Mužstvo je zdravé, těší Říhu. Ale hlavou mu probleskla katastrofa

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

17. května 2019, 0:15

Adam Bagar

(BRATISLAVA, od našeho zpravodaje) Trenér českého národního týmu Miloš Říha si cenil fantastického obratu, kdy národní tým proti houževnatým Lotyšům otočil z 0:2 na konečných 6:3.

REPORTÁŽ: Představení Domu českých fanoušků Bratislavě »

První třetina se Čechům vůbec nepovedla, působili nesoustředěně, faulovali a zaslouženě ztráceli. „Takhle nějak jsem to předpokládal. Od rána jsem to cítil, už i tím pozdním příjezdem Kuby Voráčka. Všichni čekali, jestli bude hrát, nebo ne. Takže jsem tušil, že se nevzbudíme tak brzy," prozrazuje šéf české střídačky.

Prohrávat 0:2 s tak nepříjemným soupeřem jako jsou Lotyši není nic příjemného. „Nebylo to příjemné. Přiznávám, že v klidu jsem nebyl. Ale věřil jsem, že síla tam je. A že takhle hrát dál nemůžeme," přiznává Miloš Říha, který po přestávce sledoval už úplně jiný mančaft. Národní tým přidal, pomohl mu i Maris Bičevskis.

Lotyšský forvard ve službách Mountfieldu ostře fauloval Michala Řepíka, vysloužil si trest na pět minut plus do konce utkání a nabídl Čechům dlouhou přesilovku. „Už nebyli tak organizovaní, rozhodili jsme je věcmi, které jsme si řekli. Nastřelovali jsme víc puků do brankoviště, měli jsme tlak do brány," pokyvuje český kouč.

Jeho svěřenci postupně ve druhé části nasázeli čtyři góly a tím rozhodli zápas. „Je důležité, že je mužstvo zdravé. Že se něco řekne, přijde impuls. Dvě třetiny kluci předvedli neskutečnou práci. Ani u jednoho hráče nebylo vidět, že by odpočíval. Začali lépe bruslit, být agresivnější. Co jsme přijali, jsme i rozdali," těší Říhu.

Kaňkou však byly fauly, Češi nasbírali sedm menších trestů a Lotyši trestali. Všechny tři trefy vstřelili v početní výhodě. „Někdy to byly zbytečné fauly, a to jsme si taky řekli," nekličkuje. „Ale od druhé třetiny už proti nám Lotyši neměli šanci. Myslím, že jsme si obrat zasloužili," ví Říha po historicky nejvyšší výhře nad Lotyši.

K triumfu 6:3 přispěl čtyřmi body Jakub Voráček, asistenci zapsal při své premiéře na turnaji Radek Faksa. „Pořád si sedáme, zase hrály jiné útoky. Třeba Švédové a Rusové už to mají dané, ale my se neustále hledáme. Máme na to ještě tři zápasy, aby si to sedlo k dokonalosti, kterou chceme," pokračuje Miloš Říha.

Ztráta s Lotyši by byla komplikací pro případné čtvrtfinále, o to víc Říhu nakonec těší, že tým utkání otočil a zvládl. „Problesklo mi hlavou, že byste psali o katastrofě a jestli bychom se vůbec dostali do čtvrtfinále. Tohle mně problesklo, ale jen chvilku," přiznává český lodivod, který už má k dispozici kompletní kádr.

David Tomášek totiž odjel domů, na soupisku bude dopsán plzeňský střelec Milan Gulaš, který čeká na šanci. Právě on byl s Filipem Chytilem ve čtvrtek mimo sestavu. „Je tu zdravá konkurence, nikdo nikomu nezávidí. Kluci, co nehráli, byli v kabině vtažení atmosférou. To je všechno pozitivní," zakončuje Říha.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz