Může být Riga jako Slovan? Šéf lotyšského klubu bude jednat s vedením KHL

Foto: allhockey.ru

23. června 2020, 12:15

Václav Jáchim

Je to už takový evergreen. V průběhu letní pauzy proudí z východních končin pravidelné spekulace, zda zůstane pohromadě startovní pole KHL. Letos podalo přihlášku všech 23 klubů, s otazníkem nedávno byla účast Dinama Minsk či Barysu Nur-Sultan. Teď se pro změnu mluví o tom, jestli finanční situace neohrozí budoucnost Dinama Riga.

Zatímco zástupci Běloruska a Kazachstánu potíže ustojí, lotyšský tým ještě jistotu nemá. Šéf klubu Juris Savickis opakovaně hovořil optimisticky, klíčové bylo a je, zda Dinamo získá dostatečně silného partnera. Vše by mělo být na dobré cestě, nicméně podle deníku Sport-Express jasno ještě není.

Savickis se má v brzké době setkat s Alexejem Morozovem a s dalšími členy vedení Kontinentální ligy. Lotyši mají vysvětlit aktuální stav a nastínit, zda budou schopni splnit náležitosti dle reglementu soutěže. Dokud se tak nestane, klub nebude podepisovat nové hráče. Dinamo ještě ani neoznámilo jméno nového hlavního kouče – jako poslední z účastníků ruské soutěže.

Média spekulují o několika kandidátech. Šanci by mohli dostat někdejší vynikající hokejisté Boris Mironov, Viktor Kozlov nebo Lotyš Valerijs Kulibaba, který se výborně prezentoval v domácí lotyšské lize. Adeptem číslo jedna je ovšem Peteris Skudra. Bývalý znamenitý gólman vedl nedávno Torpedo Nižnij Novgorod a jeho návrat do vlasti zní pravděpodobně.

Z debaty v televizním pořadu "Hokej bez diváků" vyplynulo, že jmenování Skudry má být připraveno. Jeho prvním asistentem prý bude bývalý útočník pražského Lva Alexandrs Niživijs, s gólmany má pracovat Edgars Masalskis, jehož si pamatují fanoušci Karlových Varů nebo Jihlavy. Dosavadní hlavní trenér Girts Ankipans údajně zamíří na pozici ve vedení klubu.

Hokejisté Rigy, za něž nastupoval brankář Alexandr Salák (na snímku), patřili v uplynulém ročníku KHL k nejslabším, soupiska týmu je aktuálně minimální. Deník Sport-Espress si všiml odchodu několika mladých hráčů včetně Uvise Balinskis, který zamířil do Litvínova. Návrat neohlásil Roberts Bukarts, bývalý útočník Zlína, Třince, Sparty či Vítkovic kývl ruskému Čerepovci.

V Lotyšsku si nechtějí připustit, že by měli přijít o elitní klub v ruské soutěži. Času už moc nezbývá, KHL chce otazníky smazat ideálně do začátku července. V polovině příštího měsíce kluby odstartují společnou přípravu, pokud Riga potvrdí účast, musí rychle budovat kádr. Jít chce mimo jiné cestou nákupů lacinějších zahraničních hráčů, což ostatně platilo i v minulém ročníku.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz