvinen, Melart, Kivistö – Palola, Sallinen, Haapala – Peltola, Manninen, Savinainen – Jo. Nättinen, Suomela, Erkinjuntti – Ojamäki, Hintz, Kärki. Trenér: Marjamäki.

Program Švédských hokejových her 2017:

Sobota 11.února:
12:00 Finsko – Česko (Göteborg)
15:30 Švédsko – Rusko (Göteborg)

Neděle 12. února:
12:00 Rusko – Česko (Göteborg)
15:30 Švédsko – Finsko (Göteborg)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz